Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων
Δ.Α.Σ. Σ.ΕΚ.Α.
 
Για την προκήρυξη της ΔΕΑΜ
 
Συνάδελφοι,
 
Πριν λίγες μέρες βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για την προκήρυξη της ΔΕΑΜ για όλη την Ελλάδα. Από την προκήρυξη αυτή αλλά και τα αποτελέσματα προκύπτουν κάποια ζητήματα που θα πρέπει ο Σ.ΕΚ.Α. να αντιμετωπίσει άμεσα.
 
Διαπιστώσαμε όλοι την απαράδεκτη κατάσταση με τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά και πως αυτά τελικά αντιμετωπίστηκαν ως συναφή ή μη. Ήδη από την προκήρυξη είχαμε αντιδράσει ως ΔΑΣ για το χωρισμό σε ειδικότητες, με διαχωρισμό και της προϋπηρεσίας, και για το ότι δεν μπορούσαμε να δηλώσουμε πάνω από μία θέση με σειρά προτίμησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν εκτιμηθεί τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά κατά το δοκούν, να έχουν μείνει πολλοί συνάδελφοι εκτός δουλειάς για τη θέση που έκαναν αίτηση και ταυτόχρονα να μην έχει δηλώσει κανείς κάποιες από τις θέσεις, με αποτέλεσμα να είναι άγονες και να πρέπει να επαναπροκηρυχθούν. Επίσης δεν μπορούσαν συνάδελφοι χωρίς προϋπηρεσία να διεκδικήσουν θέση αφού δεν τηρήθηκε με αυτή τη διαδικασία το 60%-40% για τις θέσεις (με προϋπηρεσία – χωρίς προϋπηρεσία).
 
Να επισημάνουμε εδώ ότι παρά την απόφαση του Συλλόγου, μέσα από Γενική Συνέλευση, για μη αποδοχή των εξειδικεύσεων και του μεταπτυχιακού ως προαπαιτούμενο στις προκηρύξεις, το προηγούμενο προεδρείο του Σ.ΕΚ.Α. είχε συναντηθεί με την προϊσταμένη της ΔΕΑΜ (25/6/2014) λίγο πριν την έκδοση της προκήρυξης και είχε συμφωνήσει σε όλα αυτά, χωρίς ενημέρωση και απόφαση του ΔΣ. Μάλιστα είχαν εμποδίσει και μέλος της ΔΑΣ να παρευρεθεί στη συνάντηση για λόγους «καλής συμπεριφοράς», επειδή το ραντεβού ήταν μόνο με το προεδρείο!
 
Στο αμέσως επόμενο ΔΣ η ΔΑΣ κατήγγειλε το γεγονός και ζήτησε να κινηθούμε ενάντια στην προκήρυξη. Πρότεινε μάλιστα και το κείμενο καταγγελίας της προκήρυξης, το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία και εστάλη στη ΔΕΑΜ (μπορείτε να ζητήσετε το κείμενο από τον Σύλλογο που εστάλη με αρ. πρωτ. 2385/28-7-2014 στη ΔΕΑΜ).
 
Στο κείμενο αυτό η ΔΕΑΜ απάντησε ζητώντας εκ νέου συνάντηση με το ΔΣ αυτή τη φορά, απορρίπτοντας όμως το αίτημά μας να τροποποιήσει την προκήρυξη με ανακοινοποίηση στο ορθό. Το ραντεβού αυτό δεν έγινε ποτε.
 
Συνάδελφοι,
 
Ανάμεσα στα άλλα που προέβλεπε η προκήρυξη, ανέφερε και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο στην αρχή της σύμβασης (εκπαίδευση από ειδική ομάδα εργασίας της ΔΕΑΜ), το οποίο πιθανόν θα γίνει για όλους στην Αθήνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία μέλους μας με τη ΔΕΑΜ επισημάναμε ότι είναι πολύ δύσκολο να μεταβούν όλοι στην Αθήνα και για τόσες μέρες και βάλαμε το ζήτημα των εξόδων. Επίσης, εκτός από τα Μουσεία που δηλώνονται σαν βάση του έργου, αναφέρεται ότι θα κινηθούμε και στους χώρους ευθύνης συνολικά των Εφορειών. Πολλές Εφορείες έχουν πάνω από ένα νομό στη δικαιοδοσία τους και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες. Ακόμα και σε ένα νομό πολλές φορές είναι αδύνατο να γίνει η μετακίνηση αυθημερόν λόγω της απόστασης αλλά και των συνθηκών του οδικού δικτύου, ιδίως στα ορεινά. Οπότε ρωτήσαμε τι θα γίνει με αυτές τις μετακινήσεις.
 
Στα παραπάνω πήραμε την απάντηση ότι ίσως το σεμινάριο γίνει σε πάνω από ένα μέρη (π.χ. Θεσσαλονίκη για Β. Ελλάδα) και κρατήσει λιγότερο από όσο είχαν σχεδιάσει, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν συγκεκριμένο χρονικό όριο. Για τις μετακινήσεις μας είπαν ότι έχει ζητηθεί από τις Εφορείες να γίνονται, όταν χρειάζονται, με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
 
Συνάδελφοι,
 
Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Σ.ΕΚ.Α. για να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα. Προτείνουμε ως ΔΑΣ στο ΔΣ να κινηθεί για άμεση συνάντηση με τη ΔΕΑΜ, πριν την έναρξη των εργασιών. Να διεκδικήσουμε ανυποχώρητα τα αυτονόητα:
 
1.    Για το σεμινάριο (εκπαίδευση) τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής να τα καλύψει το έργο και όχι οι εργαζόμενοι. Είναι απαράδεκτο να ζητάνε από άνεργους να πληρώσουν για να δουλέψουν. Να θυμίσουμε ότι θα πληρωθούμε μετά από ένα μήνα, ενώ πολλοί από εμάς θα έχουμε τα έξοδα μετακόμισης στον τόπο εργασίας. Τέλος, στα κριτήρια για την πρόσληψη δεν ήταν η απόδειξη αποταμίευσης ικανού ποσού για σεμινάρια!
 
2.    Οι μετακινήσεις στην επικράτεια των Εφορειών να γίνεται με έξοδα του έργου. Η δήθεν εξασφάλιση μέσου από τις Εφορείες δεν θα είναι ρεαλιστική τις περισσότερες φορές. Πολλές Εφορείες δεν έχουν λεφτά για βενζίνη ή δεν έχουν οδηγό. Επίσης το αυτοκίνητο το χρησιμοποιούν καθημερινά για ένα σωρό δουλειές και σίγουρα δεν θα μπορεί να είναι αγκαζέ μέρες ολόκληρες για έναν συμβασιούχο που δεν είναι καν υπάλληλος της Εφορείας. Είναι σίγουρο ότι θα ασκηθούν πιέσεις και θα μπουν εμπόδια ώστε οι συνάδελφοι να αναγκαστούν τελικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την μετακίνηση.
 
3.    Να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι θα υπάρξει σταθερή και αδιάκοπη καταβολή του μισθού κάθε μήνα. Επίσης, ότι θα υπολογιστεί στη μισθολογική κατάταξη το μεταπτυχιακό/διδακτορικό σε όλους όσους το έχουν, ανεξάρτητα συνάφειας-μοριοδότησης, καθώς και όλη η προϋπηρεσία στο Δημόσιο και όχι φυσικά μόνο η μοριοδοτούμενη.
 
Συνάδελφοι,
 
Τα παραπάνω θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Όσοι συνάδελφοι είναι στους προσλαμβανόμενους να βάζουν αυτά τα ζητήματα στη ΔΕΑΜ. Προτείνουμε να υπογράψουμε όλοι μαζί ένα κείμενο με αυτά τα αιτήματα και να δηλώνουμε ότι αποτελούν προϋπόθεση για την έναρξη του έργου. Μόνο ενωμένοι και αποφασισμένοι θα πετύχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
 
Είναι προκλητικό να καλούν εμάς να κάνουμε όλη τη δουλειά με ψίχουλα, ζητώντας ένα σωρό προσόντα, και την ίδια ώρα το «φιλέτο» του έργου να το παίρνουν οι ιδιώτες. Γιατί τη δική μας έτοιμη δουλειά θα χρησιμοποιήσει η εταιρεία που θα επιλεγεί να αναλάβει το τεχνικό κομμάτι του έργου (φωτογράφιση – ψηφιοποίηση) με την αμοιβή των 4.097.300 ευρώ, όπως αναφέρει και ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε.
 
Κανείς μόνος του. Με την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, την υποταγή και την υποχωρητικότητα κανείς δεν θα πετύχει να επιβιώσει. Όλοι έχουμε ανάγκη τη δουλειά, το μεροκάματο. Όμως θα πρέπει να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε και την αξιοπρέπειά μας.
 
Καλούμε το ΔΣ να συνεδριάσει άμεσα για το θέμα και να κινηθεί για τα παραπάνω ζητήματα.
 
ΔΑΣ ΣΕΚΑ
 
17/10/2014

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Συνδικαλιστικό βήμα