Καλή χρονιά, αγωνιστική χρονιά

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) εύχεται σε όλους καλή και αγωνιστική χρονιά, με υγεία. Το νέο έτος κουβαλάει τα προβλήματα και τις προκλήσεις του 2020, και θα απαιτηθεί συλλογικός αγώνας και συλλογικές διεκδικήσεις για να αντιμετωπιστούν καταρχάς η γιγαντωμένη ανεργία, και η οικονομική κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημική κρίση ή, καλύτερα, από τη διαχείριση της πανδημίας, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Ο Σύλλογός μας υποδέχεται το 2021 με αγωνιστική αισιοδοξία, συμβάλλοντας οργανωτικά στην πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, ενάντια στην πρόσφατα ψηφισμένη διάταξη (10/12/20) που επιτρέπει τον μακροχρόνιο (25+25 έτη!) δανεισμό αρχαιοτήτων σε μουσεία του εξωτερικού, και προσκαλεί σε συγκέντρωση ψηφιακών υπογραφών στον σύνδεσμο:

ΟΧΙ στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων!

   

ΟΧΙ στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων

Οι συλλογικοί φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή έχουν φτάσει τους είκοσι (20), και μέχρι στιγμής είναι οι:

Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδυλλία), Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, ΕΛΜΕ Ημαθίας, ΕΛΜΕ Νομού Ηρακλείου, ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σαλαμίνος και Περιχώρων, Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ένωση Μεσσηνίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών/τριών Ιστορικού-Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ, Σύλλογος Μονίμων Διοικητικών Υπαλλήλων Σιβιτανιδείου Ιδρύματος, Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων χαιρετίζουμε τη συμβολή όλων των φορέων στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση στη στήριξη αυτή από συλλογικότητες.

Στην επίσημη σελίδα FB του ΣΕΚΑ, παράλληλα με την διαφήμιση της καμπάνιας αυτής, αναρτούμε τα σχετικά ψηφίσματα που στάλθηκαν, και στέλνονται, στον Σύλλογό μας. Τονίζουμε ότι τόσο η συγκέντρωση των ψηφιακών υπογραφών όσο και των ψηφισμάτων, είναι κομμάτι των δράσεων που θα αναληφθούν ενάντια στον μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ΔΕΝ θεωρούμε ότι ο δανεισμός αρχαιοτήτων υπηρετεί, ούτε καν προσχηματικά, την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, αλλά αποτελεί ένα ακόμη fasttrackχτύπημα σε βάρος του. Η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρίσκει την «εύκολη λύση» για να μην αραχνιάζουν οι αρχαιότητες στις αποθήκες των Μουσείων και των Εφορειών, δρομολογώντας τον εκπατρισμό των κινητών μνημείων για περίπου δύο γενιές (!) σε μουσεία του εξωτερικού. Για τα Δημόσια Μουσεία της χώρας, το ΥΠΠΟΑ επιφυλάσσει μετατροπή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ή και διακοπή της λειτουργία τους σε περίπτωση που δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, χωρίς να κατονομάζει τις προϋποθέσεις αυτές. Φυσικά, ούτε σκέψη για ουσιαστική ενίσχυση των Δημόσιων Μουσείων με κονδύλια, προσωπικό, θεσμική θωράκιση.

Η προάσπιση του Πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού, καθώς και όλων όσοι εργάζονται ή διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία στον χώρο του Πολιτισμού, υπήρξε για το 2020, και παραμένει για το 2021, ο πρώτος στόχος των συλλογικών μας αγώνων. Καλή χρονιά, είναι η χρονιά στην οποία διεκδικούμε συλλογικά, ενωτικά, μαζικά, και συντονιζόμαστε αγωνιστικά. Ευχόμαστε και εργαζόμαστε ώστε το 2021 να είναι μια τέτοια χρονιά.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις