Ποιος κάνει τις προσλήψεις-απολύσεις αρχαιολόγων στα μεγάλα έργα;

(με αφορμή την επιστολή-απάντηση της ΕΦΑΠΕΘ στον ΣΕΚΑ)

 

 

Η ΕΦΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης καθυστέρησε χαρακτηριστικά να απαντήσει στα έγγραφά μας της 03/08/2017 και 06/10/2017 που αφορούν σε απολύσεις αρχαιολογικού προσωπικού στον νομό Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του έργου του ΤΑΡ.

Από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους ο ΣΕΚΑ είχε καταγγείλει τις απολύσεις-μη ανανεώσεις συμβάσεων σε βάρος συναδέλφων στο έργο του ΤΑΡ, και ενώ τα αρχαιολογικά μέτωπα ήταν ακόμη ενεργά. Και με τα έγγραφά μας, καλέσαμε την ΕΦΑΠΕΘ να πάρει θέση συγκεκριμένα απέναντι στο πρόβλημα.

Οι οχλήσεις μας ευθέως προς την ΕΦΑΠΕΘ, σε συνδυασμό με την απεύθυνση του ΣΕΚΑ στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου και καταγγέλθηκε η πρακτική άρνηση επίσημης τοποθέτησης-απάντησης της Εφορείας στα ερωτήματα του Συλλόγου μας, φαίνεται ότι υποχρέωσαν τελικώς την Εφορεία να απαντήσει. Εκτιμούμε όμως, ότι η επιστολή-απάντηση που δόθηκε τελικώς από την ΕΦΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (με ημερομηνία 14/06/2018), δεν αποζημιώνει την καθυστέρηση, ενώ γενικώς δεν τιμά την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

Η Εφορεία δηλώνει ρητά ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων στο αρχαιολογικό κομμάτι τον αποφάσιζαν, κατά την κρίση τους, ο επενδυτής και η ανάδοχος εταιρεία:

«Με αφορμή την πραγματοποίηση έκτακτων εκσκαφικών εργασιών που συνέπεσαν με το διάστημα της λήξης σύμβασης των δύο αρχαιολόγων, η Υπηρεσία μας έθεσε και εγγράφως το ερώτημα στον Επενδυτή του έργου αλλά και στην ανάδοχο εταιρεία, σχετικά με το αν η μείωση του αριθμού των εργαζομένων θα δημιουργούσε πρόβλημα στην πορεία του έργου, για να λάβει ρητή διαβεβαίωση ότι οι εναπομείναντες έντεκα (11) αρχαιολόγοι θα ήταν αρκετοί για την κάλυψη των περαιτέρω εργασιών του έργου, οι οποίες σταδιακά μειώνονταν».

Για την «πορεία» ποιου «έργου» εξέφρασε την ανησυχία της η ΕΦΑΠΕΘ; Για το κατασκευαστικό κομμάτι ή για το αρχαιολογικό;

Αλήθεια, η ΕΦΑ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης θα περίμενε από την (οποιαδήποτε) κατασκευαστική εταιρεία να της απαντήσει θετικά στο ερώτημα αν απαιτείται στο έργο η παρουσία αρχαιολόγων;

 

Στη συνέχεια της επιστολής, εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνεται, ξανά, ότι οι Εφορείες ήταν ανίσχυρες μπροστά στον Κύριο και Ανάδοχο του έργου.

«Η Υπηρεσία μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, είτε στην περίπτωση που απασχολούνταν περισσότερα σκαπτικά μηχανήματα είτε όταν προέκυπτε ανασκαφικό έργο, όταν δηλ. κρινόταν απαραίτητο για την προστασία των αρχαιοτήτων, ζητούσε επανειλημμένα την πρόσληψη νέου προσωπικού για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του έργου».

Η ΕΦΑΠΕΘ θέλει εδώ να εξηγήσει ότι …ως Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε και η ίδια δικαίωμα άποψης για τον αριθμό του προσωπικού της αρχαιολογίας, εύκολα όμως συνάγεται το συμπέρασμα ότι αυτό που θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να κάνει κάθε Εφορεία απέναντι στον Επενδυτή και την Ανάδοχο εταιρεία, είναι να «αιτηθεί» προσωπικό.

Διατρανώνεται ότι η τελική απόφαση τόσο για τις προσλήψεις, όσο και για τις μη ανανεώσεις συμβάσεων-απολύσεις, ανήκει στους μεγαλοκατασκευαστές.

«Συνεπώς…» σημειώνεται στην κατακλείδα τής επιστολής «…η ΕΦΑΠΕΘ δεν είχε αρμοδιότητα ούτε αιτήθηκε την απόλυση οποιουδήποτε αρχαιολόγου ή υπαλλήλου άλλης ειδικότητας».

Η ΕΦΑΠΕΘ χρειάστηκε περίπου 10 μήνες για να δώσει αυτήν την απάντηση, δηλαδή να νίψει τας χείρας της, αναγνωρίζοντας την αδυναμία της.

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων επαναλαμβάνει το προφανές, ότι μόνο σε βάρος των εργαζομένων όσο και των αρχαιοτήτων λειτουργεί η κυριολεκτική παράδοση των κλειδιών των προσλήψεων, των απολύσεων, της επιλογής του προσωπικού, της διάρκειας των συμβάσεων, στα χέρια των Επενδυτών και Αναδόχων των λεγόμενων μεγάλων έργων.

 

Μπροστά σε αυτήν την προφανή συμπόρευση ΥΠΠΟΑ και μεγαλοεπενδυτών ο καθένας κρίνεται και πρέπει να πάρει θέση. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και ειδικά τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους μας να αντιταχθούν εμπράκτως, συλλογικά και αγωνιστικά στη σταδιακή εκχώρηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο. Αναμένουμε την τοποθέτηση όλων των συλλογικών φορέων στο ζήτημα αυτό.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις