Το πολιτιστικό και φυσικό τοπίο στην Εύβοια και τη Σκύρο δεν τα xαρίζουμε!

Οδοιπορικό στο Ξεροβούνι Ευβοίας και Κινητοποίηση στην Χαλκίδα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στηρίζει και συμμετέχει στο οδοιπορικό – κινητοποίηση φορέων της Ευβοίας, ενάντια στην καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή δεν γίνεται για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας με φθηνό ρεύμα για το λαό ή για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά για να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται από τα «πράσινα τέλη» που πληρώνουμε μέσα από τους πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος. Άλλωστε, η εφαρμογή της «πράσινης ανάπτυξης», κομμάτι της οποίας είναι η εγκατάσταση εκατοντάδων αιολικών στην Εύβοια και τη Σκύρο, έχει συμβάλλει στην εκτίναξη της τιμής του ρεύματος!

Απ’ αυτή τη δραστηριότητα, τα τελευταία χρόνια το μόνο που απομένει είναι η υποβάθμιση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται με καταστροφή ή και καταστρέφονται ακόμα, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Στύρα Ν. Ευβοίας, κυρίως στον λόφο του Νημποριού, όπου η εγκατάσταση θα βλάψει αρχαιότητες και νεώτερα μνημεία, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες Στυρίας λίθου. Οι εταιρείες ΑΠΕ εφαρμόζοντας τους ευνοϊκούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», χωρίς τη στοιχειώδη μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη γεμίσει ανεμογεννήτριες την Εύβοια. Σήμερα λειτουργούν ή είναι σε προχωρημένο στάδιο εγκατάστασης 714 ανεμογεννήτριες και οι νέες αδειοδοτήσεις δεν έχουν τέλος.

Για αυτή την κατάσταση άμεση ευθύνη φέρει και το ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Εύβοια (ακρόπολη Στύρων, Ρωμαϊκά λατομεία στη θέση Κιόνια Στύρων και στο χωριό Αμυγδαλιά Καφηρέα, πολλά Δρακόσπιτα κ.α.) έχουν ήδη περικυκλωθεί ή και καταστραφεί από ανεμογεννήτριες, ενώ η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα.

Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

Απαιτούμε την άμεση προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής!

Πληροφορίες: Αρχικά, θα πεζοπορήσουμε, από ομαλό μονοπάτι, στο δάσος του Ξεροβουνίου, στην ευρύτερη περιοχή που αναμένεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στη Χαλκίδα για να συμμετάσχουμε στη μεγάλη κινητοποίηση που οργανώνεται από τους φορείς της περιοχής στις 13:00 στην παραλία Χαλκίδας.

Διάρκεια πεζοπορίας: 1.30 ώρα περίπου. Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες-ουσες να φορούν μακρύ παντελόνι, κλειστά παπούτσια, να έχουν μαζί τους νερό και κάποια στέρεη τροφή. Εναλλακτικά: όποιος-α δεν θέλει ή δεν μπορεί να ακολουθήσει το οδοιπορικό στο βουνό, μπορεί να παραμείνει στη Χαλκίδα.

Αναχωρήσεις:

Πρώτο σημείο αναχώρησης 07.00 Ομόνοια και 3ης Σεπτεμβρίου (HondosCenter).

Δεύτερο σημείο 07.15 Ιερά οδός και Τριπτολέμου (κοντά στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός).

Πρώτο σημείο αναχώρησης 07:00 Γήπεδο Σπάτων.

Δεύτερο σημείο 07.15 σταθμός ΜΕΤΡΟ Δ. Πλακεντίας.

Τρίτο σημείο 07.30 Καλυφτάκη.

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ.

Μέρος των εσόδων από το αντίτιμο για τα πούλμαν θα διατεθούν στους φορείς της Εύβοιας για την οικονομική στήριξη του δικαστικού τους αγώνα.

Πληροφορίες και Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 11/11/2022 στο τηλέφωνο 6946463239 (Νικολάου Κώστας).

 

Αφίσα Κινητοποίησης  Κάλεσμα Κινητοποίησης  α.Αιολικό Πάρκο Ηλιόλουστη 1, Θέση Κίονια, Νέα Στύρα  β.Αιολικό Πάρκο Ηλιόλουστη 1, Θέση Κίονια, Νέα Στύρα

 

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις