Σ.ΕΚ.Α.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Νικηταρά 8-10 Τ.Κ. 106 78

Αθήνα

Τηλ/fax2103816584 Κιν: 6977509501

E-mail: sekarchaeologists@gmail.com

https://www.seka.net.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εκ νέου εμπλεκόμενοι σε απολύσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό τμήμα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Νέες καθυστερήσεις επομένως αναμένονται και για την ολοκλήρωση του πολυτάραχου έργου της πόλης.

Μετά το εργατοτεχνικό προσωπικό που προσλαμβάνεται και απολύεται με συμβάσεις περιορισμένης διάρκειας και πενιχρούς μισθούς, ο κώδωνας κρούει πλέον και για αυτούς που παρέχουν την εργασία τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου.  Ο λόγος των απολύσεων στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό, δεν είναι καθόλου αυτονόητος. Το άλλοτε προσχηματικά χρησιμοποιηθέν επιχείρημα «περί έλλειψης αντικειμένου», στην παρούσα φάση είναι ανύπαρκτο. Και πώς θα ήταν άλλωστε αφού οι εργαζόμενοι θα κληθούν να αποχωρήσουν από το εν εξελίξει επιστημονικό τους έργο, το οποίο πραγματοποιείται τόσο στις ανασκαφές και τις εκσκαφές των εργοταξίων όσο και στους χώρους συντήρησης και καταγραφής των αρχαίων υλικών.  Το επιχείρημα δε περί έλλειψης χρημάτων φαίνεται επίσης «αιωρούμενο», καθώς είναι γνωστή η έγκριση της νέας χρηματοδότησης του αρχαιολογικού έργου. Είτε πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων, είτε για μία παράσταση με στόχο την άσκηση πίεσης ο λόγος που πυροδότησε την έναρξη της τυπικής διαδικασίας πριν τις ομαδικές απολύσεις δεν αποτελεί πεδίο υποχρεωτικής  γνώσεως των εργαζομένων.  

Αυτό που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους είναι η κατοχύρωση της εργασίας τους και η ολοκλήρωση του έργου τους.  Ιδιαίτερα δε όταν αυτό αφορά ένα ευαίσθητο αντικείμενο όπως τα κατάλοιπα του αρχαίου μας πολιτισμού. Εκεί που οι υπεύθυνοι εκτέλεσης και επίβλεψης του έργου βλέπουν πεδίο για να ξετυλίξουν το επιχειρηματικό και πολιτικό τους ταλέντο, οι εργαζόμενοι βιώνουν απογοήτευση, απαξίωση και εκμετάλλευση. Εκεί που οι αρχαιολόγοι υπό πίεση πασχίζουν να ανασυστήσουν πτυχές του αρχαίου βίου, οι ιθύνοντες οραματίζονται αρένες διαφωνιών και αγοραπωλησιών.  

Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν αποτελούν αντικείμενο εμπαιγμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανένα λόγο. Απαιτούν αξιοπρεπή αντιμετώπιση και σεβασμό για το έργο που παρέχουν.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει την απόφαση πραγματοποίησης ομαδικών απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Καταγγέλλει ως αναίτια την έναρξη της διαδικασίας και παράνομη, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου, τη διενέργεια απολύσεων. Θεωρεί άτεγκτη τη στάση που επιδεικνύει η ανάδοχος κοινοπραξία και ο Κύριος του Έργου εκθέτοντας σε πιθανό  κίνδυνο καταστροφής τις αρχαιότητες πριν την ολοκλήρωση του ανασκαφικού έργου. Εκφράζει την απόλυτη δυσαρέσκεια του στην εκμετάλλευση των εργαζομένων ως υποχείριων για την επίλυση θεμάτων που οφείλουν άμεσα να διευθετήσουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου