Στα μέσα Απριλίου 2024 ο ΣΕΚΑ προέβη σε δημόσια καταγγελία αναφορικά με πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών σε μια σειρά έργων στα οποία απασχολείται έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ. Η κατάσταση επιλύθηκε προσωρινά μόνο, όπως αποδεικνύεται, καθώς για ακόμη μία φορά το προσωπικό σε διάφορα έργα ανά την επικράτεια παραμένει απλήρωτο για έναν, δύο ή και περισσότερους μήνες. Ανάμεσα σε αυτά, (ξανά) το έργο «Ανάπτυξη Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που αφορά τις ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Εύβοιας και Καρπενησίου, καθώς και το «εμβληματικό» έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Κρήτης.

Το ΥΠΠΟ, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν μετατρέψει σε τέχνη τη μετάθεση της ευθύνης για τις καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ είναι καταφανείς από την πλευρά τους οι παραλείψεις, αδράνειες ή ελλιπείς ενέργειες, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτο έστω να υπάρξει σοβαρή και έγκαιρη ενημέρωση για οικονομικά/λογιστικά και ασφαλιστικά θέματα προς τους εργαζόμενους. Οι δικαιολογίες προς το απλήρωτο προσωπικό από υπευθύνους – ανευθύνους, του τύπου: «Κάντε λίγο υπομονή, θα μπορούσατε να μην είχατε πάρει παράταση και να είστε άνεργοι τώρα…», δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους του πολιτισμού. Οι θερινές άδειες των λογιστών, μονίμων ή ΙΔΟΧ, δεν είναι δυνατό να αποτελούν αιτία για να μη πληρώνεται το έκτακτο προσωπικό στην ώρα του.

Ως Σύλλογος απαιτούμε να παυθούν οι δικαιολογίες που εκφράζονται από κάθε πλευρά και κυρίως από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα απασχόλησής μας, το ίδιο το ΥΠΠΟ, αναφορικά με την προέλευση και διαδρομή των χρημάτων και την επίρριψη ευθυνών σε άλλα υπουργεία και συναρμόδιους φορείς και να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενούς του ως εργοδότης τους. Η ταλαιπωρία από τις καθυστερήσεις πληρωμών που υφίστανται οι έκτακτοι αρχαιολόγοι και οι υπόλοιπες κατηγορίες εκτάκτων εργαζομένων στα εποπτευόμενα από τις ΕΦΑ έργα έρχεται να προστεθεί στους χαμηλούς μισθούς του μισθολογίου του δημοσίου και στην αποσπασματικότητα της εργασίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος του έκτακτου προσωπικού δεν εργάζεται σταθερά. Ενώ το κόστος της ζωής διαρκώς αυξάνεται, το ΥΠΠΟ όχι μόνο δεν προσπαθεί να προστατεύσει το προσωπικό του αλλά με συνέπεια το απαξιώνει.

Απαιτούμε:

·     την άμεση καταβολή των οφειλομένων προς όλους τους εργαζόμενους! Ακόμη και η μία ημέρα καθυστέρησης στη μισθοδοσία ενός εργαζόμενου, πρακτικώς συνιστά παράνομη, μονομερή, μετατροπή της σύμβασης σε βάρος του από την πλευρά του εργοδότη! Να τελειώσει εδώ η υποτίμηση της εργασίας μας!

·     τη διασφάλιση της σταθερής και απρόσκοπτης καταβολής της μισθοδοσίας των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ!

·     μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ, για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο, πλέον κρίσιμο, πρόβλημα της υποστελέχωσής του!

·     μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

·     γενναία αύξηση των μισθών όλων των ειδικοτήτων!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις