“Διαύγεια” ΣΕΚΑ. Από το έγγραφό μας υπ’ αριθμόν πρωτ. 5264 της 23/02/2024, προς ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ του ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της ΑΥΛΙΔΑΣ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.ΕΚ.Α.)

 

Με αφορμή και ενάντια σε δύο νέα καταστροφικά σχέδια για την περιοχή του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, με στόχο την εγκατάσταση νέων χρήσεων που αποφασίζονται εν κρυπτώ, χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και αφορούν:

  1. Την εφαρμογή ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανάπτυξη ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (Ε.Π.Ε.Τ.) ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ (LOGISTICS), ως και την εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων στη θέση που σήμερα βρίσκονται οι ανενεργές εγκαταστάσεις του Τσιμεντάδικου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, στην είσοδο της Εύβοιας.
  2. Την παραχώρηση για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού λιμανιού και την πραγματοποίηση νέων καταστροφικών τεχνικών έργων εντός του μυθικού όρμου του Μικρού Βαθέως Αυλίδας.

Με συνέπειες:

  • την περαιτέρω υποβάθμιση και καταστροφή του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας,
  • την κατεδάφιση ενός σημαντικού βιομηχανικού συγκροτήματος που ανήκει στην νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά, τμήμα του έχει πρόσφατα κηρυχτεί από το ΥΠΠΟΑ ως μνημείο,
  • την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Νότιου Ευβοϊκού,
  • τον περιορισμό της αναπτυξιακής πορείας της Εύβοιας με ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ορθή, οικολογική ανάπτυξή της.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙ ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ:

  1. Της συστηματικής ανασκαφικής διερεύνησης και του καθορισμού ζωνών προστασίας, για όλα τα μνημεία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, όπου εντοπίζονται ορατά αρχαία λείψανα, σημαντικότατα και μοναδικά κατάλοιπα διαφορετικών ιστορικών περιόδων (Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος των κλασικών χρόνων, μυκηναϊκή ακρόπολη, φρούριο και ελληνιστικό τείχος σωζόμενου μήκους 11 χιλ., οι μυθικοί όρμοι Μικρό και Μεγάλο Βαθύ) και τα οποία συνυπάρχουν με το Τσιμεντάδικο, ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα εκβιομηχάνισης του 20ου αιώνα, συγκροτώντας ένα παλίμψηστο, μοναδικό μυθικό, αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.
  2. Της αναγνώρισης της αξίας της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς της Εύβοιας με την κήρυξη του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας στον Όρμο Μικρό Βαθύ Αυλίδος ως μνημείο στο σύνολό του.
  3. Της διατήρησης και προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης των ανενεργών εγκαταστάσεων του βιομηχανικού συγκροτήματος των Τσιμέντων Χαλκίδος για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές και άλλες χρήσεις που συνάδουν με τον αρχαιολογικό χώρο.
  4. Της εφαρμογής της Αναθεώρησης του Περιφερικού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για μια μελέτη που θα αφορά την «Αποκατάσταση και ανάδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος υποβαθμισμένου τοπίου του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας» και μια μελέτη για ένα «Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας, ανάδειξης, διαχείρισης ενός διαχρονικού αρχαιολογικού – πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και διασύνδεσής του με τη Χαλκίδα».
  5. Της ένταξης του παλίμψηστου αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας στα πολιτιστικά μνημεία της Unesco.
Κατηγορίες: Διαύγεια ΣΕΚΑ

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Διαύγεια ΣΕΚΑ