Ενεργή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Σ.ΕΚ.Α.

Βάσει των αντεργατικών διατάξεων της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012), μετά τις 14/05/2013 διατηρούνται τα επιδόματα τέκνων («Επίδομα Παιδιού»), σπουδών («Επίδομα Μεταπτυχιακού Διπλώματος») και επικινδύνου εργασίας («Επίδομα εργοταξίου ή επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας»). Περικόπτονται τα επιδόματα: «αρχαιολογικών ερευνών», «βιβλιοθήκης» και «ξένης γλώσσας». Τα κλιμάκια παραμένουν τα ίδια, όπως υπολογίζονταν στις 14/2/2012. Η αντεργατική νομοθεσία επιτρέπει τους εργοδότες να περικόψουν μονομερώς και αυτόματα τα υπόλοιπα επιδόματα, χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση του εργαζομένου, επιτρέποντας τη συγκεκριμένη μόνο, μονομερή μεταβολή όρων ενεργής σύμβασης.

 

 Συγκεκριμένα στην παρ. 4 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 6/ 2012GSEE_gia_SSE_SEKA2 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) ορίζεται ότι «4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης.»

 

Συνεπώς συνεχίζουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της Σ.Σ.Ε. του Σ.ΕΚ.Α. «που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας», τόσο για όσους ήδη εργάζονται, όσο και για τους νεοπροσληφθέντεςκαθώς δεν γίνεται πουθενά τέτοιος διαχωρισμός. 

 

Την ισχύ της σύμβασης του Σ.ΕΚ.Α. καταδεικνύει η κανονιστική δέσμευση της από μικρές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συνεχίζουν να την εφαρμόζουν κατά την πρόσληψη νεοπροσληφθέντων αρχαιολόγων, είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτικά έργα και μετά τη 14η Μαίου 2013, ημερομηνία τυπικής λήξης πολλών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Παραδείγματα προσλήψεων μετά τις 14/5/2013, όπου οι αποδοχές των αρχαιολόγων ορίζονται από τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ, αποστέλλει ο Σύλλογος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Η Συλλογική Σύμβαση αποτελεί μία συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Καθώς η συλλογική μας σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές (ΣΑΤΕ-ΣΕΚΑ) και οι εργοδότες (ΣΑΤΕ) δεν έχουν προσέλθει για την υπογραφή νέων όρων σύμβασης, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις μας, οι όροι της προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων πλευρών συνεχίζουν να ισχύουν αμετάβλητοι. Συνεπώς, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σ.ΕΚ.Α. συνεχίζει να υφίσταται και τα μέλη του σωματείου οφείλουν να τη διεκδικούν.

 

 

Οι αντεργατικοί και αντισυνταγματικοί όροι της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) δεν επιβάλλουν τον κατώτερο μισθό αυτοδικαίως σε όλους. Περικόπτουν τα επιδόματα των Συλλογικών συμβάσεων και δεν επιτρέπουν τη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ), χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Πουθενά δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά ο κατώτερος μισθός. Αντιθέτως, επιτρέπεται στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αμοιβή που διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ανάλογα με το πώς οι ίδιοι αξιολογούν την εργασία τους.

 

Γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ (κατεβάστε το έγγραφο σε δύο εικόνες jpg παρακάτω: GSEE_gia_SSE_SEKA και GSEE_gia_SSE_SEKA2).

Κατηγορίες: Εργασιακά

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Εργασιακά