Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει τη βίαιη έφοδο της αστυνομίας στο κτίριο του «Ευαγγελισμού» στο Ηράκλειο Κρήτης, που είχε ως συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό ενός μεταπτυχιακού φοιτητή και έδωσε αφορμή για ένα κρεσέντο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στην πόλη. Οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν απροκάλυπτα τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν και στις οποίες συμμετείχε μεγάλη μερίδα πολιτών. Έγινε μάλιστα χρήση χημικών, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα αποπνικτική και επικίνδυνη στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης. Ακόμα, χωρίς καμία δικαιολογία περικυκλώθηκε το στέκι του αυτοοργανωμένου, και γνωστού για τις αντιρατσιστικές του θέσεις, αθλητικού σωματείου «Τηγανίτης» και έγιναν προσαγωγές διαδηλωτών.

Οι Πρυτανικές Αρχές που διέταξαν την εκκένωση του κτιρίου, το οποίο αποτελεί περιουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, είναι υπεύθυνες για το κλίμα βίας και καταστολής που επικράτησε αλλά και κυριαρχεί ακόμα στο κέντρο της πόλης. Αντί να υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις, συλλογικές πολιτικές ελευθερίες και να προάγουν τον δημοκρατικό διάλογο, οι Πρυτανικές Αρχές υποβάλλουν αιτήματα στην αστυνομία για τη βίαιη εκκένωση του κτιρίου, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για την αξιοποίησή του.

Τα σφραγισμένα ανοίγματα του «Ευαγγελισμού», που τσιμεντώθηκαν παράνομα, με πλήρη αστυνομική κάλυψη αλλά χωρίς καμία ειδική άδεια, καθώς πρόκειται για ένα κηρυγμένο και προστατευόμενο ιστορικό μνημείο, μαρτυρούν με απτό τρόπο το είδος της «ανάδειξης» που προβλέπεται, ενώ παράλληλα εικονογραφούν συμβολικά τα αποτελέσματα της κρατικής καταστολής, που πλήττει τις αρχιτεκτονικές και κοινωνικές ιστορίες της πόλης, τους ανθρώπους και τις ελευθερίες τους.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις