03/06/2015

Προς:  Β. Ζυγούρη, πρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.

 

Κοιν.: 1) Δ. Παπούδα, αντιπρόεδρο Σ.ΕΚ.Α.
          2) Π. Δαμούλο, γραμματέα Σ.ΕΚ.Α.
          3) Β. Λαναρά, ταμία Σ.ΕΚ.Α.
          4) Γ. Σταυριδόπουλο, μέλος ΔΣ Σ.ΕΚ.Α.
          5) Ε. Γκιούρα, μέλος ΔΣ Σ.ΕΚ.Α.
          6) Δ. Κουφοβασίλη, μέλος ΔΣ Σ.ΕΚ.Α.
          7) Α. Δαλαβέρα, μέλος ΔΣ Σ.ΕΚ.Α.
          8) Στ. Παπαγιαννάκη, μέλος ΔΣ Σ.ΕΚ.Α.

 

Αίτηση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.ΕΚ.Α.

 

Συνάδελφοι,

οι εξελίξεις σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα προχωρούν και δεν υπάρχει αντίδραση από τον Σ.ΕΚ.Α. Υπάρχει η αναμονή για τη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) στις 21 Ιουνίου, ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα που δεν επιδέχονται στάση αναμονής και κωλυσιεργία.

Γνωρίζουμε ότι σίγουρα θα γίνει κάποια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) πριν τη ΓΣ, όμως θεωρούμε ότι αυτό δεν επαρκεί. Έτσι κι αλλιώς τα θέματα για τη ΓΣ είναι πολλά και αρκετά σοβαρά.

Κατόπιν τούτων και σύμφωνα με το άρθρο 22, παράγραφος 1 του καταστατικού «Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά τον μήνα και έκτακτα όταν το κρίνει αναγκαίο ο Πρόεδρος ή το ζητήσουν με έγγραφη αίτηση δύο (2) τουλάχιστον μέλη του. Αν ο Πρόεδρος αρνηθεί ή αναβάλλει την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. περισσότερο από πέντε (5) ημέρες τότε καλούν το Δ.Σ. σε συνεδρίαση τα μέλη που υπέγραψαν τη σχετική αίτηση.» αιτούμαστε την έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Σ.ΕΚ.Α. εντός 5 ημερών με την παρακάτω ημερήσια διάταξη:

 

  1. Άμεση συνάντηση με τη ΔΕΑΜ και τους εργολάβους του έργου.

Ήδη έχουν περάσει πάνω από τέσσερις (4) μήνες από την έναρξη των εργασιών και εκκρεμούν κάποια ζητήματα, με κυριότερο αυτό των εργολαβιών που θα ξεκινήσουν λογικά σύντομα. Επίσης, θα πρέπει να συναντηθούμε ξανά με τη ΔΕΑΜ και για το θέμα των μεταπτυχιακών/διδακτορικών (μισθολογική εξέλιξη) αλλά και για την ταχύτερη καταβολή των δεδουλευμένων. Έτσι λοιπόν προτείνουμε:

 

α) Συνάντηση με τη ΔΕΑΜ όπου θα ζητήσουμε:

  1. καταβολή του μισθούστις αρχές κάθε μήνα.
  2. υπολογιστεί στη μισθολογική κατάταξη το μεταπτυχιακό/διδακτορικό σε όλους όσους το έχουν, ανεξάρτητα συνάφειας-μοριοδότησης, καθώς και όλη η προϋπηρεσία στο Δημόσιο και όχι φυσικά μόνο η μοριοδοτούμενη.
  3. οι συμβάσεις των συναδέλφων ορισμένου χρόνου θα ανανεωθούν για τουλάχιστον τρεις (3) μήνες για να συμπληρωθεί 12μηνο σύμφωνα και με την προκήρυξη.
  4. εταιρείες ανέλαβαν το έργο και πότε ξεκινούν. Να καταστήσουμε και στη ΔΕΑΜ σαφές ότι οι συνάδελφοι εκεί θα πρέπει να πληρώνονται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του Σ.ΕΚ.Α.

β) Άμεση συνάντηση με τους εργολάβους όπου θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι:

  1. κανείς εργαζόμενος με μπλοκάκι. Οι μισθοί θα πρέπει να δίνονται με βάση τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ.
  2. αγγελίες δημόσια από τους εργολάβους ώστε οι συνάδελφοι να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση για δουλειά.
  3. Οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να μετακινηθούν σε διάφορες περιοχές θα πρέπει να αποζημιωθούν για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

γ) Μετά τις συναντήσεις να βγει ανακοίνωση που να ενημερώνει τους συναδέλφους και να τους καλεί να μην υπογράφουν σύμβαση εργασίας με τις εταιρείες, που θα τις κατονομάσουμε, χωρίς προηγούμενη επαφή με το Σωματείο μας.

 

  1. Άμεση δράση για την κατάσταση στο Αμύνταιο. Προτείνουμε:

α)άμεση και έντονη παρέμβαση στην Εφορεία αλλά και στo ΥΠΠΟ (γραφείο Υπουργού και Γενική Γραμματέα) για να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο θέμα της διαμονής.

Ο εμπαιγμός για το θέμα αυτό δικαιώνει τη θέση μας ότι δεν είναι θέμα ατόμων αλλά γενικότερης πολιτικής τα όποια προβλήματα στο ΥΠΠΟ και ειδικά στο εν λόγω έργο. Οι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να εγκλωβιστούν σε προσωπικές ή άλλες διαμάχες εντός Εφορείας. Να μην τσιμπήσουν και διχαστούν σε «Τομείς» με «καλούς» και «κακούς» υπεύθυνους. Τυχόν διχασμός μόνο εναντίον τους θα αποβεί στο τέλος.

Επιπλέον, στην παρέμβαση να απαιτηθεί η εδώ και τώρα πρόσληψη των υπόλοιπων συναδέλφων που είναι στην αναμονή για δουλειά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Ακούγεται ότι θα τους καλέσουν όταν πάρουν και άλλους εργάτες με ΣΟΧ (προκύρηξη ανειδίκευτων). Αυτό σημαίνει τουλάχιστον άλλους δύο μήνες αναμονής, αφού η ΣΟΧ δεν έχει καν βγει. Ξέρουμε πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία προκήρυξης, μοριοδότησης, ενστάσεων και τελικώς πρόσληψης, ειδικά για τον μεγάλο αριθμό των εργατών που θέλουν να πάρουν. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη. Ήδη οι συνάδελφοι είναι άνεργοι τόσο καιρό και περιμένουν τόσους μήνες να εργαστούν. Εξάλλου, όσο περνάει ο καιρός τόσο λιγότερο θα δουλέψουν τελικά, εφόσον το έργο θα σταματήσει για τους χειμερινούς μήνες.

β) Για τα παραπάνω προτείνουμε προειδοποιητική στάση εργασίας σε συνεννόηση με τους συναδέλφους που δουλεύουν εκεί. Κλιμάκωση στη συνέχεια με απόφαση των συναδέλφων εκεί με συνέλευση και με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ και της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Β. Ελλάδας. Οι συνάδελφοι που είναι στην αναμονή να στείλουν τα στοιχεία τους στο Σωματείο για να μπορούμε να τους εντάξουμε με κάποιον τρόπο στις κινητοποιήσεις.Να δούμε και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο.

 

  1. Δράση για τις αρνητικές εξελίξεις στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Για το ζήτημα αυτόγράφαμε ανάμεσα στα άλλα στις 14/12/2014 ως αίτημα-αρχή που θα πρέπει να έχει ο Σ.ΕΚ.Α.: «Καμία διαβούλευση, κανένας κοινωνικός διάλογος που οδηγεί στη διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Οργανώνουμε την πάλη και διεκδικούμε τις ανάγκες των οικογενειών μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις επιχειρηματικές τους κόντρες.»

Δυστυχώς η ζωή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την πάγια θέση του ταξικού κινήματος, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, ενάντια στους κοινωνικούς διαλόγους και τις «διαβουλεύσεις» με τα αφεντικά. Η αγνόηση των παραπάνω, σε συνδυασμό με την εργοδοτική στάση του επιχειρησιακού σωματείου, που ξεπουλάει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους (θυμίζουμε τις μαζικές απολύσεις το 2013), οδήγησαν στην εκ περιτροπής εργασία με δουλειά μία μέρα την εβδομάδα και θα οδηγήσουν και σε χειρότερα. Ειδικά και με τις αυταπάτες που καλλιεργούνται στους εργαζόμενους και από τους διάφορους υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εδώ η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Προτείνουμε την άμεση καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου, τη συνεννόηση με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και την από κοινού δράση ενάντια σε εργοδότες, εργοδοτικούς συνδικαλιστές και συγκυβέρνηση. Να παλέψουμε και να παρέμβουμε και στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στο Μετρό διότι οι αποφάσεις εκεί μας θίγουν και μας αφορούν όλους.

Να καλέσουμε και σε σύσκεψη τους συναδέλφους και να τους εξηγήσουμε ότι θα τα χάσουν όλα εάν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα και η αναμονή.

 

Ως πλαίσιο δράσης προτείνουμε:

α) Το μετρό είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο έργο για την πόλη που πρέπει να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί στους κατοίκους, με φτηνό εισιτήριο και ασφαλή και συχνά δρομολόγια, καθώς έχει χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό.

β) Η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να γίνεται με αποκλειστική φροντίδα του κράτους, μακριά από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους μεγαλοεργολάβους, που και στην περίπτωση του μετρό «προσέφεραν» μόνο καθυστερήσεις και υπερκοστολόγηση.

γ) Ειδικότερα για τις αρχαιολογικές εργασίες απαιτούμε να συνεχιστούν εδώ και τώρα με αυτεπιστασία, με πρόσληψη προσωπικού από την Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης. Έξω οι εργολάβοι από τον Πολιτισμό. (θυμίζουμε ότι η θέση αυτή αποτελεί απόφαση παλαιότερης Γενικής Συνέλευσης του Σ.ΕΚ.Α. μετά από πρόταση της ΔΑΣ)

δ) Όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Καμία απόλυση. Άμεση συνέχιση των εργασιών. Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να δουλεύουν με ΣΣΕ. Δεν θα ανεχθούμε ούτε σκέψη για ατομικές συμβάσεις. Αυξήσεις τώρα στους μισθούς και τα μεροκάματα.

ε) Τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

στ) Σταθερή εργασία όλων των εργαζομένων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενάντια στην ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που αφήνουν τους εργαζόμενους στην ανασφάλεια και τους απολύουν κατά το δοκούν.

ζ) Καμία προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμού των εργαζομένων. Ελεύθερη άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

η) Καμία διαβούλευση, κανένας κοινωνικός διάλογος που οδηγεί στη διαπραγμάτευση για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Οργανώνουμε την πάλη και διεκδικούμε τις ανάγκες των οικογενειών μας. Δεν θα πληρώσουμε εμείς τις επιχειρηματικές τους κόντρες.

 

  1. Συμμετοχή του Σ.ΕΚ.Α. στα συλλαλητήρια που θα γίνουν πανελλαδικά στις 11 Ιουνίου το απόγευμα ενάντια στη νέα συμφωνία-μνημόνιο και για την επαναφορά των ΣΣΕ.

Συνάδελφοι,

Το Π.Α.ΜΕ. πήρε την πρωτοβουλία και καλεί σε δράση ενάντια στα μέτρα που θα φέρει η νέα συμφωνία της «πρώτη φορά αριστερά» συγκυβέρνησης, αλλά και για την επαναφορά του κατώτερου μισθού εδώ και τώρα στα 751, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθου και σύνταξης και την επαναφορά των ΣΣΕ. Στο κάλεσμα αυτό έχουν ανταποκριθεί έως τώρα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, φορείς των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών (σύλλογοι-σωματεία), φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Στόχος είναι να σπάσει η αναμονή και να βγουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία στο προσκήνιο και να διεκδικήσουν τις ανάγκες τους κόντρα στο θέατρο που παίζει η συγκυβέρνηση και η «θεσμοί»-τρόικα. Καμία διαπραγμάτευση εντός των τειχών της ΕΕ δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον μας. Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο. Η κουβέντα δεν γίνεται για το αν θα πάρουμε κάτι, έστω και τα ψίχουλα που έταζαν προεκλογικά, αλλά για το πόσα θα μας πάρουν. Και μας το πλασάρουν και ως «αξιοπρεπή» συμβιβασμό.

Αυτή η πρόκλησή τους δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Θεωρούμε ότι ειδικά ο Σ.ΕΚ.Α., ένα σωματείο που εκπροσωπεί συμβασιούχους, δηλ. μισοάνεργους – μισοεργαζόμενους, δεν μπορεί να λείπει από μία τέτοια κινητοποίηση.

 

 

Σημειώνουμε ότι αυτά είναι τα θέματα που προτείνονται από εμάς. Προφανώς η ημερήσια διάταξη μπορεί να εμπλουτιστεί μέχρι την ώρα της συνεδρίασης, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Για τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ):

 

Τα μέλη του ΔΣ

Γιάννα Ποθητού             Ρίτα Χατζή

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα