η ακόλουθη ανακοίνωση προωθήθηκε σε όλες τις ΕΦΑ της επικράτειας

Καθώς οι πιέσεις της ευώνυμης «ανάπτυξης» και του «επιχειρείν» συνεχώς θα ενισχύονται σε βάρος της Αρχαιολογίας, ως επί συμβάσει αρχαιολόγοι δεν έχουμε άλλον τρόπο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας πέρα από την οδό των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων. Στην πορεία αυτή, διεκδικούμε οι ΕΦΑ να βρεθούν μαζί μας, γνωρίζοντας ότι το αγαθό του Πολιτισμού βάλλεται σήμερα όσο ποτέ τον τελευταίο μισό αιώνα, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, της εργολαβοποίησης, της τουριστικοποίησης.

Ζητάμε από τις Διοικήσεις όλων των ΕΦΑ, αλλά και από όλους τους μόνιμους συναδέλφους μας, να σταθούν δίπλα μας στο αυτονόητο, κόντρα στις αφόρητες πιέσεις που θα μας ασκηθούν καταρχάς από το στρατόπεδο των εργολάβων.

·     Καταρχήν, κανένα σκάμμα χωρίς επίβλεψη από αρχαιολόγο. Δεν είναι για εμάς λύση ούτε η τοποθέτηση/πρόσληψη φυλάκων ή εργατοτεχνιτών στη θέση αρχαιολόγων, ούτε η εγκατάλειψη των σκαμμάτων χωρίς επίβλεψη ή με δειγματοληπτική/περιστασιακή επίβλεψη από μονίμους, ούτε η επίβλεψη με ανεπαρκή αριθμό αρχαιολόγων που θα πρέπει να κλωνοποιούνται ή να διακτινίζονται αν θέλουν με ουσιαστικό τρόπο να προλαβαίνουν να ελέγχουν τα πολλαπλά μέτωπα στα οποία τοποθετούνται. Ζητάμε: Αν δεν επαρκούν οι αρχαιολόγοι, να μην ανοίγουν καινούρια σκάμματα! Δεν αφήνουμε πιθανά σταθερά ή κινητά ευρήματα στις τύχες τους! Όχι άλλα μπαλώματα, προχειρότητες, και έκθεση αρχαιολόγων στους αχόρταγους προγραμματισμούς των εργολάβων!

·     Άλλοτε η υπόδειξη των αρχαιολόγων που επρόκειτο να προσληφθούν σε ιδιωτικό έργο ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Εδώ και λίγα χρόνια, η υπόθεση ορισμού συμβασιούχων αρχαιολόγων σε ιδιωτικό έργο έχει ξεπέσει σε «παζάρι» ανάμεσα στις ΕΦΑ και τους εργολάβους. Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στους τελευταίους να προτείνουν προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνεται «με τη σύμφωνη γνώμη» της Εφορείας. Πριν λίγες ημέρες, η ΕΦΑ Πόλης Θεσσαλονίκης ενημέρωνε τον Σύλλογό μας που διεκδικούσε να μην υπάρξουν μειώσεις προσωπικού στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, πως «την αποκλειστική ευθύνη του εργασιακού πλαισίου των απασχολούμενων στο έργο του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης έχει ο ανάδοχος και όχι η εφορεία». Ζητάμε από τις ΕΦΑ να μην παραδώσουν τα κλειδιά των προσλήψεων στους εργολάβους. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο πραγματικός εργοδότης μας, να ορίζει πόσοι και ποιοι εργάζονται στα αρχαιολογικά έργα τρίτων! Αλήθεια, η διοίκηση της ΕΦΑΠΟΘ περιμένει να της πουν η Ελληνικό Μετρό και ο ΑΚΤΩΡας πόσοι και ποιοι αρχαιολόγοι πρέπει να εργαστούν;!

·     Δεν είχαμε ούτε διεκδικούμε άποψη στα κριτήρια με τα οποία οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι προτείνονται σε έργα τρίτων, με υπόδειξη. Δεν κατασκευάσαμε εμείς το πλαίσιο εργασίας μας. Η δική μας θέση είναι μία: μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Αυτό που ζητάμε από τις Εφορείες και τους μόνιμους συναδέλφους μας στις περιπτώσεις που υποδεικνύουν συμβασιούχους αρχαιολόγους, είναι να επιμένουν στις όποιες επιλογές τους, και να μη προσφέρουν στους εργολάβους δεύτερη και τρίτη, κλπ. εναλλακτική. «Εναλλακτική» υπόδειξη πρακτικώς σημαίνει ότι ο εργολάβος θα αναζητήσει την πιο οικονομική γι’ αυτόν λύση και θα επιχειρήσει να χτυπήσει τα μισθολογικά δικαιώματά μας. Ο εργολάβος δεν έχει δικαίωμα να μην αποδέχεται συμβασιούχο αρχαιολόγο που διεκδικεί τη νόμιμη αμοιβή του, και οι ΕΦΑ δεν έχουν δικαίωμα να προχωρούν σε δεύτερη υπόδειξη μόνο και μόνο επειδή αυτό ζητάει ο εργολάβος. Αν οι ΕΦΑ σε κάθε αίτημα εργολάβου για αλλαγή αρχαιολόγου, υποδείκνυαν έναν ακριβότερο, οι εργολάβοι αμέσως θα συμμορφώνονταν με την πρώτη υπόδειξη!

·       Όταν σε μεγάλα έργα, που απασχολούν ομάδα αρχαιολόγων, το φυσικό αντικείμενο οδηγείται προς εξάντληση, ζητάμε από τις ΕΦΑ να  διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε όλο το προσωπικό να μείνει μαζί ως το τέλος του αρχαιολογικού έργου. Ας εργαστούν 10 αρχαιολόγοι για 4 μήνες, αντί να εργαστούν 5 αρχαιολόγοι για 8 μήνες. Οι σταδιακές απομακρύνσεις προσωπικού, δημιουργούν αίσθημα αδικίας, και καλλιεργούν αχρείαστο ανταγωνισμό ανάμεσα στους συναδέλφους. Δεν χρειάζεται οι ΕΦΑ να μας βάζουν να παίζουμε «μουσικές καρέκλες»! Μας αρκεί η απαξίωση από την πλευρά της επίσημης πολιτείας!

·     Ζητάμε από τις ΕΦΑ, να μη προκαλούν «ρωγμές» στις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας! Εφόσον σε «κανονικές» συνθήκες οι αρχαιολόγοι έχουν μαζί τους εργατοτεχνίτες όταν επιβλέπουν εκσκαφικές εργασίες και μηχανήματα, ζητάμε να μην πραγματοποιούνται εργασίες στο πεδίο απουσία της μιας ειδικότητας. Όταν απεργούν οι αρχαιολόγοι, να μην υποκαθίστανται με επίβλεψη εργατοτεχνίτη! Όταν απεργούν οι εργατοτεχνίτες, να μην εξαναγκάζονται από τις ΕΦΑ οι αρχαιολόγοι σε σπάσιμο της απεργίας των συναδέλφων τους!

Ελπίζουμε να μη ξαναδούμε ποτέ στο μέλλον σπάσιμο απεργίας συμβασιούχων αρχαιολόγων από μόνιμους αρχαιολόγους, όπως στο παρελθόν έχουμε δει να συμβαίνει στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, παράλληλα με πρόσληψη συμβασιούχου αρχαιολόγου εν μέσω νόμιμης απεργίας!

·       Επίσης, σε περιπτώσεις απεργιών σε μεγάλα έργα, ζητάμε από τις ΕΦΑ να μη μεταφέρουν μη απεργούς αρχαιολόγους ανάμεσα στα εργοτάξια, καλύπτοντας κρίσιμα για τους εργολάβους μέτωπα εργασιών. Αυτό ισοδυναμεί με «πλάτες» στους εργολάβους και σπάσιμο της απεργίας. Εφόσον σε «κανονικές» συνθήκες οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι είναι ορισμένοι σε συγκεκριμένα εργοτάξια, είναι απολύτως αθέμιτο -συνδικαλιστικά και επιστημονικά- εκτάκτως να μεταφέρονται σε άλλα μέτωπα στην ειδική συνθήκη της απεργίας.

·       Ζητάμε να σταματήσουν οι ΕΦΑ να δίνουν έδαφος στα ψευτο-επιχειρήματα των εργολάβων. Το πιο κλασικό από αυτά; Η ανάγκη για «προσωπικό ασφαλείας». Επαναλαμβάνουμε: Σύμφωνα με τον νόμο, το προσωπικό ασφαλείας ορίζεται έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εργοδότες τους, με συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασία. Δεν τοποθετείται από τις ΕΦΑ, αυθαίρετα, προσωπικό ασφαλείας, με πρακτική αποστολή του να σπάει την κινητοποίηση της ειδικότητας ικανοποιώντας τις εργολαβικές πιέσεις.

Στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε ως αρχαιολόγοι, αποστολή του προσωπικού ασφαλείας είναι να προσέξει να μην υπάρξει παραβίαση του χώρου εργασίας από τρίτους, να μην υπάρξει απώλεια/κλοπή εξοπλισμού, να μην υπάρξει κίνδυνος για κάποια αρχαιότητα. Αν τυχόν αυτή η αγωνία δεν υφίσταται σε «κανονικές» συνθήκες (για παράδειγμα, τα Σαββατοκύριακα τα εργαλεία των συνεργείων μένουν αφύλακτα στον χώρο εργασίας), αν τυχόν η αποστολή αυτή  ήδη εξυπηρετείται από άλλες συγκεκριμένες ειδικότητες (για παράδειγμα, με προσωπικό φύλαξης του χώρου – security), και αν μπορεί η αποστολή αυτή να εξυπηρετηθεί με την ελάχιστη παρουσία εκπροσώπων πολυπληθέστερης ειδικότητας (για παράδειγμα εργατοτεχνιτών), είναι νομικά εδραιωμένο και ουσιαστικά δίκαιο και ηθικό, να μην εξαναγκάζεται κανένας αρχαιολόγος από τις ΕΦΑ να αποτελέσει μέρος «προσωπικού ασφαλείας» σε οποιαδήποτε επιχείρηση στην επικράτεια.

Καλούμε τις ΕΦΑ να σταθούν απέναντι, όχι συμπληρωματικά, στους εργολάβους. Καλούμε τους μόνιμους συναδέλφους να στηρίξουν τις δίκαιες διεκδικήσεις μας στους μικρούς και μεγαλύτερους αγώνες που αναπόφευκτα έρχονται.

Κατηγορίες: Θέσεις, Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Θέσεις,Χωρίς κατηγορία