Καταγγελία καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων σε αρχαιολόγους

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμπλήρωσε ήδη τέσσερις μήνες (9 Μαΐου-9 Αυγούστου) προσπαθώντας να συμβάλει εξωδίκως στην εξεύρεση λύσης στην υπόθεση των δύο συναδέλφων και μελών του Συλλόγου μας, οι οποίοι εργάστηκαν ως ΠΕ Αρχαιολόγοι ορισμένου χρόνου στο υποέργο «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Βελτίωση αγροτικής οδού στο αγρόκτημα Πενταλόφου από την περιοχή των νέων νεκροταφείων έως την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς», αλλά ποτέ δεν έλαβαν τα δεδουλευμένα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των δύο συναδέλφων έχει ήδη συμπληρώσει ένα έτος χωρίς να έχει λάβει τα δεδουλευμένα για το 3μηνο περίπου διάστημα της εργασίας του.

Οι συνάδελφοι προσελήφθησαν ως μισθωτοί υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, συνεπώς ο τελευταίος θα έπρεπε να έχει υπάρξει συνεπής στις υποχρεώσεις του, καλύπτοντας από το αποθεματικό του τα έξοδα πληρωμής των υπαλλήλων του.

Θεωρούμε υποτίμηση και πρόκληση προς τους απλήρωτους εργαζόμενους αλλά και προς τον Σύλλογό μας τη φερόμενη ή υπαρκτή διάσταση απόψεων ανάμεσα στη Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού του Δήμου και στην υπεύθυνη Ταμείου στο Γραφείο Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, για το «εάν πρέπει να συνταχθούν ένα ή δύο εντάλματα πληρωμής», με τη διαφωνία τους να πλήττει αποκλειστικά τους εργαζόμενους και απλήρωτους αρχαιολόγους.

Οι καλές προθέσεις του Δημάρχου ή του Αντιδημάρχου φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο απλώς μετατίθεται από το ένα γραφείο του Δημαρχείου στο άλλο, μαζί με τις ευθύνες, με σταθερό παρονομαστή τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των συναδέλφων μας.

Σημαντική ευθύνη, ωστόσο, φέρει και η υπεύθυνη Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία ως εγγυήτρια της εκτέλεσης του υποέργου, θα όφειλε τουλάχιστον να μην έχει επιτρέψει τη συνέχιση του έργου (μάλιστα με πρόσληψη δεύτερου αρχαιολόγου) ενώ εκκρεμούσαν οφειλόμενα δεδουλευμένα ήδη στον πρώτο αρχαιολόγο. Επίσης, θα όφειλε να έχει κινήσει διαδικασίες για την αποπληρωμή των συναδέλφων, διαπιστώνοντας τη σχετική αδράνεια του Δήμου Ωραιοκάστρου, και να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και, μαζί, τους εργαζομένους. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει επιδείξει πρωτοφανή αναλγησία εμπαίζοντας κατ’ εξακολούθηση τους δύο συναδέλφους, ενώ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης εκτίθεται σιωπώντας μπροστά σε μια τόσο μεγάλη -σημειωτέον, άνευ προηγουμένου- καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων προς συναδέλφους επί συμβάσει αρχαιολόγους.

Καταγγέλλοντας το γεγονός, ως ΣΕΚΑ επιφυλασσόμαστε για όλες τις σύννομες ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων των συναδέλφων μας, καθώς και για τη δημοσιοποίηση των ως άνω αδιόρθωτων πρακτικών στην τοπική κοινωνία. Ήδη έχει ενημερωθεί η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός, απλώς, θλιβερό: θεωρούν οι τοπικές αρχές, οι ΕΦΑ και η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ ότι πρέπει να προστρέχουμε σε ΣΕΠΕ και δικαστήρια για να κερδίζουμε το δικαίωμα στην πληρωμή της εργασίας μας;!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις