Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΕΚΑ με τον υφυπουργό κ. Στρατή στις 16/05/18
 
Την Τετάρτη, 16 Μαΐου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Στρατής, δέχτηκε στο γραφείο του στο ΥΠΠΟΑ, αντιπροσωπεία του ΣΕΚΑ προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο.
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΚΑ τοποθετήθηκε με κύρια σημεία:
·την υποστελέχωση του Υπουργείου και των ανά την επικράτεια ΕΦΑ, η οποία, μεταξύ άλλων αναπαράγει την αδυναμία υλοποίησης και εποπτείας των αρχαιολογικών εργασιών.
·την άμεση ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού, που θα διευκόλυνε το ΥΠΠΟΑ και τις ΕΦΑ στο έργο τους, με επισήμανση της ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για όσους έχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου
·με την ευκαιρία αυτή έγινε τέθηκε και το ζήτημα της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού του ΑΣΕΠ 16Κ/2017 αναφορικά με το μικρό αριθμό των θέσεων για τους αρχαιολόγους, ενώ αναπτύχθηκαν τα προβλήματα με την εντοπιότητα και τις θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες, τα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των κριτηρίων, τις εξειδικεύσεις σε προϋπηρεσία και τη διάκριση σε Προϊστορικούς-Κλασικούς και Βυζαντινούς-Μεταβυζαντινούς αρχαιολόγους και τα συνακόλουθα προβλήματα στις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας από τις ΕΦΑ.
·τον απαράδεκτο και καθόλου σύννομο τρόπο σύνταξης προκηρύξεων από κάποιες ΕΦΑ, οι οποίες ορίζουν ως προαπαιτούμενο τα μεταπτυχιακά, καταργώντας ουσιαστικά το πτυχίο μας, καθώς και τον αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας και της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων.
·τα προβλήματα στη μισθοδοσία, στη μισθολογική μας κατάταξη και στο ξεπάγωμα των κλιμακίων
·τονίστηκε η ανάγκη να περιοριστούν οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και ο ρόλος που αναλαμβάνουν συχνά καταστρατηγώντας τον αρχαιολογικό νόμο και αυτά τα υπογεγραμμένα μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης, απολύοντας και προσλαμβάνοντας προσωπικό κατά την κρίση τους και παρεμβαίνοντας στη διάρκεια και στην εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών. Με αφορμή αυτό έγινε μνεία στα μεγάλα έργα του ΤΑΡ και του Μετρό Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένες αναφορές, προκειμένου να λειτουργήσουν μελλοντικά ως παράδειγμα προς αποφυγή.
·τους όρους υπό τους οποίους πρέπει να εκτελεστούν οι εργασίες σε Καστέλλι και Ελληνικό.
·ζητήθηκε ενημέρωση για την προοπτική συνέχισης του έργου της ΔΔΕΑΜ, που αφορά στην ψηφιοποίηση τω κινητών μνημείων του Υπουργείου.
 
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, παρουσία και της συνεργάτιδάς του, κυρίας Π. Χριστοδουλοπούλου, αναφέρθηκε σε κάθε θέμα ξεχωριστά, τονίζοντας ωστόσο ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και ότι για τα περισσότερα από τα θέματα που του τέθηκαν ήταν αναρμόδιος.
Ανέφερε ότι θα ζητήσει περισσότερη ενημέρωση για τα μεγάλα έργα, το καθεστώς υλοποίησης και εκτέλεσής τους και αναφορικά με τον ΤΑΡ πιθανολόγησε ότι στους Φιλίππους κάνουν τις προετοιμασίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αφού βγει η απόφαση του ΣτΕ. Όσα του αναφέραμε για τις αυθαιρεσίες που έχουν παρατηρηθεί στο έργο αυτό, όπως π.χ. οι αρχαιολόγοι να απολύονται και οι αρμόδιες ΕΦΑ να το μαθαίνουν τελευταίες από το απολυμένο προσωπικό, του προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη και είπε ότι θα τις διερευνήσει. Το Μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται και κατά την άποψή του δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση.
Για τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν (Καστέλλι, Ελληνικό) τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν με έλεγχο από τις ΕΦΑ, που πιθανώς το διασφαλίζει η αυτεπιστασία.
Επίσης, σχολίασε τον αυθαίρετο τρόπο έκδοσης προκηρύξεων από τις κατά τόπους ΕΦΑ, σχετικά με τα προαπαιτούμενα μεταπτυχιακά, τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και τον υπολογισμό των μορίων και ανέφερε ότι θα παραπέμψει το θέμα στους αρμοδίους της Γενικής Γραμματέως και της ΓΔΑΠΚ. Τόνισε ότι ο ΣΕΚΑ μπορεί να καταγγέλλει τις παράνομες προκηρύξεις κάνοντας χρήση των σχετικών, συγκεκριμένων άρθρων του οργανογράμματος.
Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, μισθοδοσίες και ξεπάγωμα κλιμακίου, δήλωσε αναρμόδιος, παρόλα αυτά τόνισε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο αρμόδιο Οικονομικό και Διοικητικό Τμήμα του Υπουργείου.
Για την προκήρυξη 16Κ/2017 συμφώνησε ότι ο αριθμός των θέσεων ήταν μικρός, ζήτησε να μάθει τον ακριβή αριθμό των μονίμων και των συμβασιούχων αρχαιολόγων, τόνισε ότι η διάκριση σε κατηγορίες, Προϊστορικούς-Κλασικούς και Βυζαντινούς-Μεταβυζαντινούς αρχαιολόγους, έγινε με βάση το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και ζήτησε να του καταθέσουμε γραπτά τα σημαντικά σημεία της διαφωνίας μας.

Τέλος, για το έργο της ΔΔΕΑΜ ανέφερε ότι υπάρχει θετική διάθεση τόσο από την πλευρά του όσο και από την Προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης για τη συνέχισή του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια οικονομικά κωλύματα μπορεί να προκύψουν. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι θα παράσχει τη στήριξή του όταν και αν του ζητηθεί.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις