1 χρόνος από την τελευταία ΓΣ του ΣΕΚΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
τον Μάρτιο που μόλις παρήλθε, συμπληρώσαμε έναν χρόνο από την τελευταία ΓΣ του ΣΕΚΑ (08/03/20), η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν το πρώτο lockdown στη χώρα μας.
σταθμός Βενιζέλου
► παρά τους δισταγμούς που τότε διατυπώθηκαν, θεωρούμε ότι σωστά προχωρήσαμε στη Γενική Συνέλευση της Θεσσαλονίκης, καρπός της οποίας υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία του Συλλόγου μας, να καλέσουμε τους συναδέλφους μας να μην εργαστούν για την απόσπαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η απόφασή μας αυτή αναγνωρίστηκε ακόμη και από κομμάτι του τύπου πως «είναι, με διαφορά, η πιο ενεργητική -και συγκινητική- πράξη υπεράσπισης των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου» (https://www.efsyn.gr/node/
Σήμερα, ο Σύλλογός μας περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχει προσφύγει μαζί με άλλους 6 φορείς, με την πίστη ότι αυτή θα αποτελέσει τη θετική επισφράγιση μιας συλλογικής μάχης που δόθηκε και δίνεται. Η υπόθεση εξετάστηκε στις 06/11/20, ημέρα στην οποία ο Σύλλογός μας βρέθηκε σε κινητοποίηση έξω από το ΣτΕ στην Αθήνα. Πέρα από τις δικές του αυτόνομες ενημερώσεις και δράσεις, πχ. αφισοκόλληση και μοίρασμα ανακοίνωσης του ΣΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη (31/10/20) και στη συνέχεια σε άλλες πόλεις της χώρας, ο Σύλλογός μας ήδη από την αρχή του 2020 συμμετείχε σε κοινές ζωντανές και ψηφιακές συνεντεύξεις τύπου (21/01/20 και 21/10/20), Δελτία Τύπου (09/09/20, 05/11/20, 09/11/20), και οργάνωση ψηφιακής επιστημονικής εκδήλωσης (09/03/21) σε συνεργασία με τα σωματεία του Πολιτισμού και τους φορείς που υπερασπίζονται την κατά χώραν διατήρηση των σημαντικών αρχαιοτήτων του σταθμού.
μέτωπα στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης
► Στις 28 Ιουλίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, υπογράφτηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στους 19 αρχαιολόγους – πρώην εργαζόμενους στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και την Κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, και ενώ εκκρεμούσε η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο ΣΕΚΑ ενεπλάκη στη δύσκολη υπόθεση, και θεωρούμε πως κατέθεσε τη θεσμική και ουσιαστική συμβολή του στην εξεύρεση νομικής λύσης σε μια υπόθεση η οποία μεταξύ άλλων ενείχε μεγάλη ψυχολογική πίεση προς τους συναδέλφους, και δικηγορικούς παραγοντισμούς οι οποίοι δεν βοηθούσαν τον συμβιβασμό.
Λίγους μήνες μετά την υπογραφή του συμβιβασμού, στο τέλος του 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου (την οποία παρακάμπτει ο συμβιβασμός) η οποία ήταν αρνητική για τους συναδέλφους, γεγονός το οποίο δικαίωσε την επιλογή τους να κλείσουν μια υπόθεση η οποία δικαστικά ενείχε κινδύνους. Επίσης, τους πρώτους μήνες του 2021 υπήρξαν κάποια πρώτα θετικά δείγματα από την Κοινοπραξία ότι επιτέλους σπάει τον εργασιακό αποκλεισμό σε βάρος συναδέλφων που βρέθηκαν στο παρελθόν σε νομική διαμάχη μαζί της.
► Όμως το Μετρό Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται μια ιδιότυπη λερναία ύδρα, και όταν κάποιο μέτωπο μοιάζει να κλείνει, τουλάχιστον ένα καινούριο ανοίγει: στις 04/02/21 ο Σύλλογός μας εξέδωσε ανακοίνωση ενάντια στις συκοφαντικές δηλώσεις του βουλευτή Θεσσαλονίκης, και πρώην υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, κ. Καράογλου, ο οποίος κατηγόρησε δημόσια τους επί συμβάσει αρχαιολόγους ότι άλλοτε στο πεδίο εξαφανίζουν αρχαιότητες, και άλλοτε διαιωνίζουν με πρόθεση τις ανασκαφικές εργασίες. Θεωρούμε ότι η υπόθεση αυτή εκκρεμεί, και περιοριζόμαστε να επαναλάβουμε την κατακλείδα της σχετικής ανακοίνωσής μας: «Εφόσον ο κ. Καράογλου επιλέξει να μην ανακαλέσει τις συκοφαντικές δηλώσεις του, ο Σύλλογός μας επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την προάσπιση της τιμής, της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ακεραιότητας των αρχαιολόγων και του συνόλου των εργαζομένων στον πολιτισμό».
δράσεις ενάντια στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, στη μετατροπή δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ, στο περιβόητο άρθρο «53»
► Στις 23/12/20 ο ΣΕΚΑ ανέλαβε οργανωτικά πρωτοβουλία συντονισμού σωματείων και συλλογικοτήτων, με αίτημα την απόσυρση της ψηφισμένης (στις 10/12/20) διάταξης νόμου του ΥΠΠΟΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα μακροχρόνιου δανεισμού (συνολικά 50 έτη) ελληνικών αρχαιοτήτων, σε μουσεία εκτός χώρας. Ζητάμε την επαναφορά του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού πλαισίου (5+5 έτη μέγιστο χρονικό διάστημα δανεισμού). Καρπός της πρωτοβουλίας, η οποία σε σημαντικό βαθμό σβήστηκε υπό τη γνωστή βορβορώδη επικαιρότητα του ΥΠΠΟΑ, υπήρξε ωστόσο η συγκέντρωση δεκάδων ψηφισμάτων στήριξης, ένα σύνολο 1.300 ψηφιακών υπογραφών, 8.000 μοναδικές επισκέψεις και αναγνώσεις του αιτήματος της πρωτοβουλίας, και ίσως η ευρύτερη συνεργασία που έχει επιτύχει ο Σύλλογός μας τα τελευταία τουλάχιστον έτη. Πάνω από 20 συλλογικοί φορείς, μεταξύ των οποίων οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΛΜΕ και Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνος και Περιχώρων, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΣΕΚΑ για αγωνιστική συμπόρευση απέναντι σε μια ήδη ψηφισμένη διάταξη. Αυτό από μόνο του, θα πρέπει να το λογίζουμε ως κέρδος.
► Ο Σύλλογός μας δίνει επίσης τη μάχη, μαζί με ακόμη 6 πρωτοβάθμια σωματεία του Πολιτισμού, ενάντια στην προωθούμενη από την κυβέρνηση μετατροπή του νομικού καθεστώτος των πέντε μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Ο ΣΕΚΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση (24/02/20) από την πρώτη στιγμή που η υπουργός Πολιτισμού άνοιξε τη συζήτηση για τη μετατροπή αυτή, ενώ στις 30/01/20 είχε ανταποκριθεί σε κάλεσμα του ΣΕΑ συμμετέχοντας σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Νομισματικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της ανάδειξης του προβλήματος, ο συντονισμός των 7 σωματείων του πολιτισμού (που συγκροτήθηκε με συνάντηση στις 15/01/21) πραγματοποίησε στο τελευταίο διάστημα συναντήσεις (εκ του σύνεγγυς και ψηφιακές) με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων ΚΚΕ (29/01/21), ΜέΡΑ25 (05/02/21), ΝΔ (09/02/21) και ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ (12/02/21). Παρά τη σπουδή της κυβέρνησης και της υπουργού να κλείσουν το θέμα πολύ γρήγορα με ψήφιση του αντιπολιτιστικού νομοσχεδίου, τουλάχιστον προς το παρόν έχει κατακτηθεί χρόνος για να αναδειχθεί όσο πιο πλατιά το ζήτημα.
► Πολλά χρόνια οι ηγεσίες του ΥΠΠΟ «γυροφέρνουν» την ψήφιση της αντεργατικής ρύθμισης η οποία θα απαγορεύει σε έναν επί συμβάσει εργαζόμενο του Πολιτισμού το δικαίωμα στην αναζήτηση εργασίας για όσο διάστημα ήδη καλύπτεται εργασιακά από άλλη σύμβαση. Η κυβέρνηση της ΝΔ «τόλμησε» στο τέλος του 2020 και συνέταξε σχετικό άρθρο στο Νομοσχέδιο «για την Αναδιάρθρωση του ΤΑΠ» που έφερε για ψήφιση στη Βουλή. Μαζί με τους Συλλόγους ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ και ΣΣΑΕΤΤΕ, συντάξαμε έγγραφο προς το ΥΠΠΟΑ και εκδώσαμε κοινή ανακοίνωση (03/12/20) ζητώντας την απόσυρση καταρχάς της συγκεκριμένης διάταξης. Το αίτημα αυτό υποστηρίχτηκε με υπομνήματα και παρεμβάσεις και από άλλα σωματεία. Πράγματι, το περιβόητο «άρθρο 53» δεν ήρθε ποτέ για ψήφιση στη Βουλή, και δεν προστέθηκε μια ακόμα πληγή στην -ούτως η άλλως- υφιστάμενη εργασιακή οδύσσεια και ομηρία των επί συμβάσει εργαζομένων στον πολιτισμό.
η καθημερινή λειτουργία του Συλλόγου
► στους τελευταίους 12 μήνες, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη συνθήκη που διαμόρφωσε και διαμορφώνει η πανδημία και η διαχείρισή της, ο Σύλλογος προσπάθησε να διατηρήσει ή και να αναβαθμίσει την λειτουργία του καταρχάς σε όλους τους τομείς που δεν απαιτούν φυσική παρουσία των μελών του, απαιτούν ωστόσο πολύ χρόνο. Προσπάθησε να ανταποκριθεί σε ένα αναγκαίο επίπεδο «γραφειοκρατικών» διαδικασιών, με το προεδρείο να πραγματοποιεί περί τις 300 διεκπεραιώσεις εγγράφων, που αφορούν κυρίως σε επιστολές προς υπηρεσίες, καταγγελίες, και βεβαιώσεις οικονομικής ενημερότητας προς τα μέλη.
► Ανάμεσα στις διεκπεραιώσεις, ειδική μνεία θέλουμε να κάνουμε μόνο για μία συγκεκριμένη κατηγορία: μεγάλος (αναλογικά) αριθμός καταγγελιών (πάνω των 30 έγγραφα, προς 20 διαφορετικές ΕΦΑ) συντάχθηκαν μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ενάντια στις προαπαιτούμενες εξ-ειδικεύσεις σε προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ.
Διαπράττοντας αυθαιρεσία πάνω στις αυθαιρεσίες, και υπό την πίεση των καταγγελιών μας, η ΕΔΕΠΟΛ άλλαξε το πρότυπο των προκηρύξεων τον Ιούνιο του 2020, ώστε να δώσει «άλλοθι» στους προϊσταμένους των ΕΦΑ, στη ΓΔΑΠΚ, και στον εαυτό της, για τις ακατάπαυστες παρανομίες τους σε ό,τι αφορά, πρακτικώς, την κατάργηση της αυτεπιστασίας και την αντεργατική -όσο και αντιεπιστημονική- τροπή της διαδικασίας επιλογής ΙΔΟΧ προσωπικού επί το «φωτογραφικότερο».
► Πολλαπλάσιες των επίσημων διεκπεραιώσεων πρωτοκόλλου ήταν οι επικοινωνίες που πραγματοποίησαν τα μέλη του ΔΣ και οι Διοικούσες των Παραρτημάτων στην υποστήριξη διαφόρων προβλημάτων των συναδέλφων. Τα κυριολεκτικά εκατοντάδες τηλεφωνήματα και mailsστα οποία αποκρίθηκε ο ΣΕΚΑ (και) το τελευταίο έτος, προσπάθησαν να καλύψουν ένα τμήμα από το κενό της ζωντανής επικοινωνίας, και από την ανάγκη ενημέρωσης.
► Από την τελευταία μας Γενική Συνέλευση συντάχθηκαν περισσότερες από 100 επίσημες ανακοινώσεις του Συλλόγου, πρακτικό αρχείο των οποίων είναι η επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΚΑ, και η σελίδα του στο FB. Βασική προτεραιότητα του Συλλόγου η ενημέρωση των συναδέλφων πάνω σε εργασιακά ζητήματα επικαιρότητας ή θέματα που αφορούσαν εργασιακή νομοθεσία. Φέτος μοιραία, βασιλική θέση είχαν οι ενημερώσεις για τα μέτρα σχετικά με την πανδημία (13/03/20, 22/03/20, 24/03/20, 23/04/20, 10/11/20, 24/01/21). Συντάχθηκαν κείμενα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων συναδέλφων αναφορικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα (12/04/20), τις κατ’ έθιμον αργίες και τη Μ. Παρασκευή (15/04/20), την αμοιβή της 28ης Οκτωβρίου (25/10/20), τις ημέρες αιμοδοσίας και τα δικαιώματα αδείας που προκύπτουν από αυτές (08/12/20, 06/03/21). Ο ΣΕΚΑ μίλησε ενάντια στους περιορισμούς μας στην εργασία (10/11/20), ενημέρωσε για τα ημερομίσθια τα οποία δεν χάνονται λόγω κακοκαιρίας (16/02/21) ή για το πώς ερμηνεύονται κάποιες αποφάσεις των Ευρωπ. Δικαστηρίων (02/03/21).
Πολύ ειδικότερες ήταν οι ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συναντήσεις του προεδρείου του ΣΕΚΑ με φορείς του ΥΠΠΟΑ, και αφορούσαν πχ.: την μισθολογική αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων με απόφαση προς την οποία είχε εργαστεί ο Σύλλογός μας (14/09/20), το πρακτικό κλείσιμο της υπόθεσης του Μητρώου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών (14/10/20), κλπ.
► Στις 24/02/20 η σελίδα του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμπλήρωνε την πρώτη χιλιάδα «ακολούθων». Κατά μέσο όρο, καλώς ή κακώς, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της στις 15/04/2018 η σελίδα FBτου ΣΕΚΑ κερδίζει ένα καινούριο μέλος ανά ημέρα.
Οι ψηφιακές συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο που οργανώνει ο ΣΕΚΑ τον Απρίλιο του 2021, είναι κομμάτι της προσπάθειας να ανασυνταχτεί ο Σύλλογος, προφανώς στην προοπτική των ζωντανών μαζικών διαδικασιών.
οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφοράς μας (ΕΚΑ και ΟΙΥΕ)
► Ο ΣΕΚΑ προσπάθησε στο προηγούμενο έτος και στους πρώτους μήνες του 2021 να στηρίξει με την παρουσία του τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες υπάγεται (ΕΚΑ και ΟΙΥΕ). Με δεδομένο ότι η ΟΙΥΕ τελεί υπό καθεστώς διορισμένης διοίκησης, εστιάσαμε την παρουσία μας και την παρέμβασή μας στο ΕΚΑ, με τοποθετήσεις ήδη από το τελευταίο Συνέδριο του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2020. Ο πρόεδρος και εκπρόσωπος του ΣΕΚΑ στο ΕΚΑ, συμμετείχε σε πολλές ψηφιακές συζητήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων-μελών του ΕΚΑ, μεταφέροντας τις θέσεις των εκτάκτων αρχαιολόγων.
Σε συνεργασία με το ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους, και σε πολλές χρονικές στιγμές, με τοποθετήσεις, έγγραφα, και προσωπικές επικοινωνίες με το προεδρείο του ΕΚΑ, να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του Εργατικού Κέντρου ενάντια στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικά Δικαιούχων. Ατυχώς, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, το ΕΚΑ χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, πρακτικώς αρνήθηκε να πάρει πρωτοβουλία απέναντι σε ένα ισχυρό πλήγμα στη συνδικαλιστική ζωή και οργάνωση όλων των σωματείων.
παραρτήματα
► Και στο πρόσφατο διάστημα που εξετάζουμε, τα παραρτήματα ανέλαβαν σημαντικό κομμάτι του φορτίου των Συλλογικών διαδικασιών. Με την ενημέρωση για τα τοπικά προβλήματα, την αποκεντρωμένη ή και κεντρική παρέμβαση του Συλλόγου και την ενεργοποίηση των μελών του, προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε (μία ή περισσότερες φάσεις) απέναντι σε ένα φάσμα δύσκολων και διαφορετικών προβλημάτων.
Χαρακτηριστικά αξίζει να μνημονεύσουμε την εργασία των Παραρτημάτων για τις περιπτώσεις όπως: το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, οι ανεμογεννήτριες στον Ισθμό Ιεράπετρας (υπόθεση η οποία έχει μάλιστα οδηγηθεί στο ΣτΕ όπου θα τοποθετηθεί ο ΣΕΚΑ), η πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, οι ανεμογεννήτριες στο Λυκαίον Όρος, οι καθυστερήσεις πληρωμών στον Δήμο Ωραιοκάστρου. Ενδεικτικά, καρδιά της φετινής έρευνας (24/07/20) του ΣΕΚΑ για την ανεργία των συναδέλφων μας ήταν το παράρτημα Κρήτης, ενώ καρδιά του αναλυτικού άρθρου για τον καταδυτικό τουρισμό (29/03/20) ήταν το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η πρόσφατη ανακοίνωση-καταγγελία (23/02/21) του ΣΕΚΑ για την εισβολή των ΜΑΤ και επίθεση σε βάρος φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, συντάχθηκε από τους συναδέλφους στη Βόρεια Ελλάδα.
απέναντι στον εγχώριο και διεθνή πολιτιστικό βόρβορο
► Η χρονιά που πέρασε, αλλά και οι πρώτοι μήνες του 2021, βύθισαν τα μνημεία σε ακόμη δεινότερη θέση από εκείνη που ήδη βρίσκονταν. Ο ΣΕΚΑ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να μη μπορεί να επιλέξει ποιο νέο αρχαιολογικό έγκλημα και ποια καινούρια πολιτιστική βεβήλωση να πρωτο-καταγγείλει στις ανακοινώσεις του: από τις απειλές του Τραμπ για βομβαρδισμό των αρχαίων μνημείων του Ιράν (13/01/20) μέχρι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ερντογάν (20/07/20), και από την πυρκαγιά στις Μυκήνες (31/08/20) μέχρι τα φωτορρυθμικά, κι έπειτα το τσιμέντο, στην ακρόπολη Αθηνών (04/10/20) και την μουσική για clubbersστον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης (12/03/21) -αμφότερα προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, από τη «νόμιμη» εκποίηση αριστουργημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με τον πιο επίσημο τρόπο από τους διεθνείς οίκους δημοπρασιών (12/10/20), μέχρι τις φωτογραφικές αναρτήσεις του δημάρχου Μπακογιάννη (19/11/20) και τις δηλώσεις της υπουργού Μενδώνη επί μιας σειράς θεμάτων (οι οποίες ήταν οι μόνες που μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αντι-πολιτιστική της πολιτική), ο Σύλλογός μας καταρχάς είχε το σθένος να σταθεί με τον λόγο του ενάντια στο ρεύμα, και να μιλήσει για «ριζική πολιτιστική αποψίλωση» (31/08/20). Να θυμίσουμε ότι στις 28/09/20, αρκετά πριν εκδιπλωθεί ο πολιτιστικός βόρβορος των επιτελικών αρίστων, ο Σύλλογός μας είχε εκδώσει ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Αυτό το ήθος δεν μας εκφράζει». Η ανακοίνωσή μας αναφερόταν στην υπουργό Πολιτισμού. Λυπούμαστε να διαπιστώσουμε ότι επαληθευτήκαμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.
Με χιουμοριστικό βίντεο που ανήρτησε στη σελίδα του στο FB (13/11/20) ο ΣΕΚΑ χαιρέτισε τις πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες μας φέρνουν όλους «ένα βήμα πιο κοντά στη μεσαιωνική ιστορία μας».
οικονομικά
► Μολονότι το προσπερνάμε συνήθως σύντομα, δεν πρέπει να υποτιμούμε καθόλου το οικονομικό σκέλος της λειτουργίας του Συλλόγου (ενδεικτικά: μόνο η συμμετοχή του ΣΕΚΑ σε δύο ξεχωριστές αγωγές στο ΣτΕ, για την υπόθεση του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, και για την υπόθεση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στον Ισθμό Ιεράπετρας, έχουν απαιτήσει κάποιες εκατοντάδες ευρώ καταρχάς για δικαστικά παράβολα). Προφανώς η πανδημία είχε οικονομικό αντίκτυπο στην ήδη δυσεύρετη εργασία μας, και, κατά συνέπεια, στη συνεπή καταβολή συνδρομών από τα μέλη μας. Σήμερα, ο αριθμός των τυπικώς τακτοποιημένων μελών μας είναι σχετικά μικρός, με το δεδομένο αυτό να έχει τον αντίκτυπό του στην απαίτηση απαρτίας, ο πήχης της οποίας αντίστοιχα είναι χαμηλός.
► Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι τα Γραφεία του Συλλόγου μας στην Αθήνα έγιναν για αντικείμενο διάρρηξης, μάλιστα 3 φορές, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (30/01/2021, 21/03/2021 και 25/03/2021), αναγκάζοντάς μας σε έξοδα εκτός προγραμματισμού, προκειμένου για την ασφάλεια του χώρου και πρωτίστως των εργαζομένων σε αυτόν, και πέρα από τη ζημία που προκάλεσε η απόσπαση κάποιων χρηματικών ποσών αλλά και αντικειμένων, από τον/τους δράστη/ες. Και στις τρεις περιπτώσεις το γεγονός καταγγέλθηκε στην Αστυνομία. Το ίδιο το κτήριο στην Ερμού (στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του ΣΕΚΑ) έχει γίνει αντικείμενο διάρρηξης 8 φορές τα τελευταία 3 χρόνια, θέτοντας για το Σύλλογο πρακτικώς ένα καινούριο πρόβλημα με οικονομική διάσταση.
ζητουμενη η φυσική παρουσία στους αγώνες και τις διεκδικήσεις
► Η πανδημία όρισε καταλυτικά τη ζωή του Συλλόγου μας (και όχι μόνο) το τελευταίο έτος. Μολονότι ο ΣΕΚΑ ήταν παρών σε όλα τα σημαντικά αγωνιστικά ραντεβού της χρονιάς που πέρασε (μεταξύ των οποίων: 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου 2020 ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, Πρωτομαγιά 2020, απογευματινό συλλαλητήριο στις 05 Μαΐου και 4ωρη στάση στις 09 Ιουνίου 2020 ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως, συλλαλητήρια 09 Ιουλίου 2020 ενάντια στον περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση, ΔΕΘ 2020, 4ωρη στάση στις 07 Οκτωβρίου 2020 -ημέρα της απόφασης για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής, Πολυτεχνείο 2020, 24ωρη απεργία στις 26 Νοεμβρίου 2020 ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση, 4ωρη στάση στις 15 Δεκεμβρίου 2020 -ημέρα ψήφισης προϋπολογισμού στη Βουλή, απογευματινά συλλαλητήρια 17 Μαρτίου 2021 για τη συμπλήρωση ενός έτους εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας) και μάλιστα ήταν από τους λίγους συλλόγους που είχε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό καθεστώς απαγορεύσεων, προστίμων, χημικών και τρομοκρατίας, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και να προσπεράσουμε το πλήγμα που δεχτήκαμε στη μαζικότητα των συλλογικών μας διεκδικήσεων.
ολοκλήρωση της θητείας του παρόντος ΔΣ
► στις 13/04/21 το παρόν ΔΣ τυπικώς ολοκληρώνει την διετή θητεία του. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει -εξαιτίας της πανδημίας- τη δυνατότητα παράτασης θητείας μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2021 σε όλες τις διοικήσεις συλλόγων και σωματείων, πρόθεση του Συλλόγου μας είναι, σε συνάρτηση με την (σταθερή ούτως ή άλλως) προσπάθεια επανενεργοποίησης των μελών του, να προβεί σε εκλογές χωρίς να εξαντλήσει τα χρονικά πλαίσια που παρέχονται θεσμικά.
Μολονότι η μαζική συμμετοχή των μελών του ΣΕΚΑ στη διαδικασία της κάλπης την ημέρα των εκλογών είναι από μόνη της, πάντοτε, ένα στοίχημα, πόσο μάλλον την περίοδο υγειονομικής και κοινωνικής δοκιμασίας που σήμερα διανύουμε, ωστόσο είναι ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση και για την προοπτική ανανέωσης του δυναμικού που θα στελεχώσει το νέο ΔΣ και τις νέες Διοικούσες Επιτροπές των Παραρτημάτων. Εκλεγμένα ή μη, με ρόλους ή χωρίς, τα παλαιότερα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου μπορούν και πρέπει να δουλέψουν δίπλα σε νέα μέλη, τόσο για την ίδια την ημέρα των εκλογών, όσο και για την επομένη αυτής. Όσο αυτονόητη κι αν μπορεί να θεωρείται η ανανέωση και μίξη παλαιότερων και νεότερων (σε διοικητικές εμπειρίες) συναδέλφων, τόσο αναγκαίο είναι όλοι μας, με την αφορμή των εκλογών του ΣΕΚΑ που θα έρθουν τους επόμενους μήνες, συγκεκριμένα να εξετάσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε εμείς οι ίδιοι να ενισχύσουμε τον Σύλλογο.
η επόμενη ημέρα
► από τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, ο ΣΕΚΑ και ο ΣΑΤΕ (ο εργοδοτικός σύνδεσμος- συμβαλλόμενο μέρος στην υπογραφή ΣΣΕ) έχουν δεχτεί από τον Μεσολαβητή του ΟΜΕΔ πιο συγκεκριμένες (μη δεσμευτικές) προτάσεις στην προοπτική κατάρτισης ενός τελικού κειμένου ΣΣΕ, το οποίο θα περάσει -ευελπιστούμε στο προσεχές διάστημα- στην κρίση του σώματος του Συλλόγου.
Εκτός από τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που προέκυψαν από τις έρευνες (κατανομή και αριθμός εργαζόμενων εκτάκτων αρχαιολόγων, απολαβές εκτάκτων αρχαιολόγων) που έκανε στο πλαίσιο των διαδικασιών ενίσχυσης των επιχειρημάτων του, ο ΣΕΚΑ αποκομίζει και ένα αρχείο με πρόσφατα υπογεγραμμένες συμβάσεις, πολύτιμο σε κάθε περίπτωση. Μόνο η υπόθεση της επανυπογραφής ΣΣΕ απαίτησε πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολλές συνεννοήσεις, και αφιέρωση, ωστόσο είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, ο κύκλος αυτός δείχνει να πλησιάζει προς το τέλος του.
► σχεδόν παράλληλα, ένας ολότελα νέος για τον Σύλλογό μας κύκλος ανοίγει: στα τέλη Μαρτίου 2021, ο ΣΕΚΑ ενημέρωσε τα μέλη του για τη διοργάνωση της «1ης Επιστημονικής Συνάντησης Εκτάκτων Αρχαιολόγων», η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο ΣΕΚΑ θα προσπαθήσει να υποστηρίξει για πρώτη φορά στη δική του ιστορία ένα τέτοιο εγχείρημα, με πρόθεση, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει το επιστημονικό κομμάτι της ταυτότητάς του.
► Με αρκετά στοιχεία απολογισμού για τους τελευταίους 12 μήνες, σκοπός μας ΔΕΝ είναι να παρουσιάσουμε ένα μαυσωλείο ή έναν πανηγυρικό για όσα πετύχαμε στο παρελθόν, αλλά να ανοίξουμε τη συζήτηση για όσα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Χτυπημένοι σε κάθε περίπτωση από την ανεργία (η οποία δρα αποσαθρωτικά και σε βάρος των συλλογικών διαδικασιών), κατακερματισμένοι -όταν είμαστε τυχεροί και βρούμε εργασία σε κάποια ολιγόμηνη σύμβαση- σε όλη την επικράτεια και κατά κανόνα χωρίς άλλους συναδέλφους της ειδικότητάς μας στα διάφορα μέτωπα εργασιών, σε έργα με αυτεπιστασία ή υπόδειξη, με μοναδική ίσως εξαίρεση (που επιβεβαιώνει τον κανόνα) συγκεντρωμένου διψήφιου αριθμού επί συμβάσει αρχαιολόγων σε έναν τόπο, το έργο του αεροδρομίου στο Καστέλλι, ωστόσο ακόμη υπάρχουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο τελευταίο έτος που συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων απευθύνθηκαν για υποστήριξη στον ΣΕΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν καθόλου δικό τους συλλογικό φορέα, είτε επειδή ο συλλογικός τους φορέας αδρανεί, και δεν μπορεί να τους στηρίξει.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα τα μέλη του ΣΕΚΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για να πραγματοποιήσουν μια ζωντανή μαζική Γενική Συνέλευση, και σε διάδοχη φάση μια μαζική εκλογική διαδικασία, προετοιμάζοντας το έδαφος για ακόμη μαζικότερα και συλλογικότερα, δηλαδή ουσιαστικά, επόμενα βήματα του Συλλόγου, ενάντια στη ζοφερή κοινωνική πραγματικότητα-βαρβαρότητα, αλλά και την ειδικότερη επίθεση που δέχεται σήμερα ο Πολιτισμός.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο [...]
Στις 13 Ιούνη του 2020 έγινε στο Βόλο, έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ - Lafarge, μια από τις μεγαλύτερες, δυναμικότερες [...]
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει με προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στη Γενική Απεργία της 20ης Νοεμβρίου. Καλούμε τα μέλη [...]
Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, την κορυφαία εκδήλωση λαϊκής αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης [...]