Για τους βανδαλισμούς στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα Αττικής

 

 

Την Τετάρτη 20/6/2018, μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΠΟΑ και διαδικτυακών δημοσιευμάτων, έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε παράνομη εισβολή αγνώστων και βανδαλισμός αντιγράφων αρχαίων αγαλμάτων στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών της Μπρεξίζας Αττικής. Οι άγνωστοι έπληξαν 2 από τα 4 ιστάμενα αντίγραφα των αγαλμάτων της θεάς Ίσιδας και του θεού Οσίριδος και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος τους χτυπώντας τα με βαριά εργαλεία.

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στην Μπρεξίζα (Νέα Μάκρη Αττικής) δεν έχει άλλο όμοιο στον ελλαδικό χώρο! Αποτελούσε τμήμα της ιδιοκτησίας του Ηρώδη Αττικού στην περιοχή και ο όλος σχεδιασμός του ιερού, σε τεχνητό νησί, κοντά στην θάλασσα και κοντά στο έλος, αποτελεί μοναδική διαμόρφωση και συνδυασμό της αρχαίας εξωτικής λατρείας και της μορφολογίας του τόπου όπου ιδρύθηκε. Στο ασυνήθιστο αυτό ιερό βρέθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης 7 συνολικά κολοσσικά, μαρμάρινα αγάλματα αιγυπτίων θεών, φτιαγμένα όμως κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζουν την ελληνιστική και ρωμαϊκή παράδοση με την αιγυπτιακή. Λόγω λοιπόν της μοναδικότητας αυτών των αγαλμάτων, γύρω στο 2004 κατασκευάστηκαν από το ΥΠΠΟΑ τέσσερα αντίγραφα από λευκό τσιμέντο και στήθηκαν ακριβώς στις εισόδους του ιερού, όπου είχαν βρεθεί τα αγάλματα.

Σήμερα το Ιερό των Αιγυπτίων θεών είναι επισκέψιμο για το κοινό και περιφραγμένο. Είναι όμως βέβαιο πλέον, μετά την επίθεση αυτή, ότι το συγκεκριμένο ιερό χρειάζεται να τύχει μεγαλύτερης προσοχής και χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΑ, τόσο για την πρόσληψη επιπλέον φυλακτικού προσωπικού για τον αρχαιολογικό χώρο, όσο και πόρων για την αντικατάσταση των αντιγράφων, αλλά και της συνέχισης της ανάδειξης κ​αι​ διαμόρφωσης του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου με τα καλά διατηρημένα και μοναδικά αυτά μνημεία.

Ο ΣΕΚΑ, καταδικάζοντας την ενέργεια των αγνώστων βανδάλων, καλεί το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει τις ευθύνες του στην προστασία των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, και να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης του υπουργείου με μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου