Κοινή ανακοίνωση ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ – ΣΕΚΑ – ΣΣΑΕΤΤΕ
για τα αιολικά στην Αυλίδα
Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία του Πολιτισμού ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, ΣΕΚΑ, ΣΣΑΕΤΤΕ, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, καθώς τη Δευτέρα 21/11/2022 σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΑΣ πρόκειται να συζητηθεί η Έγκριση ή μη Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων με τίτλο: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33,6 MW με ονομασία «ΑΥΛΙΔΑ 1», στη θέση «ΠΑΤΗΜΑ – ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ – ΚΛΕΦΤΟΛΟΥΤΣΑ» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ανθηδώνος και Αυλίδος, Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Εύβοιας, στη Δ.Ε. Τανάγρας, Δήμου Τανάγρας και στη Δ.Ε. Θηβαίων, Δήμου Θηβαίων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» και «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 25,2 MW με ονομασία «ΑΥΛΙΔΑ 2», στη θέση «ΚΟΥΤΟΥΠΑ – ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ» και των συνοδών του έργων, στις Δ.K. Βαθέως και Δροσιάς, Δ.Ε. Ανθηδώνος και Αυλίδος, Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Εύβοιας, στη Δ.Ε. Τανάγρας, Δήμου Τανάγρας και στη Δ.Ε. Θηβαίων, Δήμου Θηβαίων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».
Στην εν λόγω περιοχή αναπτύσσεται οχυρωματικό έργο της ελληνιστικής περιόδου. Το τείχος, μήκους 11 χλμ. περίπου, γνωστό στη βιβλιογραφία ως τείχος του Ανηφορίτη (Διατείχισμα), αναπτύσσεται στον άξονα Α-Δ και συνδέει την κορυφογραμμή: Μεγάλο Βουνό, Μικρό Βουνό, Τσούκα Μαδάρι, Γαλατσίδεζα, Ανηφορίτης, Κλεφτολούτσα, Μεσοβούνι. Το διατείχισμα αποτελεί ουσιαστικά τη γραμμή της μεθορίου ανάμεσα στην Εύβοια και τη Βοιωτία, η οποία είχε ως σκοπό τον έλεγχο οποιασδήποτε εχθρικής κίνησης από την Βοιωτία προς την Εύβοια και το στρατηγικής σημασίας στενό του Ευρίπου και είναι δημοσιευμένο ήδη από τη δεκαετία του ’70.
Η υπό κρίση Μ.Π.Ε. δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στην αρχαία οχύρωση, η οποία σώζεται σε αρκετά σημεία και αποτελείται από μικρά οχυρά στις κορυφές των λόφων που εκτείνονται ΝΑ του Μεσσάπιου όρους. Οι αρχαιότητες αναπτύσσονται σε μεγάλο μέρος χωροθέτησης του εν λόγω έργου. Επίσης, καμία αναφορά δεν γίνεται στις οχυρώσεις της κορυφής.
Το εν λόγω έργο συναντά σε πολλά σημεία το Διατείχισμα του Ανηφορίτη, στην κορυφογραμμή της Γαλατσίδας, ή χωροθετείται σε παρακείμενες του μνημείου θέσεις. Τα έργα της κύριας εγκατάστασης και τα συνοδά αυτών όπως εκβραχισμοί, διάνοιξη τεραστίων δρόμων, δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, θα έχουν επιπτώσεις όπως την κατάτμηση, την μερική καταστροφή του Διατειχίσματος, την οπτική όχληση και την συνολική υποβάθμιση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του.
Παρότι το μνημείο, παραμένει ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος, με την αποκλειστική ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ.Α., προστατεύεται αυτοδίκαια από τη νομοθεσία.
Οι εταιρείες ΑΠΕ εξασφαλίζουν σωρηδόν άδειες εγκατάστασης αιολικών σταθμών, εφαρμόζοντας τους ευνοϊκούς νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», χωρίς ούτε τη στοιχειώδη μέριμνα για τις αρχαιότητες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Από όλη αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια το μόνο που μένει είναι υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με την αποψίλωση και τη διάβρωση του εδάφους στα βουνά και τις πλαγιές της περιοχής από τη διάνοιξη πολλών δεκάδων χιλιομέτρων οδοποιίας και την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Πρόκειται για μια διαδικασία «ανάπτυξης» που φέρνει όντως τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.
Επιπλέον, η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, με την συναίνεση του ΥΠ.ΠΟ.Α., υποβαθμίζεται ή και καταστρέφεται, όπως προκύπτει από τα σχέδια των αιολικών πάρκων στην περιοχή της Αυλίδας. Ο κατάλογος με τα μνημεία που πρέπει να φύγουν από τη μέση δεν έχει τέλος! Ήδη πολλοί αρχαιολογικοί χώροι στην Εύβοια έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα, ενώ δεν έχει ακόμα κρυώσει το μελάνι της γνωμοδότησης του ΚΑΣ που επιτρέπει την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στον λόφο Πυργάρι Νημποριού Στύρων.
Έχουμε ανάγκη από επισκέψιμα και ζωντανά μνημεία, σε όφελος των πολλών, όχι από πράσινες μπίζνες σε όφελος των λίγων. Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος και το φυσικό κάλλος που τον περιβάλλει. Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.
Απαιτούμε:
- Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στην περιοχή του Διατειχίσματος, που θα καταστεί άκρως καταστροφική για το μνημείο.
· Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν το μνημείο.
- Τη συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου. Να σταματήσει εδώ η απαξίωσή του.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του με αφορμή τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο [...]
Στις 13 Ιούνη του 2020 έγινε στο Βόλο, έξω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ - Lafarge, μια από τις μεγαλύτερες, δυναμικότερες [...]
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει με προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, στη Γενική Απεργία της 20ης Νοεμβρίου. Καλούμε τα μέλη [...]
Συμπληρώνονται φέτος 51 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, την κορυφαία εκδήλωση λαϊκής αντιφασιστικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης [...]