από το έγγραφό μας υπ’αριθμόν 4905/02-09-23, προς ΕΦΑ Καρδίτσας, κοιν. ΓΔΑΠΚ

Έπειτα από καταγγελίες που δεχθήκαμε από μέλη μας ενημερωθήκαμε ότι στην προκήρυξη της Εφορείας σας (συνημμένη) με Αρ. πρωτ. 396050 της 22/08/2023 (στο πλαίσιο του Υποέργου 7 «Αρχαιολογικές εργασίες Ν. Καρδίτσας» της Πράξης «Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και ETCS L1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα» με κωδικό ΟΠΣ 5124304 που υλοποιείται απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας), ζητούνται ανάμεσα στο προσωπικό τέσσερις (4) ΠΕ Αρχαιολόγοι για να εργαστούν «40 ώρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Σάββατο με χορήγηση του δικαιούμενου ρεπό και ωράριο 8ωρο ημερησίως, κυλιόμενο από 7:00 πμ. – 22:00 μμ. ανάλογα με τις ανάγκες του έργου».

(https://diavgeia.gov.gr/doc/61%CE%99%CE%9D46%CE%9D%CE%9A%CE%9F%CE%A4-%CE%9E%CE%99%CE%A0?inline=true)

Καταρχήν, θεωρούμε ότι είναι γνωστό πως η Σαββατιάτικη εργασία και το κυλιόμενο ωράριο μέχρι μάλιστα τη 10η βραδινή, δεν προκύπτει από κανένα πρότυπο, από κανένα υπόδειγμα και από κανένα οργανόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξή σας παραβιάζει τόσο τα προηγούμενα «υποδείγματα προκήρυξης προσωπικού ΙΔΟΧ» του ΥΠΠΟ με ημερομηνία 06/2017 και 06/2020, όσο και το πιο πρόσφατο υπόδειγμα με ημερομηνία 06/2021, καταστρατηγώντας την έννοια της τυπικής διαδικασίας με βάση σταθερά πρότυπα και υποδείγματα.

Ως προς την ουσία της αντεργατικής προκήρυξης, τονίζουμε ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί αγωνία της ΕΦΑ η εξυπηρέτηση των εργολαβικών προτεραιοτήτων, αλλά η προστασία των αρχαιοτήτων με ταυτόχρονη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του ΙΔΟΧ προσωπικούΤο κυλιόμενο ωράριο και η Σαββατιάτικη εργασία, αφενός στρώνει το δρόμο στην εφαρμογή των αντεργατικών ρυθμίσεων του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσιο, αφετέρου ανοίγει την ψαλίδα της άνισης μεταχείρισης ανάμεσα σε ΙΔΟΧ και ΙΔΑΧ-μόνιμο προσωπικό.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί απαράδεκτο, με κάθε νέα προκήρυξη ΕΦΑ, να γεννιέται και μια καινούρια παραβίαση των δικαιωμάτων των υποψήφιων για εργασία επί συμβάσει αρχαιολόγων. Η προκήρυξη αυτή ζημιώνει τον Σύλλογο και τους συναδέλφους, ενώ στρέφεται ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου.

Ζητούμε την άμεση ανακοινοποίηση στο ορθό της εν λόγω προκήρυξης με το προβλεπόμενο ωράριο και χωρίς την εργασία του Σαββάτου. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε για κάθε σύννομη ενέργεια.

Κατηγορίες: Διαύγεια ΣΕΚΑ

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Διαύγεια ΣΕΚΑ