Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο Όρος!

 

Η εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ξαναχτυπά, με θύμα αυτή τη φορά το Λύκαιο όρος. Από την ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής (Ρ.Α.Ε) πληροφορούμαστε ότι η εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία» έχει καταθέσει αίτηση εγκατάστασης συνόλου 72 ανεμογεννητριών στα γεωγραφικά όρια των νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Η περιοχή του Λυκαίου όρους βάσει της μυθολογίας και των ανασκαφικών δεδομένων είναι ένας ιερός τόπος, με σημαντικούς αρχαίους χώρους λατρείας, βωμούς και ναούς, με πιο γνωστό το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Θεωρείται η γενέτειρα του θεού Δια, βασιλιά των θεών του Ολύμπου. Η πολιτισμική σπουδαιότητα και μοναδικότητα του τόπου, σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος, την άγρια πανίδα και χλωρίδα, έχει μάλιστα οδηγήσει σε πρωτοβουλίες για σχεδιασμό πάρκου πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να προστατευτεί και να αναδειχθεί ο τόπος.

Τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία και την οικονομική κρίση, και τις συνοδούς κυβερνητικές απαγορεύσεις συναθροίσεων και κινητοποιήσεων, η εν λόγω εταιρεία αποφασίζει να προβεί σε αυτού του μεγέθους παρέμβαση και να εγκαταστήσει αιολικό «πάρκο» με ανεμογεννήτριες που φτάνουν σε ύψος τα185μέτρα και ισχύ τα 5,8 ΜW, σε απόσταση μόλις 700 μέτρων από αρχαιολογικά μνημεία, και συγκεκριμένα από τον «Ιππόδρομο-Στάδιον», τον μοναδικό σωζόμενο αρχαίο ιππόδρομο, ενώ κάποιες από τις ανεμογεννήτριες θα στηθούν σε απόσταση μόλις  3000 μέτρων από τον ίδιο τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Εκτός από την οπτική προσβολή των αρχαίων τόπων και μνημείων, η εγκατάσταση των αιολικών πυλώνων ύψους πλέον των 120 μέτρων μαζί με τα συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρομεταφοράς τους, θα οδηγήσει αναπόδραστα στην ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος της περιοχής, φυσικού και πολιτισμικού.

Ο Σύλλογος μας στέκεται κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, την οποία θεωρεί πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά απαράδεκτη και καλεί όλους τους φορείς να συστρατευτούν, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες επενδύσεις που καταστρέφουν τη φύση, τον άνθρωπο, και μαζί την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Ζητάμε από το Υπουργείο και την Αρχαιολογική υπηρεσία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μη δώσουν -ξανά- γη και ύδωρ στις κατασκευαστικές εταιρείες για έναν ούτως ή άλλως αμφίβολης αποδοτικότητας ενεργειακό σχεδιασμό, και να αποτρέψουν τη βεβήλωση του ιερού χώρου του Λυκαίου όρους.

Όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λύκαιο Όρος!

Αρχαιολογικά και Περιβαλλοντικά, όχι αιολικά «πάρκα»

σε τόπους φυσικού κάλλους και ιστορικής-αρχαιολογικής μοναδικότητας!

 
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις