Για την προσπάθεια επιβολής αναγκαστικών αδειών σε αρχαιολόγους

και εργάτες ανασκαφών από την κοινοπραξία Bonatti – J&P AVAX

 

Καταγγέλλουμε την κοινοπραξία Bonatti – J&AVAX στην κατασκευή του αγωγού TAP για την προσπάθεια να επιβάλει αναγκαστικές άδειες σε αρχαιολόγους και εργάτες ανασκαφών στο έργο.

Καταγγέλλουμε τις απειλές σε συναδέλφους.

Εν όψει των εορτών του Πάσχα, εδώ και μία εβδομάδα περίπου, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση στις ανασκαφές της παραπάνω κοινοπραξίας με αφορμή τις άδειες του Πάσχα. Φαίνεται ότι η κοινοπραξία επιδιώκει να κλείσουν όλα τα εργοτάξια της για τη Μ. Παρασκευή και «προτρέπει» τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των εργαζομένων για το αν υπάρχει πρόβλεψη να εργαστούν όσοι δεν επιθυμούν άδεια, δηλ. εάν τα εργοτάξια θα είναι ανοιχτά, δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση. Μάλιστα, υπήρξε και η απειλή ότι, αν οι αρχαιολόγοι δεν πάρουν άδεια, δεν θα εγκρίνονται μελλοντικές μονοήμερες άδειες που τυχόν θα χρειαστούν!

Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να κλείσει τα εργοτάξια για δικούς της λόγους, αλλά δεν θέλει να πληρώσει τα ημερομίσθια των εργαζομένων. Ειδικά για τους εργάτες, οι συνάδελφοι χάνουν ένσημο και μεροκάματο, ενώ στους αρχαιολόγους μειώνεται η κανονική τους άδεια και «πληρώνουν» οι ίδιοι στην ουσία την επιλογή της εταιρείας να κλείσει, με δική της ευθύνη, τα εργοτάξια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία πράττει έτσι. Θυμίζουμε ότι και πριν τα Χριστούγεννα υπήρξε εκβιασμός για να υπογράψουν οι συνάδελφοι άδειες άνευ αποδοχών. Μόνο μετά από την αντίδραση ορισμένων συναδέλφων και την καταγγελία του Σ.ΕΚ.Α. η εργοδοσία έκανε πίσω. Ωστόσο, επανήλθε για την ημέρα των Φώτων, την οποία τελικά χρέωσε ως κανονική άδεια στους αρχαιολόγους.

Συνάδελφοι,

Δεν φοβόμαστε και δεν υπογράφουμε ό,τι μας φέρνει ο εργοδότης. Η περίπτωση των Χριστουγέννων δείχνει ότι μπορούμε και πρέπει να υπερασπίζουμε τα δικαιώματά μας. Σε συνεργασία και με τους συναδέλφους μας εργάτες. Η υποταγή δεν διασφαλίζει τίποτα και κανέναν. Όταν τελειώσουν οι εργασίες θα απολυθούμε, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω. Δεν πρέπει μόνοι μας να υποσκάπτουμε τα δικαιώματά μας. Η ανάγκη μας για δουλειά δεν καλύπτεται με το να σκύβουμε το κεφάλι αλλά εάν αγωνιστούμε για μαζικές προσλήψεις στο ΥΠΠΟΑ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για μισθούς ανάλογους των σύγχρονων αναγκών μας. Όταν ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τον κάθε εργοδότη.

Καλούμε την εργοδοσία να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να απαντήσει εάν τα εργοτάξια θα είναι ανοιχτά ή κλειστά τη Μ. Παρασκευή, προκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τις άδειές τους. Δεν θα επιτρέψουμε καμία απειλή και κανέναν εκβιασμό. Σε περίπτωση που η εργοδοσία κλείσει τα εργοτάξια, να καταβληθούν κανονικά τα ένσημα και τα ημερομίσθια σε όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε τον TAP και το ΥΠΠΟΑ να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Εδώ υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία για απειλές και εξαναγκασμό εργαζομένων σε άδεια.

Καλούμε το ΣΕΠΕ να παρέμβει και να εξετάσει την καταγγελία.

Η τρομοκρατία και οι απειλές δεν θα περάσουν!

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου