Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) εκφράζει τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα της «Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα» και της «Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού – Ακαδημίας Πλάτωνα – Σεπολίων», που αγωνίζονται μαζί με την τοπική κοινωνία για την προάσπιση του Αρχαιολογικού Άλσους που βρίσκεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα.

Από την πρώτη στιγμή (πριν τρία χρόνια) της επίσημης παρουσίασης του σχεδίου για την «Ανάπλαση του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος» (μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, της εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ, και της απελθούσας δημοτικής αρχής της Αθήνας) έγινε αντιληπτό στην τοπική κοινωνία πως η λεγόμενη «αναβάθμιση» του ιστορικού τόπου περιλαμβάνει την ισοπέδωση μεγάλου τμήματος του πιο πράσινου χώρου του, με την απομάκρυνση 580 δέντρων. Στις λεπτομέρειες της υπόθεσης, το γεγονός ότι για την συντριπτική αυτή επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον δεν προβλέφθηκαν καν ανασκαφικές εργασίες, νόμιμες άδειες ή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σχετικά με την ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, ήδη από το 2016 ο Σύλλογός μάς έχει καταγγείλει την προοπτική «αύξησης (έως και 29%) του συντελεστή δόμησης σε οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος», απόφαση που εκτιμήσαμε ότι ανταποκρίνεται «προφανώς σε πιέσεις συμφερόντων που επιθυμούν να χτίσουν με τους δικούς τους όρους». Τα ίδια συμφέροντα απεργάζονταν την προοπτική ανέγερσης Mall στον ιστορικό χώρο.

Ακαδημία Πλάτωνος – Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (seka.net.gr)

Έχοντας σταθερή θέση ενάντια στα έργα εκείνα που βρίσκουν δικαιολογημένα και μαζικά απέναντί τους την τοπική κοινωνία, ζητάμε τη διατήρηση του Αρχαιολογικού Άλσους, διεκδικούμε τη διάσωση ενός από τους πιο πολύτιμους ζωντανούς ελεύθερους δημόσιους χώρους που έχουν απομείνει στην πολύπαθη πρωτεύουσα.

Κατηγορίες: ΑνακοινώσειςΕτικέτες:

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις