Τι γίνεται με τα χρήματα των έργων του ΥΠΠΟ, κυρία Υπουργέ;
Ο Σύλλογός μας έχει γίνει δέκτης καταγγελιών από πολλούς εργαζομένους ανά την επικράτεια αναφορικά με καθυστερήσεις -για διάφορους λόγους- στις καταβολές των μισθοδοσιών τους. Συνάδελφοι, που απασχολούνται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας σε έργα ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιοπορισμού εξαιτίας πολύμηνων αναβολών στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ολόκληρες περιφέρειες είναι εκτεθειμένες στην ανημπόρια του ΥΠΠΟ να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους, τους οποίους υποτιμά, και, μαζί με αυτούς, και την προοπτική συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων στα οποία απασχολούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις, καταγράφεται στη διάρκεια του ίδιου έργου καθυστέρηση πληρωμής για δεύτερη, ή τρίτη φορά.
Ως προς τις καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών, τα πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές:
1. Στερεάς Ελλάδας (για πολλοστή φορά):
– Η «Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αφορά τις ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας.
– Το 4ο Υποέργο «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» του έργου «Αναβάθμιση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Στυλίδας»
– Το Υποέργο Σ3: «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» του έργου «Ολοκληρωμένη κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών Καραβόμυλου, Αχινού, Παραλίας Ραχών, Ραχών – Δ.Δ. Αυλακίου και ΕΕΛ Δήμου Στυλίδας».
2. Χαλκιδικής και Αγίου Όρους (με προκλητικά επίμονη επανάληψη της αναβολής αποπληρωμών)
– «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» στην Ιερά Μονή Ιβήρων, της Πράξης «Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης και αποκατάσταση του Κελλιού Αγίου Νικολάου στην περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ι. Μονής Ιβήρων», με τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάρτιο.
– «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» της Πράξης «Αποκατάσταση νότιας κόρδας και αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία Ι. Μ. Γρηγορίου στο Άγιον Όρος», με τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Φεβρουάριο.
 «Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες» της Πράξης «Αποκατάσταση και επέκταση καθ’ ύψος του κτηρίου Βιβλιοθήκης και ανακατασκευή Ιεράς Καλύβης Κοίμησης της Θεοτόκου (Β΄) Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονα της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου», με τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Φεβρουάριο.
– «Αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους» της Πράξης «Αποκαταστάσεις Καλύβων και παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους», με τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Μάιο.
Τι(ς) πταίει;
Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δηλώνουν αναρμόδιες, οι Κύριοι των έργων (Περιφέρειες, Δήμοι, εργολήπτριες εταιρείες) πάνε διακοπές και το Υπουργείο αρνείται να εμπλακεί. Το αποτέλεσμα; Το προσωπικό των έργων, που όσο περνούν οι μήνες και παραμένει απλήρωτο καταφεύγει στο ΣΕΚΑ, καταγγέλλει εμπαιγμό, αδιαφορία και αναλγησία.
Γιατί επανέρχονται, και μάλιστα σε συγχορδία, τόσα προβλήματα έλλειψης χρηματοδότησης; Πού βρίσκονται τα κονδύλια από τα συγχρηματοδοτούμενα, ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα; Και το βασικότερο ερώτημα όλων: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα έργα αυτά; Ποιος αρμόδιος θα βρεθεί να δώσει μια σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση, αντί των μέχρι σήμερα εξωφρενικών δικαιολογιών: «Δεν είναι πρόβλημα του ΥΠΠΟ», ή «Θα πληρώνονταν οι εργαζόμενοι, αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι διακοπές»!
Τελικά, πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στα έργα του ΥΠΠΟ, κυρία Υπουργέ;
Θεωρούμε ότι η Διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού είναι για πολλοστή φορά (όσες και οι αναβολές επί αναβολών στην εξόφληση των εργαζομένων) έκθετη, αποκαλύπτοντας μια αδιαμφισβήτητη πλέον αδυναμία να ανταποκριθεί έστω και διαχειριστικά, στα τρέχοντα προβλήματα του υπουργείου.
Δίπλα στις καταγγελίες που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας για την αδυναμία ή/και απροθυμία του ΥΠΠΟ να απορροφήσει κονδύλια για έργα στον τομέα του Πολιτισμού (πρόσφατο άρθρο με τίτλο «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ & ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – Έργα με απορροφητικότητα από 0 έως… 1,6 τοις εκατό!»), και παράλληλα προς το μεγάλο σκάνδαλο του κυκλώματος διαφθοράς που αφορά τρεις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ εκ των οποίων οι δύο απευθείας διορισμένοι από την Υπουργό Πολιτισμού, η Διοίκηση του υπουργείου θα πρέπει να εξηγήσει στους εργαζόμενους που διατελούν απλήρωτοι εδώ και μήνες, σε ποιο συρτάρι βρίσκονται τα χρήματά τους.
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις