Ο δυσάρεστος απολογισμός της 3ης Οκτωβρίου

Ένας εργατοτεχνίτης στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου του ΤΡΑΜ Αθήνας βρίσκεται από προχτές, 03/10, σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη στην εντατική μονάδα νοσοκομείου για την ίδια του τη ζωή, καθώς κατά την εκτέλεση εργασιών βρέθηκε καταπλακωμένος από πέτρες και χώμα παρειάς που κατέρρευσε. Ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα»; 

Όλοι όσοι γνωρίζουν τους δύσκολους όρους και συνθήκες εργασίας, τους εντατικοποιημένους ρυθμούς και την κορύφωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα, καταρχάς, και σε όλα τα έργα εν γένει, για την ικανοποίηση των εργολαβικών χρονοδιαγραμμάτων, καταλαβαίνουν ότι τα «ατυχήματα» τέτοιου είδους θα γίνονται ολοένα και συχνότερα, με νομοτελειακό τρόπο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τα (εκ των πραγμάτων) ελλιπή μέτρα ασφαλείας, και θεωρεί συνυπόλογους τόσο τον Κύριο του Έργου (Αττικό Μετρό ΑΕ) όσο και την κατασκευαστική εταιρεία, που εκ του νόμου είναι υπόλογοι αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους εργοταξιακούς χώρους, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τις οδηγίες του οποίου εργάζονται οι συνάδελφοι, και το οποίο τελικά θέτει -όπως δυστυχώς αποδεικνύεται- πολλές φορές σε θανάσιμο κίνδυνο το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί να προστατεύσει, να απαιτήσει, ούτε καν να εγγυηθεί για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Στεκόμαστε στο πλευρό του εργατοτεχνίτη που σήμερα δίνει κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης και απαιτούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο σε πολιτικό όσο και νομικό και κυρίως σε ηθικό επίπεδο! Δε χρειάζεται να υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά, δε χρειάζεται να θρηνήσουμε θύματα για να συγκινηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, ο μοναδικός και ουσιαστικός εργοδότης μας.

Ζητάμε να σταματήσει το ΥΠΠΟΑ να καλύπτει και να ενισχύει με την ανοχή του τα εξοντωτικά προγράμματα και χρονοδιαγράμματα, αλλά και τους γενικούς επαχθείς όρους εργασίας που επιβάλλουν οι μεγάλες τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρίες και οι εργολάβοι τους σε βάρος των εργαζομένων. Να επιβάλει το ΥΠΠΟΑ την τήρηση μέτρων ασφαλείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού της Υπηρεσίας.

Άλλοτε πρόκειται για ορυχεία που κυριολεκτικά καταρρέουν (Αμύνταιο), άλλοτε για εργοτάξια στα οποία ανιχνεύονται τοξικά-θανατηφόρα στοιχεία (ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σε εργοτάξιο του οποίου εντοπίστηκε υδράργυρος), άλλοτε για σκάμματα που διανοίγονται σε επικίνδυνα μεγάλο βάθος (εν προκειμένω, εργασίες για το ΤΡΑΜ Αθήνας): μία ματιά μόνο σε πολύ πρόσφατα περιστατικά πιστοποιεί ότι το αρχαιολογικό προσωπικό στο πεδίο εκτίθεται συχνά σε πολύ σημαντικούς κινδύνους.

Προφανώς μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που προχτές, επίσης, κορύφωναν κάθε πίεση για την παράκαμψη της αρχαιολογίας, ενώ ταυτόχρονα έκαναν την υπόκλισή τους στους «επενδυτές» του Ελληνικού και σε όλους σχεδόν τους όρους που έθεταν οι τελευταίοι, έχουν δώσει ήδη επαρκέστατα δείγματα γραφής.

Το ΚΑΣ λοιπόν κήρυξε αρχαιολογική ζώνη μια έκταση 280 στρεμμάτων, από μια συνολική επιφάνεια άνω των 6.000 στρεμμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κινήθηκαν σε μια γραμμή που κυμάνθηκε από διακηρύξεις σε όλους τους τόνους για την ανάγκη «επίσπευσης» της έναρξης της επένδυσης (με προκλητικούς όρους «προστασίας» του «επενδυτή») και παραβίασης ακόμα και αυτής της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μέχρι την ευθεία επίθεση στα …συμφέροντα που εξυπηρετούν οι αρχαιολόγοι (οι οποίοι δε ζήτησαν κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του υφιστάμενου αρχαιολογικού νόμου).

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που αδυνατούν να προστατέψουν τόσο τους εργαζόμενους (και) στον Πολιτισμό, όσο και τους ίδιους τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενισχύουμε τις πιέσεις μας για να ανασχεθεί η αντι-κοινωνική, αντι-πολιτιστική πολιτική τους.

Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό! Το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει τις ευθύνες του!

Όχι στην εκποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς! Όχι άλλο ξεπούλημα στο βωμό της «ανάπτυξης»!

Κάτω τα αντικοινωνικά μέτρα και σχεδιασμοί, να αποδοκιμαστούν οι πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και αρχαιότητες!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις