από το έγγραφό μας υπ’αριθμόν 4859/27-07-23, προς ΕΦΑΠΟΛ, κοιν. ΓΔΑΠΚ, ΣΕΑ
Θέμα: Ερώτημα σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης
Αξιότιμοι κ.κ.
σε συνέχεια των εγγράφων μας υπ’ αριθμόν ΑΠ4844 της 30/06 και ΑΠ4845 της 04/07/23, τα οποία είχαν παραλήπτη την ΕΦΑΠΟΘ και κοινοποιήθηκαν σε ΓΔΑΠΚ και ΣΕΑ, καθώς και της εκτός πρωτοκόλλου απάντησης της προϊσταμένης της ΕΦΑΠΟΘ προς τον Σύλλογό μας με ημερομηνία 06/07/23, αφού εκφράσουμε τη απογοήτευσή μας για τους χειρισμούς της Εφορείας ειδικά και εν γένει στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, επιθυμούμε να θέσουμε ένα καθαρό ερώτημα προς την ΕΦΑΠΟΘ, παρακαλώντας για μία εξίσου σαφή απάντηση: «ΠΟΙΟΣ αποφασίζει για τις προσλήψεις και τις απολύσεις του αρχαιολογικού προσωπικού, στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης;»
(…)
Στο διαρκές αυτό μπαλάκι μετάθεσης της ευθύνης, ως Σύλλογος θεωρούμε ότι ακόμη και η σφόδρα αντεργατική – αντιπολιτιστική υποχώρηση που όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία υπέστη από την εγκαινίαση (βασικά, στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης) συστήματος προσλήψεων με δυνατότητα υπόδειξης προσωπικού για αρχαιολογικές εργασίες από την πλευρά του εργολάβου και ολοκλήρωση της πρόσληψης «με τη σύμφωνη γνώμη» της ΕΦΑ, δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με αποκλειστικό έλεγχο του εργασιακού πλαισίου από τους εργολάβους. «Σύμφωνη γνώμη» της ΕΦΑ δεν σημαίνει «αποκλειστική απόφαση» του εργολάβου. Ούτε στις προσλήψεις, ούτε στις απολύσεις.
(…)
Κατά δεύτερον, επιμένουμε στην εκτίμησή μας ότι στο έργο κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης υπάρχει ακόμα φυσικό αντικείμενο και εκκρεμότητες (πχ. μη ολοκληρωμένη τεκμηρίωση της ανασκαφής της Β. Εισόδου, το κοσκίνισμα των χωμάτων της ανασκαφής και η ολοκλήρωση της ανασκαφικής τεκμηρίωσης της Ν. Εισόδου) που επιτρέπουν τη συνέχιση της εργασίας όλων των αρχαιολόγων.
Χωρίς να έχουμε λόγο στα κριτήρια της Εφορείας είτε για προσλήψεις είτε για απολύσεις προσωπικού, επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας, η οποία αφορά όλα τα έργα, με βάση την οποία καλούμε «τις ΕΦΑ να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε όλο το προσωπικό να μείνει μαζί ως το τέλος του αρχαιολογικού έργου. Ας εργαστούν 10 αρχαιολόγοι για 4 μήνες, αντί να εργαστούν 5 αρχαιολόγοι για 8 μήνες. Οι σταδιακές απομακρύνσεις προσωπικού, δημιουργούν αίσθημα αδικίας, και καλλιεργούν αχρείαστο ανταγωνισμό ανάμεσα στους συναδέλφους. Δεν χρειάζεται οι ΕΦΑ να μας βάζουν να παίζουμε “μουσικές καρέκλες!”»
Επιπλέον, δεν θεωρούμε πολιτιστικό, ούτε καν συναδελφικό, να μην ενημερώνονται από την ΕΦΑ συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι για την προοπτική εργασίας τους ή και για τις λύσεις των συμβάσεών τους, και να εκτίθενται στην αιφνιδιαστική απόλυση. Να μη μπορούν να κάνουν εργασιακό και οικογενειακό προγραμματισμό, να μη μπορούν καλά καλά να κάνουν προγραμματισμό εβδομάδας. Δεν θεωρούμε ότι με τη στάση της αυτή η ΕΦΑ τιμά τους συναδέλφους που έχουν εργαστεί πολλούς μήνες (κάποιοι, συνολικά ακόμη και χρόνια) στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Διεκδικούμε την εργασιακή εξασφάλιση και αποκατάσταση των συναδέλφων που ήδη έχουν εκτεθεί στην ανεργία ή εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο απόλυσης, και παρακαλούμε για την απάντηση της ΕΦΑ στο ερώτημα που έχουμε θέσει.
Τελευταίες ανακοινώσεις
Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Διαύγεια ΣΕΚΑ
Η καταγγελία του ΣΕΚΑ στον υπηρεσιακό Γραμματέα του ΥΠΠΟ για καταχρηστικές συμπεριφορές από τη Διοίκηση της ΕΦΑ Καβάλας, και η [...]
Από το έγγραφό μας υπαριθμόν ΑΠ5430 της 09-09-24, με παραλήπτη την ΕΦΑΗ και κοινοποίηση σε ΟΜΕΔ, ΓΔΑΠΚ και ΟΙΥΕ [...]