Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΔΑΣ ΣΕΚΑ)

Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ

Όχι στις καθυστερήσεις της μισθοδοσίας. Να πληρωθούμε εδώ και τώρα!

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,

Για άλλη μια φορά αντιμετωπίζουμε την απληρωσιά. Σχεδόν όλα τα έργα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκονται σε απορρύθμιση και οι περισσότεροι είμαστε απλήρωτοι για έναν, δύο ή και περισσότερους μήνες. Για άλλη μια φορά γινόμαστε «μπαλάκι» ανάμεσα σε Εφορείες, Περιφέρειες, Δήμους και Υπουργεία ή καταλήγουμε να είμαστε «άτυχοι» επειδή έχουμε περίεργους και «ανίκανους» υπαλλήλους σε διάφορες υπηρεσίες και λογιστήρια.

Συνάδελφοι,

Αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες που αναπαράγονται χρόνια για να κρύψουν την αιτία που δεν είναι άλλη από το ότι τα ΕΣΠΑ δεν είναι η ανάπτυξη και η ευκαιρία μας για δουλειά, όπως όλοι μας λένε κουνώντας το δάχτυλο όταν ζητάμε τα αυτονόητα, αλλά εργαλεία διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ιδιωτικοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Μας κρατάνε ομήρους των συμβάσεων ενώ με μονότονο και αλαζονικό ύφος επαναλαμβάνουν τα κλισέ: «δεν φτάνει που έχεις δουλειά μιλάς κιόλας», «άλλοι είναι απλήρωτοι 3,4 και 5 μήνες και δεν μιλάνε», «πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις στους συμβασιούχους, αν δεν σου αρέσει παραιτήσου» και άλλα τέτοια που όλοι έχουμε ακούσει. Και πάντα τα συνοδεύουν από την ανυπαρξία δικαιωμάτων για τα ΕΣΠΑ. Λες και η προέλευση της χρηματοδότησης αναιρεί τα δικαιώματά μας. «Δεν δικαιούσαι την τάδε άδεια», «δεν μπορείς να κάνεις επίσχεση εργασίας» κ.λπ.

Σε όλα αυτά να βάλουμε ένα τέλος. Όχι άλλος εμπαιγμός!

Συνάδελφοι,

Δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή. Να διεκδικήσουμε τώρα τα δεδουλευμένα μας αλλά και να προβάλουμε και τα άλλα αιτήματα που επείγουν. Να αφήσουμε κατά μέρος τη «νομιμότητα» και τους τύπους. Το τί είναι νόμιμο είναι αυτό που μπορεί να επιβληθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΑΜ. Έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, έκανε αυθαίρετα συμβάσεις για 9,5 μήνες ενώ η προκήρυξη ήταν για 12, δεν αναγνωρίζει τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά στην μισθολογική εξέλιξη ενώ ζητούσε παρανόμως εξειδίκευση, κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταβούν με δικά τους έξοδα για εκπαίδευση. Δηλαδή επιβάλλει ότι όρους και συνθήκες εργασίας θέλει και μας λέει να λέμε και ευχαριστώ που τελικά μας πήραν για 9,5 μήνες και δεν ακύρωσε την προκήρυξη! Και ταυτόχρονα εμείς θα κάνουμε όλη τη δουλειά για να έρθει ο εργολάβος, με κακοπληρωμένους συναδέλφους, να πάρει τα εκατομμύρια ευρώ.

Αυτήν την κατάσταση θα σεβαστούμε; Θα περιμένουμε υπομονετικά στη γωνία ή θα διεκδικήσουμε ότι μας ανήκει αλλά και ότι μας αξίζει εν έτει 2015;

Ως εδώ. Να αντιδράσουμε οργανωμένα!

Συνάδελφοι,

Θεωρούμε ότι χρέος όλων μας είναι να βάλουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση. Μόνο εμείς μπορούμε. Δεν θα το κάνει άλλος για εμάς. Να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας και να παλέψουμε. Και το σωματείο είμαστε όλοι εμείς και όχι μόνο το ΔΣ. Να σταματήσει η αντίληψη της ανάθεσης. Να δούμε συγκεκριμένα βήματα που εξαρτώνται από όλους μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  1. Άμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ με ταυτόχρονη πανελλαδική στάση εργασίας εκείνη την ημέρα. Μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην Αθήνα και κείμενο με υπογραφές δήλωσης συμπαράστασης και συμμετοχής από τους συναδέλφους πανελλαδικά. Απαίτηση για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων και σαφής δέσμευση για πληρωμή τις 3 πρώτες μέρες κάθε μήνα από εδώ και μπρος για όλα τα έργα.
  1. Εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων να προχωρήσουμε μαζικά σε επισχέσεις εργασίας. Ήδη συνάδελφοι στην Κρήτη βρίσκονται για 2η φορά σε επίσχεση εργασίας. Την 1η φορά πληρώθηκαν πολύ άμεσα μόλις ξεκίνησαν τον αγώνα τους.

Εκτός του άμεσου ζητήματος των δεδουλευμένων, στην παράσταση διαμαρτυρίας να παραδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και υπόμνημα με τα συνολικά μας αιτήματα (μαζικές προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, αναγνώριση μεταπτυχιακών/διδακτορικών, 60μηνο, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας κ.λπ.). Κύρια να αναδειχτεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους αλλά και η αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού μέσα από τους εργολάβους, τις ΜΚΟ και λοιπούς «φιλάνθρωπους».

Ειδικότερα για τη ΔΕΑΜ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν θα ανεχτούμε οι εργολάβοι να πάρουν τους συναδέλφους μας για ένα κομμάτι ψωμί. Να απαιτήσουμε δέσμευση ότι οι αρχαιολόγοι που θα δουλέψουν θα αμείβονται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του ΣΕΚΑ και ότι δεν θα ξαναγίνει αυτή η εργολαβοποίηση της αρχαιολογίας. Επίσης να απαιτήσουμε η σύμβαση να γίνει 12μηνη με παράταση, όπως προέβλεπε η προκήρυξη, αλλά και να μετρήσουν τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά όλων στην μισθολογική εξέλιξη. Καλούμε και τους συναδέλφους να κάνουν άμεσα αιτήσεις για την αναγνώριση συνάφειας των τίτλων τους σύμφωνα με τον Οργανισμό του Υπουργείου.

Συνάδελφοι,

Τα ζητήματα αυτά θα τα βάλουμε άμεσα στο ΔΣ του Σ.ΕΚ.Α. Ωστόσο, όπως προείπαμε, ο Σ.ΕΚ.Α. είμαστε όλοι εμείς. Παρά τις όποιες διαφωνίες μας θα πρέπει ενωμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Να μην κάνουμε πίσω. Ακόμα και οι συνάδελφοι που μπορεί να πληρωθούν τις επόμενες μέρες θα πρέπει να συμμετέχουν σε όποιες κινητοποιήσεις αποφασιστούν. Τους αφορά το θέμα γιατί οι καθυστερήσεις θα ξαναϋπάρξουν. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τελειώνουμε με τις δικαιολογίες. Δεν είναι θέμα δικό μας η επίλυση του προβλήματος. Άμα δεν μπορούν να το λύσουν να παραιτηθούν αυτοί, πολιτική ηγεσία και προϊστάμενοι, αντί να το λένε αυτό ξεδιάντροπα σε εμάς επειδή ζητάμε να πληρωθούμε για την εργασία μας.

16-2-2015

ΔΑΣ ΣΕΚΑ

Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο ΥΠΠΟ

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα