ΠΕ Αρχαιολόγος – Δήμαρχος

Μετά την υποβάθμιση της ειδικότητας του ΠΕ Αρχαιολόγος και τις αυθαίρετες υπέρ-εξειδικεύσεις «ΠΕ Αρχαιολόγος Προϊστορικών-Κλασικών χρόνων», «ΠΕ Αρχαιολόγος Βυζαντινών-Μεταβυζαντινών χρόνων», «ΠΕ Αρχαιολόγος με ειδίκευση στην αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων» και άλλες εξίσου ευφάνταστες και εμπνευσμένες σε σύλληψη εξειδικεύσεις, έρχεται και η νέα ειδικότητα «ΠΕ Αρχαιολόγος – Δήμαρχος» να ολοκληρώσει την κατρακύλα του κλάδου μας.

Καταπατώντας κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας και υποσκάπτοντας την αρμόδια ΕΦΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννης, αυτο-εξουσιοδοτήθηκε σαν εκπρόσωπος τύπου ενός υπουργείου, ενέργεια για την οποία καμία γνώση και καμία αρμοδιότητα δε διαθέτει. Παρουσίασε στο κοινό μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία ενός ιδιαίτερου ευρήματος, που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών υποδομών στην πόλη της Αθήνας, και αποκάλυψε στοιχεία για τη θέση και το βάθος εντοπισμού του, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο και τα τυχόν λοιπά ευρήματα στο σημείο.

Ο Δήμαρχος παρέλειψε να αναφέρει αν πηγή της φωτογραφίας του ήταν η ΕΦΑ Πόλεως Αθηνών και ο αρμόδιος επικεφαλής αρχαιολόγος ή αν απέκτησε πρόσβαση σε ένα υλικό που δεν είναι δικής του αρμοδιότητας. Επίσης, δε διαφαίνεται αν πραγματοποιούνταν επίβλεψη στο έργο υποδομών όπου εντοπίστηκε η κεφαλή από αρμόδιο προσωπικό, παρουσία αρχαιολόγων, εργατοτεχνιτών, συντηρητών κλπ., και αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από το Ν. 4028/2002 για τον εντοπισμό, την αποκάλυψη, τη φωτογράφιση και την τεκμηρίωση ενός ευρήματος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει την αντιεπιστημονική διαχείριση και μεταχείριση ενός κινητού ευρήματος και μάλιστα ιδιαίτερα αξιόλογου και θέτει προβληματισμούς αναφορικά με την παρουσία ενός αναρμόδιου προσώπου, στην προκειμένη περίπτωση του Δημάρχου της πόλης, σε ένα χώρο και σε ένα αντικείμενο, που δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:

  • Να πραγματοποιήσει άμεσα προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε ο εντοπισμός, η αποκάλυψη, η ανασκαφή, η επίβλεψη, η φωτογράφιση και η τεκμηρίωση εργασιών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος να διασφαλίζεται από επιστημονικής και δεοντολογικής απόψεως.
  • Να διασφαλίσει τη σωστή διαχείριση, συντήρηση και τεκμηρίωση του σημαντικού αρχαιολογικού ευρήματος αλλά και κάθε τεκμηρίου της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας, αποκλείοντας την εμπλοκή κάθε αναρμόδιου στα πολιτιστικά θέματα.
  • Να προστατεύσει την πολιτιστική μας κληρονομιά από ιδιωτικά συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις