Καταγγελία της προκήρυξης 5Κ/2022

Στο Εθνικό Τυπογραφείο βρίσκεται αυτές τις μέρες προς έκδοση η προκήρυξη 5Κ/2022 για μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η είδηση αυτή έφερε ικανοποίηση στους μακροχρόνια συμβασιούχους υπαλλήλους του υπουργείου, που θεώρησαν ότι επιτέλους ήρθε η απάντηση στις ευχές τους για εργασιακή αποκατάσταση! Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να διαβάσουν τις ειδικότητες και τα προσόντα που προβλέπει η προκήρυξη αυτή.

Με μια πρώτη ματιά, γίνεται αντιληπτό ότι οι αρχαιολόγοι δεν έχουν θέση στο μοναδικό υπουργείο, στο οποίο μπορούν να βρουν εργασία! Αντίθετα γίνεται προαπαιτούμενος ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στην Πολιτιστική Διαχείριση ή την Πολιτισμική Πληροφορική και Τεχνολογία ή την Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία.

Ας εξετάσουμε κάποια ακόμη από τα υπόλοιπα προβλήματα, που ανακύπτουν με την εν λόγω προκήρυξη, πέραν του εξόφθαλμου και προκλητικού αποκλεισμού της ειδικότητας ΠΕ Αρχαιολόγος. Στους αποδεκτούς τίτλους περιλαμβάνονται πτυχία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.), στο οποίο η φοίτηση προϋποθέτει δίδακτρα, όσο και πτυχίο Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε). Μπορεί τα παραπάνω πτυχία να έχουν εξισωθεί νομότυπα με εκείνα των ΑΕΙ, υποσκάπτουν ωστόσο τον συνταγματικά κατοχυρωμένο δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, ανάμεσα στους τίτλους που αναφέρονται και σχετίζονται με τον πολιτισμό, περιλαμβάνεται και το πτυχίο «Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών». Το συγκεκριμένο τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ότι: «Το Τμήμα ιδρύθηκε με το νόμο 4589/2019 (ΦΕΚ 13/τ.Α’/29.01.2019) και θα δεχθεί τους πρώτους εισακτέους στο Βόλο, το ακαδημαϊκό έτος 2019-20». Επομένως, στην πράξη δεν έχει ακόμη αποφοίτους. Τέλος, περιλαμβάνει το πτυχίο Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών, τμήμα το οποίο καταργήθηκε το 2019 με το Νόμο 4610/2019 (άρθρο 36, παρ. 2 περ. α – ΦΕΚ 70. Α’-7/5/2019) του Υπουργείου Παιδείας.

Εφόσον, λοιπόν, το Υπουργείο Πολιτισμού έλυσε το εργασιακό πρόβλημα των εκατοντάδων συμβασιούχων αρχαιολόγων που απασχολούνται στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα Μουσεία και τα διάφορα δημόσια και ιδιωτικά έργα, σε συνθήκες γαλέρας, υπογράφοντας ευφάνταστες συμβάσεις εργασίας (έργου, βάθους, σύμβαση με τίτλο κτήσης κ.ά. εξίσου εμπνευσμένες), ανασκάπτοντας μετά τα μεσάνυχτα στην επονομαζόμενη τρίτη βάρδια (πρακτική που είχε να εφαρμοστεί στο χώρο από την εποχή της δικτατορίας), αποφάσισε να εισάγει στους κόλπους του αποφοίτους τμημάτων φάντασμα, αποφοίτους του μέλλοντος και αποφοίτους συγκεκριμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών επί πληρωμή.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την απαξιωτική στάση του Υπουργείου απέναντι σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων του, τους ΠΕ Αρχαιολόγους, και απαιτεί ανάκληση της εν λόγω προκήρυξης και επανέκδοσή της με μέριμνα για μαζικές προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες, χωρίς εξειδικεύσεις και ειδικά προσόντα. Η μόνιμη και σταθερή εργασία δεν είναι παραχώρηση, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας!

 
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις