Ενημέρωση για την 4μερή συμφιλιωτική σύσκεψη της 23/10/19 στο Υπουργείο Εργασίας

(ΣΕΚΑ – Κ/Ξ Μετρό Θεσσαλονίκης – Αττικό Μετρό – Υπουργείο Εργασίας)

για την υπόθεση των 19 απολυμένων αρχαιολόγων το 2013 από το έργο του Μετρό Θεσ/νίκης

 

Στις 23/10/19 πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας εξ αναβολής «συμφιλιωτική σύσκεψη» για την υπόθεση των 19 απολυμένων αρχαιολόγων του 2013 από το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία του ΣΕΚΑ, της Κ/Ξ και της Αττικό Μετρό. Ο Σύλλογός μας έχει τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κομμάτι της οποίας υπήρξαν οι μηνύσεις προς συναδέλφους μας, καθώς και η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Σχετικά με την πρόσφατη τετραμερή συνάντηση, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

α) Καταρχάς, εν όψει της σύσκεψης, ο Σύλλογος αναζήτησε επικαιροποιημένη πληροφόρηση για την πορεία και την τύχη της μήνυσης ενάντια στους 10 (εκ των 19) συναδέλφους μας που βρέθηκαν όχι μόνο αδίκως απολυμένοι, αλλά και ποινικώς διωκόμενοι από την Κοινοπραξία.

Με χαρά ενημερώνουμε τους εμπλεκόμενους, και όλους τους συναδέλφους, ότι η μήνυση τέθηκε από την Εισαγγελία Εφετών «στο αρχείο». Δηλαδή, η υπόθεση της μήνυσης αυτής έκλεισε οριστικά. Η έκβαση αυτή αποτελεί δικαίωση των 10 συναδέλφων μας, και όλων όσοι στάθηκαν συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους.

Σημειώνουμε ότι στην τετραμερή συνάντηση της 23/10 από την πλευρά του ΣΕΚΑ αξιοποιήθηκε η πληροφορία και τονίστηκε επικριτικά στους συνομιλητές μας ότι «οι Εισαγγελείς και τα αστικά Δικαστήρια “βγήκαν απ’ τα αριστερά” στην Κοινοπραξία». Η Κοινοπραξία «χάρηκε» για την είδηση, ωστόσο μέχρι και τελευταία στιγμή επένδυσε νομικά στην τιμωρία των 10 συναδέλφων μας.

β) Σε όλη τη διάρκεια της συμφιλιωτικής σύσκεψης εκφράστηκε πολλάκις η διαφωνία ανάμεσα στους εκπροσώπους της Κοινοπραξίας και της Αττικό Μετρό, για το ποιος έχει την ευθύνη να πληρώσει τους εργαζόμενους σε περιπτώσεις νομικής διαμάχης και οικονομικών αξιώσεων, όπως η εν λόγω.

Ο ΣΕΚΑ ενημέρωσε τους παρισταμένους στη σύσκεψη για το γεγονός ότι οι μηνύσεις τέθηκαν στο αρχείο, και κατέθεσε προς την Κοινοπραξία προφορικώς πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού για το αστικό σκέλος της νομικής διαμάχης ανάμεσα στους αρχαιολόγους και την Κοινοπραξία, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος θα επανέλθει με συγκεκριμένη γραπτή πρόταση, και εφόσον ενημερωθούν οι συνάδελφοι για την πρόσφατη εξέλιξη της υπόθεσης των μηνύσεων.

γ) Πολλοί συνάδελφοι του ΔΣ και των παραρτημάτων του ΣΕΚΑ, και πολλά μέλη του ΣΕΚΑ, κατέθεσαν χρόνο και προσπάθεια, αφιέρωσαν τις άδειές τους και ταξίδεψαν αρκετά χιλιόμετρα, για να φτάσουμε συλλογικά στο σημείο αυτό, και σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, ένα από τα πολλά «μέτωπα» του Συλλόγου μας. Δεν μας χαρίστηκε κανένας -κάθε άλλο- στην προσπάθεια και στην πορεία μας αυτή. Από την πλευρά της η Κ/Ξ είδε καταρχάς θετικά την συγκεκριμένη πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πέρα και έξω από κάθε νομική διάσταση και εξέλιξη (και) της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο Σύλλογος έχει καταθέσει, και θα συνεχίζει να καταθέτει, σε συνδικαλιστικό επίπεδο τη συμβολή του στην κατεύθυνση της δικαίωσης των 19 απολυμένων και διωκόμενων αρχαιολόγων, στην κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων. Καλούμε την Κοινοπραξία να σταματήσει το νομικό και οικονομικό κυνήγι σε βάρος των συναδέλφων μας!

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις