Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας του Σ.ΕΚ.Α. και της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ., πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση των έκτακτων αρχαιολόγων, χθες 2/12/09 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους του Υπ.Πο.Τ., έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου μετά την αποχώρηση του Υπουργού και της Γ. Γραμματέως, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Σήμερα, 3/12/09, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση συμβασιούχων στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Αντιπροσωπεία συμβασιούχων, μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ., έγινε δεκτή από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, κα Μπεργελέ Ευσταθία.

 

 

Τέθηκαν συνολικά τα προβλήματα των συμβασιούχων κα ζητήθηκε οριστική λύση της ομηρίας με νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ειδικά για το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τονίστηκε από την πλευρά των εκπροσώπων, ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για το γεγονός ότι δεν έγιναν προσλήψεις και ότι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται «παγίως» από τους συμβασιούχους.

 

Το κύριο επιχείρημα του ΥΠΕΣ, όπως τέθηκε από τη Γ. Γραμματέα είναι ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει αυτή τη μετατροπή. Υποστήριξε ότι κατανοεί τα προβλήματα των χρόνιων συμβασιούχων, αλλά είναι πολιτική βούληση η Δημόσια Διοίκηση να στελεχωθεί «με τους καλύτερους», όπως δήλωσε, μέσω ΑΣΕΠ. Θεωρεί ότι το πρόβλημα «δεν μπορεί να λυθεί στο πόδι» και γι’ αυτό εξετάζεται από νομικούς συμβούλους του Δημοσίου. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο για το 2010, όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πολιτική ηγεσία εμμένει στο παράλογο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, που θα συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα απαντάει με αοριστίες. Συνεχίζει να υποστηρίζει δηλαδή την υποβάθμιση της εργασιακής εμπειρίας μέσω μακροχρόνιας εργασίας, μια και στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ αναγνωρίζονται μόνο 5 έτη προϋπηρεσίας, δίνοντας περίπου τα ίδια μόρια που δίνει ένα 3ωρο «τεστ δεξιοτήτων», αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας και τα μισά από τα μόρια που κερδίζει 1 έτος ανεργίας. Υπό τον μανδύα της αξιοκρατίας θεσπίζεται ένα άδικο και αναποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης για την πρόσληψη στο δημόσιο, που μόνο σκοπό έχει να εκδιώξει τους μακροχρόνια εργαζομένους και να τους αντικαταστήσει με νέους ομήρους που θα προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις με 4μηνη υποχρεωτική ανεργία. Παραδέχεται δηλαδή το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα συνεχίσει να καλύπτει τις οργανικές θέσεις στο Δημόσιο με ανακυκλούμενους εργαζομένους.

 

Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου