Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084, Τ.Κ. 10033, Αθήνα

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

e-mail: sekarchaeologists@gmail.com, site www.seka.net.gr

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία!

Έξω οι ΜΚΟ από τον Πολιτισμό!

 

 

Λίγα χρόνια πριν, επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το τότε ΥΠΠΟΤ απηύθυνε κυριολεκτική πρόσκληση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλώντας τες να «δραστηριοποιηθούν» και στον τομέα του Πολιτισμού. Ο αντιπολιτευόμενος, εκείνη την περίοδο, ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε απερίφραστα το γεγονός.

Σήμερα, από θέση κυβερνητικής εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ με την αμέριστη αρωγή των ΑΝΕΛ, συνεχίζουν, αναπαράγουν και γενικεύουν το απαράδεκτο «εργασιακό» καθεστώς των ΜΚΟ, το οποίο μέχρι πρότινος και οι ίδιοι αποδοκίμαζαν.

Στο όνομα της πολυπόθητης «ανάπτυξης» και της δημιουργίας «νέων θέσεων εργασίας», εδραιώνεται μια μορφή απασχόλησης με περιορισμένα έως απόντα μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δίπλα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοδότες, το ίδιο το κράτος και το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκουν φτηνή εργασία στις συμβάσεις των ΜΚΟ. Υποσκάπτουν με τον τρόπο αυτό τις συλλογικές συμβάσεις και σαρώνουν τα κεκτημένα όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ «μονιμοποιούν» το μοντέλο της περιοδικής απασχόλησης και της εργασιακής ομηρίας.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Προφανώς δεν είναι τυχαίο το έγγραφο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας (το οποίο εκ των υστέρων αποδόθηκε σε «μεμονωμένη πρωτοβουλία» στελέχους του υπουργείου Πολιτισμού) με το οποίο διερευνάται η δυνατότητα αξιοποίησης εθελοντών(!) σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί τα μέλη του και τα σωματεία των εργαζομένων στον Πολιτισμό να αντισταθούν στον προωθούμενο από την κυβέρνηση και τους ξένους κηδεμόνες της, νέο δρόμο και τρόπο απασχόλησης, να παλέψουν ενάντια στην υποβάθμιση του κλάδου και το σάρωμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

► Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

► Στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

► Όχι στην πρακτική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

► Όχι στη νομιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας, να εμποδίσουμε τη γενίκευση της μερικής, περιοδικής, κακοπληρωμένης έως απλήρωτης απασχόλησης.

► Έξω οι ΜΚΟ από τον Πολιτισμό, καμία συζήτηση για εθελοντική εργασία.

► Να προστατέψουμε τα αρχαία μνημεία και τους σύγχρονους εργαζομένους στον τομέα του Πολιτισμού.

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου