Ενημέρωση για την τριμερή συνάντηση με ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ

Στις 23 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση (εκπρόσωποι: ΣΕΚΑ, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, Υπουργείου Εργασίας) μετά από αίτημα του Συλλόγου μας να διελεγχθούν οι όροι εργασίας στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης ως παράνομοι.

Από την πλευρά του ΣΕΚΑ αναπτύχθηκε επιχειρηματολογία ενάντια στους τρέχοντες όρους εργασίας -όπως αυτοί αποτυπώνονται και στις συμβάσεις του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης- διαμορφωμένοι μετά την παράκαμψη της αυτεπιστασίας καθώς και του προηγούμενου καθεστώτος με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο ΣΕΚΑ ζήτησε τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κατήγγειλε τις αντεργατικές «αναστολές» εργασιών και την εργασιακή ομηρία που έχει λάβει σάρκα και οστά στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, εστίασε στις αντεργατικές και αντι-αρχαιολογικές πρακτικές που υλοποιούνται ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο στο έργο.

Οι εκπρόσωποι της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ δεν πρωτοτύπησαν, και για μία ακόμη φορά αποποιήθηκαν τις ευθύνες τους (την ώρα που η εταιρεία είναι μοναδική υπεύθυνη για το αρχαιολογικό κομμάτι και βάζει, ακριβώς, την υπογραφή της ως συμβαλλόμενο μέρος στις συμβάσεις εργασίας) ρίχνοντας το μπαλάκι στον κύριο του έργου, δηλαδή στην Αττικό ΜΕΤΡΟ, καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, των οποίων τις εντολές, υποτίθεται, εκτελεί περίπου τυφλά.

Το Υπουργείο Εργασίας, δια του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Συλλογικών Ρυθμίσεων κ. Αγραπίδα Κ., προτίμησε να μην κακοκαρδίσει κανέναν, και εξέδωσε απόφανση που πρακτικώς α) παραπέμπει στο υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον κύριο του έργου και την Εφορεία, καλώντας στην τήρηση των προβλέψεών του, ενώ β) μεταθέτει χρονικώς την όποια ουσιαστική αλλαγή στους όρους εργασίας των συναδέλφων. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας θεώρησε ότι θα ήταν προτιμότερη μια συνάντηση παρουσία και της Εφορείας Αρχαιοτήτων όσο και του κυρίου του έργου.

Ο Σύλλογός μας επιφυλάσσεται να συνεχίσει, και στο επίπεδο αυτό, την πίεσή του προς την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Σε κάθε περίπτωση, η σημαντικότερη πίεση θα αναπτυχθεί από την εγρήγορση και τις κινητοποιήσεις των ίδιων των εργαζομένων. Θυμίζουμε ότι την ημέρα της τριμερούς συνάντησης, συνάδελφοι έκτακτοι αρχαιολόγοι συμμετείχαν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα και στην είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη.

Η βελτίωση των όρων εργασίας τόσο στο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης όσο και σε κάθε εργασιακό χώρο θα είναι άμεσα συναρτημένη προς τη συνδικαλιστική πίεση που συλλογικά θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις