Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, την τρομοκρατία και την προσπάθεια απαξίωσης έως και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας από την εταιρεία TransAdriaticPipeline (TAP), ιδιοκτήτη του κατασκευαζόμενου ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου σε αγαστή συνεργασία-συνενοχή με το ΥΠΠΟΑ.

 

Οι απειλές σε συναδέλφους, οι απολύσεις, ενώ ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται, αλλά και η προσπάθεια με κάθε τρόπο να «τελειώνουμε» με τα αρχαία έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες από τον ΤΑΡ, μέσω και του υπεύθυνου αρχαιολόγου της εταιρείας για το αρχαιολογικό έργο, «συναδέλφου» Κ.Θ.

Συγκεκριμένα, ο ΤΑΡ πιέζει συνεχώς για να προχωρήσει το έργο γρήγορα, προβαίνοντας καθημερινά σε μια σειρά βαρβαρότητες σε βάρος εργαζομένων και αρχαιοτήτων: απειλές για απολύσεις και επιθετική συμπεριφορά προς συναδέλφους αρχαιολόγους και εργατοτεχνίτες, εκβιασμοί να δουλέψουν γρηγορότερα(;) γιατί αλλιώς δεν θα συνεχίσουν στο έργο και θα αντικατασταθούν, κατηγορίες προς συναδέλφους για επιτηδευμένη καθυστέρηση ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στο έργο(!), παρεμβάσεις στην ανασκαφική μεθοδολογία και υποδείξεις για το πού και πώς θα γίνει ανασκαφή, πιέσεις να παραδοθούν τμήματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφικές εργασίες, συνεχής απαξιωτική αντιμετώπιση των ανασκαφικών ευρημάτων, εκτεταμένη χρήση μηχανικών μέσων (JCB) ακόμα και μέσα σε νεολιθική θέση(!) ή για την αποδόμηση αρχαιοτήτων, όπως σε βυζαντινούς αγωγούς στον Πεντάλοφο, αποδομήσεις πριν από την απόφαση του ΚΑΣ, εκβιασμοί προς τους μόνιμους συναδέλφους να τελειώνουν γρήγορα διότι διαφορετικά θα μετατεθούν ή δεν θα προτιμηθούν για θέσεις ευθύνης.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει οξυνθεί σε βαθμό επικίνδυνο: αρχαιολογικές θέσεις εγκαταλείπονται προτού ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα για να περάσει ο αγωγός με αποτέλεσμα την καταστροφή των αρχαιοτήτων, θέσεις με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν περνάνε από το ΚΑΣ -όπως ορίζει ο νόμος- γιατί χαρακτηρίζονται αυθαίρετα «ασήμαντες», συνάδελφοι απολύονται ενώ υπάρχει ακόμη ενεργό έργο (π.χ. στον Ν. Θεσσαλονίκης) χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή και την ενημέρωση των εφορειών, εργασίες γίνονται χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγων με αποτέλεσμα την καταστροφή αρχαιοτήτων, όπως συνέβη για παράδειγμα σε ρωμαϊκό νεκροταφείο του νομού Κιλκίς και άλλα παρόμοια. Με τις πρακτικές αυτές καταστρατηγείται έως καταπατάται ο αρχαιολογικός νόμος κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι συμφωνίες του Υπουργείου με την εταιρία που προβλέπουν χρόνο μετά τις ανασκαφές για την μελέτη υλικού έχουν προφανώς μονομερώς ακυρωθεί.

Σε όλα αυτά το ΥΠΠΟΑ είτε κάνει πως δεν βλέπει είτε πιέζει και αυτό την κατάσταση για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τον ΤΑΡ. Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τις πιέσεις και προς τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους από το ΥΠΠΟΑ να τηρούν τα «συμφωνηθέντα»-απαιτήσεις του ΤΑΡ.

Η υλοποίηση της γραμμής της εταιρείας αποδεικνύει ότι ο πακτωλός χρημάτων για τη διαφήμισή της είναι το παραπέτασμα προκειμένου να κρυφτούν οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, συνολικά για το έργο, και ειδικότερα και για τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι.

Η πραγματικότητα διαψεύδει αμείλικτα τόσο την διαφημιστική προπαγάνδα της εταιρείας όσο και την προπαγάνδα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δίκαιη ανάπτυξη. Οι 10.000 θέσεις εργασίας που υπόσχονταν δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο προσωπικό που εργάζεται, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν μόνο για λίγους μήνες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας με τα 10ωρα και 12ωρα, οι συνεχείς πιέσεις και απειλές συνοδεύονται από χαμηλούς μισθούς σε εργάτες, χειριστές, οδηγούς ενώ και οι αρχαιολόγοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αμείβονται με το σύνολο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι μισθοί που δίνονται δεν αφορούν 40 ώρες δουλειάς αλλά τουλάχιστον 60 ή και περισσότερες την εβδομάδα.

Τα παραπάνω δείχνουν τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «ανάπτυξη» και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για την οποία παλεύουν κυβέρνηση και λοιπά αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α.): φτηνοί εργαζόμενοι, αναλώσιμοι και με προσωρινή δουλειά, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο πλαίσιο του συστήματος και της λειτουργίας του αστικού κράτους και ο τομέας του Πολιτισμού έχει προσδεθεί πλήρως στις ανάγκες ανάπτυξης του κεφαλαίου, δηλαδή στις ανάγκες παγίωσης της εκμετάλλευσης και της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων όσο και των μνημείων. Η ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες αυτές αντανακλάται πεντακάθαρα στην επιβοηθητική στάση του ΥΠΠΟΑ απέναντι στους επενδυτές και την αδιάφορη στάση απέναντι σε εργαζόμενους και αρχαιότητες. Στις μεγάλες κατασκευαστικές επενδύσεις το κεφάλαιο αντιμετωπίζει πάντα την αρχαιολογία σαν αγκάθι και το ΥΠΠΟΑ συνεπικουρεί. Για το λόγο αυτό οι προσλήψεις και οι απολύσεις του προσωπικού, το ύψος της μισθοδοσίας, το εργασιακό καθεστώς αλλά ακόμα και η μονομερής παύση των εργασιών, γίνονται από τους ίδιους τους εργολάβους, με τις αντίστοιχες ΕΦΑ να αδιαφορούν επιδεικτικά (βλ. ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ΤΑΡ, β΄ φάση ΔΔΕΑΜ). Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της επένδυση στο Ελληνικό, το ΥΠΠΟΑ φροντίζει να διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, υπογράφοντας διμερή μνημόνια με τον ιδιοκτήτη του έργου και καταπατώντας τον αρχαιολογικό νόμο, που τείνει να γίνει κηδειόχαρτο.

Όταν, όμως, πρόκειται για την ανάδειξη μνημείων μέσω μελετητικών γραφείων και όχι μέσω των ίδιων των υπηρεσιών του υπουργείου ή όταν πρόκεται για την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων, το ΥΠΠΟΑ ευαισθητοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός εμφανίζεται συνεχώς με τον κ. Μπένο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στις επισκέψεις της, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την αντίληψή της για τις αρχαιότητες και το αρχαιολογικό έργο του υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιλέξει πλευρά και αυτή δεν είναι σίγουρα με τη μεριά των εργαζομένων ούτε με τη μεριά των αρχαιοτήτων.

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του TAP. Καταγγέλλει την πολιτική του ΥΠΠΟΑ που ευαισθητοποιείται για τις αρχαιότητες όταν και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει συμφέρον, ενώ αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους.
  • Να ανακληθούν οι απολύσεις σε όσα σημεία οι εργασίες σε ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται.
  • Να μην υπάρχει παρέμβαση του ΤΑΡ στο αρχαιολογικό έργο.
  • Να ερευνώνται ενδελεχώς και επιστημονικά όλες οι θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλο το πλάτος της ζώνης εργασίας του έργου (ROW).
  • Να ολοκληρώνεται η έρευνα με την καταγραφή και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού μετά το τέλος της ανασκαφής από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανασκαφή.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υψώσουν ανάστημα και να αποκρούσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς. Να είναι σε επαφή με το Σωματείο μας. Κανείς μόνος του.

Καλούμε και τους μόνιμους συναδέλφους να αντισταθούν. Το ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν το πλαίσιο που τους επιβάλλει το ΥΠΠΟΑ. Να απαιτήσουν και από τον ΣΕΑ να πάρει θέση και να οργανώσουν την πάλη τους.

 

Οπλιζόμαστε όλοι με επιμονή και αποφασιστικότητα.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Με συσπείρωση στο Σωματείο μας, με συμμετοχή και αλληλεγγύη.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις