Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

 

Για τη λειτουργία του ΔΣ και του Συλλόγου

 

Συνάδελφοι,

πάνω από ένα μήνα μετά τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του Συλλόγου και  όλα τα θέματα μένουν άλυτα, ενώ βεβαίως έχουν προκύψει και νέα.

Από την αρχή της νέας θητείας του η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) παραμένει προβληματική. Τα θέματα που προκύπτουν, συζητούνται μέσω mail με «ηλεκτρονική διαβούλευση» και τα μέλη του ΔΣ ψηφίζουν με ένα «ναι» ή «όχι», ενίοτε και με ένα  «ίσως», «μπορεί» και «60% αυτό και 40% το άλλο». Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι ένα εξαιρετικά δυσκίνητο συνδικαλιστικό όργανο που, για να εγκρίνει μια απόφαση, ανακοίνωση ή δράση χρειάζονται μέρες ή και ολόκληρη εβδομάδα.  Η πρακτική αυτή υπήρχε και με το προηγούμενο ΔΣ και είχε αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα καθώς γινόταν όλο και πιο δύσκολη η επικοινωνία με μισόλογα και ατελείωτους, ανούσιους πολλές φορές, ιντερνετικούς διαλόγους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην υλοποιούνται αποφάσεις του ΔΣ ή των ΓΣ.

Η ΔΑΣ έθεσε στο πρώτο ΔΣ μετά τις εκλογές το θέμα και, βασιζόμενη και στην προηγούμενη εμπειρία, πρότεινε να σταματήσει η λειτουργία του ΔΣ μέσω mail, να γίνεται ΔΣ κάθε δύο εβδομάδες σταθερά και έκτακτο ΔΣ όποτε προκύπτει κάτι πολύ επείγον. Έτσι θα συζητιούνται κανονικά τα ζητήματα που προκύπτουν, θα λαμβάνονται οι αποφάσεις με ολοκληρωμένα επιχειρήματα και, το πιο σημαντικό, θα ελέγχεται η υλοποίηση των αποφάσεων, όπως εξάλλου συμβαίνει, ή θα έπρεπε να συμβαίνει, σε όλα τα σωματεία.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, αποφασίζοντας ένα ΔΣ το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα. Οι εκπρόσωποι της  ΔΑΣ, θεωρώντας ότι ένα Σωματείο δεν μπορεί να λειτουργεί με λογικές facebook και twitter, δηλώσαμε ότι επιφυλασσόμαστε για τη συμμετοχή μας στην ονομαζόμενη «ηλεκτρονική διαβούλευση», στάση που συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε είναι ότι ορισμένα μέλη του ΔΣ, κυρίως του προεδρείου, θεωρώντας, προφανώς το Σύλλογο τσιφλίκι τους, αποφάσισαν να τον λειτουργούν με τους όρους που τους αρέσει. Έτσι, στη Γενική Συνέλευση στις 09/11/2014, στην Αθήνα, αποφάσισαν από μόνοι τους να απαγορεύσουν σε μέλη αλλά και στη ΔΑΣ να θέσουν αντιπροτάσεις προς ψήφιση στα θέματα που είχαν συζητηθεί, με το επιχείρημα οτι δεν είχαν τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Τους διέφυγε όμως ότι στην ημερήσια διάταξη τίθενται θέματα προς συζήτηση και όχι προτάσεις. Φυσικά για την καλύτερη προετοιμασία της συνέλευσης καλό είναι όποιος έχει πρόταση έτοιμη να την καταθέτει για να μπαίνει σε όλα τα μέρη που γίνεται η συνέλευση, ιδίως όταν δεν μπορεί να είναι κάποιος ταυτόχρονα σε όλα τα μέρη. Όμως, όπως ορίζει η κοινή λογική, προτάσεις προφανώς και μπορούν να προκύψουν από τη συζήτηση ενός θέματος.

Τις τελευταίες μέρες προέκυψαν ζητήματα και για τη δράση των Διοικουσών Επιτροπών (ΔΕ) των παραρτημάτων. Επικαλούμενοι το καταστατικό, που προφανώς το ερμηνεύουν κατά το δοκούν, κάποια μέλη του ΔΣ αμφισβητούν την ύπαρξη παραρτήματος και ΔΕ στην Κέρκυρα αλλά και θεωρούν ότι στην Κρήτη και την Θεσσαλονίκη οι ΔΕ θα πρέπει να αποτελούν στην ουσία μόνο όργανα γραμματειακής υποστήριξης του ΔΣ.

Συνάδελφοι,

η απαράδεκτη συμπεριφορά, που είχε ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο προεδρείο συνεχίζεται με ένταση του αυταρχισμού και της αδράνειας.

Και εξηγούμαστε:

  1. Δεν είχαν θέση και αντιπρόταση για την απεργία της 27ης Νοεμβρίου. Δεν γνώριζαν, αν και η απεργία είχε προκηρυχτεί δύο εβδομάδες πριν τη ΓΣ και ενώ η ΔΑΣ την είχε θέσει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη (το λευκό που ψήφισαν πρόεδρος και ταμίας για τη συμμετοχή του ΣΕΚΑ στην απεργία εκ των υστέρων στο ΔΣ ίσως δίνει εν μέρει απάντηση για τη στάση τους).
  2. Δεν έχει κανονιστεί ακόμα ραντεβού με τη ΔΕΑΜ παρά τη σχετική απόφαση του ΔΣ εδώ και αρκετούς μήνες αλλά και της ΓΣ εδώ και έναν μήνα. Η ΔΑΣ ήδη έκανε περιοδεία στη ΔΕΑΜ για την προπαγάνδιση της απεργίας της 27/11 και με σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες θα θέσουμε προβληματισμούς για αρνητικές κατά τη γνώμη μας εξελίξεις που χρήζουν της άμεσης παρέμβασης του ΣΕΚΑ.
  3. Δεν έχει κατατεθεί ακόμα κάποιο σχέδιο για Συλλογική Σύμβαση ώστε να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε στο κάλεσμα για διαπραγμάτευση, που αποτελεί και απόφαση της ΓΣ.
  4. Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση για τις αρνητικές εξελίξεις στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε πρόταση προς το ΔΣ να εγκρίνει συνάντηση της ΔΕ Β. Ελλάδας με τα σωματεία του ΜΕΤΡΟ και το συνδικάτο οικοδόμων για συντονισμό, αλλά ενοχλήθηκαν γιατί δεν ζήτησε η ΔΕ την άδεια για να σκεφτεί να προτείνει κάτι τέτοιο. Μοναδική «δράση» για το θέμα είναι το αστείο και θλιβερό ταυτόχρονα Δελτίο Τύπου πριν λίγες μέρες, που δεν λέει τίποτα· στην ουσία καλεί σε «δραστική» αδράνεια και καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Ας σκεφτούν οι συνάδελφοι τις ανάλογες λογικές εφησυχασμού στις προηγούμενες μαζικές απολύσεις, που θα ήταν δήθεν για 1-2 μήνες. Πόσοι μήνες τελικά είναι απολυμένοι από τότε;

Σε όσους βιαστούν να μας ζητήσουν τα ρέστα:

Η ΔΑΣ για όλα αυτά τα θέματα έχει συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέταμε γραπτά στο ΔΣ που θα έπρεπε, με βάση απόφαση της πλειοψηφίας για τακτικό ΔΣ το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, δηλ. στις 6 ή 7 Δεκεμβρίου. Όμως με την ίδια άνεση που καταστρατηγούν και δεν υλοποιούν ένα σωρό άλλες αποφάσεις, έτσι έκαναν και με τη δική τους απόφαση. Απλά δεν έγινε ΔΣ.

Μετά από όλα τα παραπάνω ας βγάλει ο καθένας συμπεράσματα. Ως πρώτη αντίδραση η ΔΑΣ θα ζητήσει άμεσα ΔΣ με τα παραπάνω θέματα, όπως έχει δικαίωμα να κάνει εφόσον έχει δύο εκλεγμένους.

Επίσης, για να σταματήσουν οι παρεξηγήσεις με τα Παραρτήματα, συμφωνούμε με την πρόταση μελών του ΔΣ για συνεδρίαση όλων των μελών του ΔΣ και των μελών των ΔΕ. Βάζουμε όμως ως απαραίτητη προϋπόθεση την πρόσκληση και των μελών της Κέρκυρας. Επίσης η συνάντηση να οριστεί άμεσα για το τέλος Ιανουαρίου ώστε έγκαιρα να βρεθούν φτηνά εισιτήρια αλλά και να προγραμματίσουν όλοι τις υποχρεώσεις τους για να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Για αποφυγή περιττών παρεξηγήσεων:

Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι δεν λειτουργούν όλα τα μέλη του ΔΣ από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις και, παρά τις διαφωνίες μας, κάποιοι συνάδελφοι πραγματικά προσπαθούν με τον τρόπο τους για τον Σύλλογο. Όμως οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία και λειτουργία του Συλλόγου. Η αδράνεια και οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι αποτέλεσμα της λογικής που επικρατεί μέχρι τώρα.

Καλούμε λοιπόν και τα υπόλοιπα  μέλη του ΔΣ και των ΔΕ, που διαφωνούν με τις πρακτικές αυτές, να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Να απομονώσουμε όσους αποστεώνουν τον Σύλλογο, τον ταυτίζουν με το ΔΣ, δηλ. με τους εαυτούς τους, και να προσπαθήσουμε, παρά τις διαφωνίες που έχουμε,  να κάνουμε τον Σύλλογο πραγματικό μέσο διεκδίκησης της ζωής που μας αξίζει.

Καλούμε και όλα τα μέλη του ΣΕΚΑ να συμμετέχουν μαζικά στις Συνελεύσεις και τις δράσεις του Συλλόγου. Να ελέγχουν το ΔΣ και τις ΔΕ. Να ελέγχουν και τη ΔΑΣ. Σε τελική ανάλυση ο Σύλλογος θα έχει την πορεία που θα «επιβάλλουν» οι συνάδελφοι με την παρουσία ή την απουσία τους. Καμία απόφαση μιας μικρής ομάδας δεν θα καθορίσει τα πράγματα. Η ίδια η ζωή θα μας δείξει τον δρόμο.

Η απαίτηση των καιρών είναι μία: συμμετοχή, συμμετοχή, συμμετοχή!

 

ΔΑΣ ΣΕΚΑ, 12/12/2014

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα