Από το έγγραφό μας υπαριθμόν ΑΠ5430 της 09-09-24, με παραλήπτη την ΕΦΑΗ και κοινοποίηση σε ΟΜΕΔ, ΓΔΑΠΚ και ΟΙΥΕ

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥ ΟΡΟΥ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

 

Αξιότιμες/οι κ.κ.

ενημερωθήκαμε από μέλη του Συλλόγου μας για τον παράνομο και καταχρηστικό όρο που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι σε σύμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και για το έργο του Αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου. Σύμφωνα με το σημείο «5» της σύμβασης (η έντονη γραφή δική μας): «Οι αποδοχές θα καταβάλλονται τακτικά κάθε μήνα, με την προϋπόθεση της έγκαιρης έγκρισης και αποστολής των σχετικών πιστώσεων».

 

Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογός μας είχε καταγγείλει παρόμοιο όρο και πάλι σε σύμβαση της ΕΦΑ Ηρακλείου για το έργο του Αεροδρομίου στο Καστέλι, πριν 3 χρόνια. Τότε η διατύπωση του όρου της σύμβασης ήταν: «…ουδεμία ευθύνη έχει, η γεννάται, για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την τυχόν μη ακριβόχρονη πληρωμή του εργαζομενου».

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Σύλλογός μας έφερε την υπόθεση σε τριμερή σύσκεψη στον ΟΜΕΔ, με Μεσολαβήτρια την κα Μακρυγιάννη Α., και ανάμεσα στις αποφάσεις που προέκυψαν από τη διαδικασία, ήταν η δέσμευση της ΕΦΑΗ ότι «θα διαγραφεί ο επίμαχος όρος από τις μελλοντικές συμβάσεις» (βλ. συνημμένα πρακτικά της έκθεσης Μεσολάβησης του ΟΜΕΔ, άρθρο 8).

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 362 Μ-Δ, ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΕΔ ΓΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙ, 01-12-21

Τώρα η ΕΦΑΗ καταπατά τη δέσμευσή της, και φέρνει τον ίδιο καταχρηστικό και παράνομο όρο, με άλλη διατύπωση, αλλά με τη ίδια ακριβώς ουσία.

Η μη δέσμευση του εργοδότη για ακριβόχρονη πληρωμή του εργαζόμενου, δεν αποτελεί μόνο προσβολή και υποτίμηση των συναδέλφων στο έργο του Αεροδρομίου στο Καστέλλι, αλλά εν γένει αντεργατική λεωφόρο στην «ελευθερία» του εργοδότη να πληρώνει τον εργαζόμενο όποτε θελήσει!

 

Δια της παρούσης καταγγέλλουμε τον παράνομο και καταχρηστικό όρο που καλούνται να υπογράψουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε σύμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και για το έργο του Αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου, και απαιτούμε την άμεση διαγραφή του. Επιφυλασσόμαστε για κάθε σύννομη ενέργεια προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων μας, αλλά και των στοιχειωδέστερων αρχών που προκύπτουν από το Αστικό Δίκαιο

 

Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δ. Κουφοβασίλης                                    Δ. Αντωνίου

 

Κατηγορίες: Διαύγεια ΣΕΚΑΕτικέτες: ,

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Διαύγεια ΣΕΚΑ