Την Τρίτη, 15.10.24 πραγματοποιήθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία του ΣΕΚΑ, η οποία υποστηρίχτηκε με στάση εργασίας από το ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Κρήτης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης η συγκέντρωση του ΣΕΚΑ και του Σωματείου Οικοδόμων Ηρακλείου ζήτησε ενημέρωση για τα τρέχοντα αρχαιολογικά έργα, που διενεργούνται υπό το καθεστώς της αυτεπιστασίας, και, υπό το βάρος πάμπολλων περιπτώσεων καθυστέρησης πληρωμών στο πρόσφατο παρελθόν, έθεσε δύο βασικά αιτήματα στην υπεύθυνη λογιστηρίου κα. Σκουλουφιανάκη και, απούσης της διευθύντριας, στην υποδιευθύντρια της ΕΦΑΗ κα. Κανάκη: α) ότι η στάση της Εφορείας, ως εργοδότη του προσωπικού ΙΔΟΧ και υπεύθυνου για την πληρωμή των εργαζομένων, προς τους υπόλοιπους φορείς, που είναι αρμόδιοι για την πίστωση των απαραίτητων κονδυλίων, θα πρέπει να είναι όχι τυπική αλλά πιεστική με συνεχείς και έγκαιρες «οχλήσεις» προς τους εκάστοτε φορείς, β) ότι η έναρξη των αρχαιολογικών εργασιών και η πρόσληψη του ΙΔΟΧ προσωπικού στα διάφορα αρχαιολογικά υποέργα θα πρέπει να γίνεται αφού πρώτα έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις χρημάτων.

Η απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από τα κεντρικά της Μπουμπουλίνας, υπήρξε μαζική, καθώς συναντήθηκε με παράλληλη κινητοποίηση σωματείων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Δίπλα στο αίτημά μας για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων προς όλους τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της Λυρικής Σκηνής. Οι απεργοί κλείσαμε τον δρόμο μπροστά από το ΥΠΠΟ και φωνάξαμε συνθήματα στο ζωσμένο από την «Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων» (ΟΔΟΣ) και την αστυνομία, υπουργείο. Περιττό είναι να αναφέρουμε ότι δίπλα στην απαξιωτική όσο και ανεύθυνη στάση της διοίκησης του υπουργείου (δεν υπήρχε κανείς ούτε από τη ΓΔΑΠΚ, ή τη Διεύθυνση του Οικονομικού, ή τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, ή το τμήμα ΙΔΟΧ, προκειμένου να επιδώσουμε την καταγγελία μας) προσθέτουμε την προκλητική στάση της αστυνομίας, που δεν επέτρεπε την είσοδο στους εκπροσώπους του ΣΕΚΑ και του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ ούτε μέχρι τη Γραμματεία-Υποδοχή του ΥΠΠΟ, προεξοφλώντας μάλιστα την άρνηση των αρμοδίων να δεχτούν τα σωματεία.

Τελικά, στη βάση της επιμονής των εκπροσώπων του ΣΕΚΑ και του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, έγινε δεκτή από τον υπηρεσιακό γραμματέα, κ. Μήλιο Δ. αντιπροσωπεία των εργαζομένων και πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση. Σε αυτήν, παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του υπηρεσιακού γραμματέα προκειμένου να πληρωθούν τα έργα. Σε γενικές γραμμές, ο υπηρεσιακός γραμματέας εξήγησε πως το 1/3 των έργων θα πληρωθεί τον μήνα που διανύουμε, ένα αντίστοιχο ποσοστό έπειτα από τουλάχιστον έναν μήνα, ενώ υφίσταται και ένα επίσης σημαντικό 1/3 για το οποίο είτε δεν υπάρχει προοπτική αποπληρωμής σε προβλεπτό χρονικό διάστημα, είτε δεν γνώριζε να μας απαντήσει γι’ αυτό, είτε έκρινε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να απαντήσει.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στο αμέσως επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσει με όλους τους συναδέλφους οι οποίοι στη συγκυρία κατήγγειλαν καθυστερήσεις πληρωμών, και θα τους ενημερώσει για το τι ειπώθηκε συγκεκριμένα αναφορικά με το έργο στο οποίο ανήκουν.

Καλούμε τους συναδέλφους να μη διστάζουν να καταγγέλλουν στον Σύλλογο περιπτώσεις καθυστερήσεων πληρωμής τους από τον πρώτο κιόλας μήνα, διότι η θεραπεία προβλημάτων που μετράνε δυο, τρεις, ή περισσότερους μήνες, γίνεται δυσκολότερη. Καλούμε τους συναδέλφους σε συσπείρωση στον ΣΕΚΑ, και σε στήριξη όλων των συλλογικών αποφάσεων και διεκδικήσεων. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν μας χαρίζεται, με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

 

Άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟ!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις