Ένα ακόμα θανάσιμο εργατικό δυστύχημα κατά τις ημέρες του πρόσφατου καύσωνα έλαβε χώρα, αυτή τη φορά στον τομέα του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, 67χρονος εργατοτεχνίτης κατέρρευσε εν ώρα εργασίας λόγω θερμοπληξίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης, όπου, μετά από 6 ημέρες νοσηλείας στην εντατική, κατέληξε. Σε αντίθεση με τις ασάφειες ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων, ο θανών ούτε βρισκόταν απλά στο χώρο της ανασκαφής, ούτε συμμετείχε σε ανασκαφή, αλλά εργαζόταν κανονικά σε αυτή, καθώς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς, έμπειρους και ικανούς τεχνίτες του νομού Λασιθίου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, 21/7/23, σε ανασκαφή της ΕΦΑΛΑΣ σε συνεργασία με το INSTAP, στη θέση Θόλος Καβουσίου. Τη συγκεκριμένη ημέρα επικρατούσε καύσωνας σε όλη τη χώρα και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει εγκύκλιο με μέτρα προστασίας, ανάμεσα στα οποία συστηνόταν η διακοπή εργασιών μεταξύ 12:00 και 17:00. Παρομοίως και το ΥΠΠΟΑ με δελτίο τύπου επεσήμαινε ότι «για τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους επιβάλλεται η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα και ο προγραμματισμός των εργασιών , ώστε να γίνονται τις ώρες, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη». Μάλιστα, αποφασίστηκε οι αρχαιολογικοί χώροι από τις 20 έως τις 23/7/23 να κλείνουν από τις 12:00 έως και τις 17:30.

Απαιτούμε να δουλεύουμε με αξιοπρεπείς όρους και ανθρώπινες συνθήκες. Για το λόγο αυτό δεν περιμένουμε το κράτος με δελτία τύπου και μηνύματα 112, που νομιμοποιεί την εργασία έως τα 74 έτη, να μας προστατεύσει, ούτε τον εργοδότη μας να σημάνει λήξη ωραρίου, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην ασφάλεια και την υγεία. Άλλωστε, γνωρίζουμε πολύ καλά, επειδή εργαζόμαστε κατεξοχήν στο πεδίο, πόσο μεγάλες διακυμάνσεις μπορεί να παρουσιάζει η θερμοκρασία από θέση σε θέση λόγω μικροκλίματος και πως το όριο των 38˚ C μπορεί να προσεγγίζεται πριν τις 12:00 σε συνθήκες καύσωνα.

Θα θυμόμαστε πάντα τον εκλιπόντα για τον ευγενικό και πράο χαρακτήρα του και για τον επαγγελματισμό του. Ο ΣΕΚΑ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο, τους συγγενείς και τους στενούς του συνεργάτες.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις