Σχετικά με την συνάντηση ΣΕΚΑ-ΣΑΤΕ

και την προσπάθεια του Συλλόγου μας για υπογραφή καινούριας ΣΣΕ

 

Στις 20/09/18, αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΚΑ συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΑΤΕ, και συζήτησαν για την προοπτική υπογραφής καινούριας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η πλευρά του ΣΑΤΕ δεν θέλησε να μπει στην ουσία του θέματος, και επέμεινε στη γραμμή που έχει χαράξει τον τελευταίο καιρό, δηλαδή στην άρνηση να προσέλθει ως μοναδικό συμβαλλόμενο μέροςστην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίαςμε τον ΣΕΚΑ.

Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι έχουμε καταστήσει σαφές προς τον ΣΑΤΕ, ότι δεν θα επιτρέψουμε άλλα περιθώρια σκόπιμης χρονοτριβής και ότι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε τις συλλογικές προσπάθειές μας, για την υπογραφή ΣΣΕ. Στην προσπάθειά μας αυτή, κανένα μέλος του Συλλόγου δεν περισσεύει.

Συνάδελφοι, η διεκδίκηση της ΣΣΕ είναι πάντα διακύβευμα και αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών. Η εμπειρία του κλάδου μας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες ύπαρξης του σωματείου μας και των διεκδικήσεων μέσω αυτού μας διδάσκει ότι οι εργοδότες, είτε πριν την οικονομική κρίση είτε κατά τη διάρκεια αυτής, πάντοτε αξιώνουν περισσότερων παραχωρήσεων και ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, ώστε να μειώνουν το εργατικό κόστοςκαι να αυξάνουν την κερδοφορία τους. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης το νομικό οπλοστάσιο των εργοδοτών εις βάρος της εργατικής τάξης έχει πολλαπλασιαστεί. Η ελαστική, αποσπασματική και ευέλικτη εργασία έχει επεκταθεί και παγιωθεί, οι ΣΣΕ μπήκαν στο στόχαστρο και ευνοήθηκαν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός καταβαραθρώθηκε, ενώ εφαρμόστηκε ο ”υποκατώτατος” μισθός και η υποχρεωτική πρακτική άσκηση/μαθητεία. Στην ίδια λογική επιβλήθηκε το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατήργησε ταμεία, μείωσε τις εργοδοτικές εισφορές, ευνόησε τη μαύρη εργασία, μείωσε τις συντάξεις και αύξησε τα χρόνια εργασίας. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν αυξήσεις στην φορολογία, την αύξηση του ΦΠΑ και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος για βασικά αγαθά (νερό, ρεύμα, βασικά τρόφιμα), που έχουν επιβαρύνει τον οικιακό προϋπολογισμό.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σοβαρή μείωση κατά 30-40% του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, η υψηλά διατηρούμενη ανεργία και, αντίστοιχα, η αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων εργοδοτών. Συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό κλάδο, παρότι πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε μαραζώνουν, οι μεγάλες κατασκευαστικές σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Οι μειώσεις μισθών κατά 20-30%, η εντατικοποίηση, πέραν του ωραρίου, της εργασίας, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και οι φοροελαφρύνσεις από το κράτος, οι αθρόες απολύσεις προσωπικού και η έντονη κινητικότητα/ ”αναλωσιμότητα” των εργαζομένων, αλλά και η επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων των μεγαλοκατασκευαστών  στους τομείς της ενέργειας, των απορριμμάτων, των μεταφορών και της διαχείρισης/ παραχώρησης αύξησαν τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών τα τελευταία, επί οικονομικής κρίσης, χρόνια. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οφείλουμε να εγκαταλείψουμε ηττοπαθείς, δήθεν ρεαλιστικές,αφηγήσεις, που σκοπό μόνο έχουν οι εργαζόμενοι ναυποκύπτουν στις πιέσειςκαι να χαμηλώνουν τον πήχυ των διεκδικήσεων τους,στην απαίτηση της -μονομερούς βεβαίως- εναρμόνισηςμε την «πραγματικότητα». Τέτοιες αντιλήψεις καλλιεργήθηκαν συστηματικά τα τελευταία χρόνια από τους  πολιτικούς και μεγαλοεργοδότες προκειμένου να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από την οργάνωση δυναμικού εργατικού κινήματος, ικανού να ακυρώσει το μνημονιακό σφαγείο.

Ωστόσο, παρόλες τις δυσκολίες, οι πολλές δεκάδες προσλήψεων βάσει της ΣΣΕ μας, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν ότι όσο πιο συσπειρωμένοι και αταλάντευτοι είμαστε για την υπεράσπιση των μισθολογικών και εργατικών δικαιωμάτων μας, τόσο περισσότερες νίκες θα απολαμβάνουμε. Επιπλέον, από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι δεν είναι μόνο αναγκαία η υπογραφή νέας ΣΣΕ, με καλύτερους όρους αλλά και δίκαιη.

Η διεκδίκηση της εφαρμογής της παρούσας και της υπογραφής νέας ΣΣΕ είναι ζήτημα που αφορά τον Σύλλογο ως σύνολο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Οφείλουμε να ζητούμε την πρόσληψή μας με τη ΣΣΕ ως μέλη του ΣΕΚΑ, όχι απλώς ως πτυχιούχοι αρχαιολόγοι. Δεν υποχωρούμε στις πιέσεις των εργολάβων, οι οποίοι ούτως ή άλλως επιδιώκουν το μικρότερο δυνατό εργατικό κόστος για όλους τους εργαζόμενούς τους. Υποδεικνυόμαστε από την εκάστοτε ΕΦΑ ως εκπρόσωποι του ΥΠΠΟΑ. Οι όροι της πρόσληψής μας, δηλαδή της ΣΣΕτου Συλλόγου μας,δεν είναι ατομικοί όροι, αλλά ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ. Σε περίπτωση αδιάλλακτης στάσης του εργολάβου ή επίκλησης αδυναμίας αποπληρωμής του κόστους της εργασίας μας ή οποιασδήποτε άλλης δικαιολογίας, επικοινωνούμε απευθείας με τον Σύλλογο γιαπαρέμβαση τόσο στην οικεία ΕΦΑ όσο και στον εκάστοτε εργολάβο.

Δεν στεκόμαστε μόνοι ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, αλλάπροχωρούμεμαζί με το Σύλλογο. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη μας γιαεργασίαμε αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, ενάντια στις αξιώσεις των εργοδοτών.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, για τη μάχη διεκδίκησης της νέας ΣΣΕ, εντός του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, η ακριβής ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η ουσιαστικότερη στήριξη στις διεκδικήσεις μας είναι η συσπείρωση στον Σύλλογό μας, η προάσπιση των κεκτημένων μας, η υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων.

Κανένας συνάδελφος εκτός Συλλόγου! Κανένας συνάδελφος μόνος του! Να συμβάλουμε με την αποφασιστικότητά μας τόσο στους χώρους εργασίας μας όσο και στον στίβο των συνδικαλιστικών μας διεκδικήσεων, στη διατήρηση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που έχουν εργαστεί με τη Συλλογική Σύμβαση στα έτη 2015-2018 να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου μας (sekarchaeologists@gmail.com) αντίγραφο της υπογεγραμμένης σύμβασής τους, ώστε να είμαστε και σε θέση να αποδείξουμε εμπραγμάτως, την έως τώρα ισχύ και γενικευμένη εφαρμογή της παρούσας ΣΣΕ. 

Σημειώνουμε ότι έχει αξία να προωθηθούν ακόμα και οι συμβάσεις εκείνες που έχουν υπογραφεί με όρους που ταυτίζονται ή προσεγγίζουν εκείνους που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση του Συλλόγου μας, έστω κι αν ο όρος «Σ.ΕΚ.Α.» δεν αναφέρεται ρητώς στις συμβάσεις αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκέντρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση όλων των μελών μας που διεκδικούν να εργαστούν με τους όρους που προβλέπει η σύμβασή μας.

Όλα τα προσωπικά στοιχεία των μελών μας που αναγράφονται στις συμβάσεις θα προστατευτούν και δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους.

Επισημαίνουμε ορισμένες εταιρίες από τις οποίες τυχόν υπογεγραμμένες συμβάσεις θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στη διαπραγματευτική μας προσπάθεια:

 

J & Ρ – ΑΒΑΞ ΑΕ, P & CDEVELOPMENTS.A.ΩΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΑΚΤΩΡ ΑΤΕΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε.ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ ΑΕΓ. ΠΕΤΡΗΣ ΑΤΕΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ, ΕΚΤΕΡ ΑΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕΕΝΤΕΧΝΟΣ ΑΕΕΡΓΩ ΑΤΕΕΡΕΤΒΟ ΑΕΕΤΕΘ ΑΕΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕΘΕΜΕΛΗ ΑΕΙΟΝΙΟΣ ΑΕ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Κ. ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΑΕΚΛΕΑΡΧΟΣ Γ. ΡΟΥΤΣΗΣ ΑΕΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕΜΕΤΚΑ ΑΕΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΕΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕΣΧΣ ΑΤΕΤΕΚΑΛ ΑΤΕTE.NA. ATEBE, ΤΕΡΝΑ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΤΕ, ΤΡΙΚΑΤ ΑΤΕΧ. Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις