Σχετικά με τα προβλήματα στη συνέχιση του έργου

της Ψηφιοποίησης της ΔΕΑΜ

Ο ΣΕΚΑ θεωρεί ότι η συλλογική προσπάθεια των 76 συμβασιούχων αρχαιολόγων που απασχολούνται στο Έργο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» αποτελεί, καταρχάς, μια σημαντική επιστημονική εργασία.

Οι συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης και επιστημονική ακεραιότητα έχουν αναλάβει το απαιτητικό έργο της καταγραφής χιλιάδων, ακατάγραφων,  αδημοσίευτων, και στις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστων μέχρι σήμερα, κινητών μνημείων της αρχαίας κληρονομιάς μας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σήμερα -και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τα κονδύλια για τη συνέχιση του Έργου και την ένταξή του στα συνεχιζόμενα έργα (phasing) και στη συνέχεια στο νέο ΕΣΠΑ/ΣΕΣ- η προοπτική της ολοκλήρωσης του προγραμματισμού εργασιών, καθώς και της ανάδειξης και της αξιοποίησης του συλλογικού αυτού έργου γνωρίζει σημαντικούς κραδασμούς. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι οι 18 μήνες των συναδέλφων που εργάστηκαν στις καταγραφές ή οι 26 μήνες που συμπληρώθηκαν από τους αρχαιολόγους στην Ομάδα Κεντρικού Συντονισμού στη ΔΕΑΜΤΠΠΑ, ήταν πλήρεις προβλημάτων, με σημαντικότερα εκείνα των συνθηκών εργασίας, καθώς και του -σχεδόν μόνιμου- καθεστώτος αβεβαιότητας, γέννημα της χρονικής πίεσης και των ολιγόμηνων συμβάσεων και παρατάσεων που δόθηκαν και δίνονται στο Έργο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Σύλλογός μας έχει ήδη εκθέσει στο υπουργείο και στη ΔΕΑΜ τη θέση του για τον τρόπο πρόσληψης των αρχαιολόγων και το προβλεπόμενο καθεστώς εργασίας τους, καθώς και για τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα που οφείλει να έχει η αρχαιολογία και το ανασκαφικό έργο.

Εν όψει της προετοιμασίας του «Υποέργου 2», το οποίο προβλέπει την 5μηνη ή 6μηνη εργασία συναδέλφων μας σε αναδόχους εταιρίες για ψηφιοποίηση ήδη καταγεγραμμένων κινητών μνημείων, και μπροστά σε προβλήματα που ήδη τρέχουν για το «Υποέργο 1», ο ΣΕΚΑ αιτείται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και κρατικούς φορείς την υλοποίηση των ακόλουθων αιτημάτων:

  • Την ανανέωση των συμβάσεων και τη συνέχιση των καταγραφών για τα χιλιάδες ακατάγραφα κινητά μνημεία, που βρίσκονται στις αποθήκες Μουσείων και Εφορειών.
  • Τη σταθερή καταβολή της μισθοδοσίας.
  • Την προσμέτρηση των μεταπτυχιακών/διδακτορικών τίτλων στη μισθολογική εξέλιξη. Να γίνει διευκρινιστική εγκύκλιος, για όλα τα έργα, όπου θα δίνει οδηγία για σχετική μισθολογική αναγνώριση όλων των τίτλων που είναι συναφείς με τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ.
  • Να επαναπροκηρυχθούν όλες οι θέσεις της αρχικής προκήρυξης του έργου, που βγήκαν άγονες και έμειναν κενές.
  • Να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που προέκυψαν από παραίτηση εργαζόμενου, με την άμεση πρόσληψη του επόμενου επιτυχόντα στον πίνακα κατάταξης. Εάν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, τότε να επαναπροκηρυχθούν.
  • Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση μέρος του έργου σε ιδιώτες. Όλες οι εργασίες να γίνουν από προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΠΟΑ.
  • Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου