5μηνη εκμετάλλευση

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλει την επιβολή των 5μηνων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και τη ληστρική προς τους εργαζόμενους πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης που η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων υιοθετούν και εφαρμόζουν. Ενώ η ανεργία κυμαίνεται σταθερά στο 27% και στους νέους καλπάζει έως και το 50%, κυβέρνηση και Ε.Ε. με τα 5μηνα προγράμματα προσπαθούν να βαφτίσουν την εργασία απασχόληση και τους εργαζόμενους ωφελούμενους. Επιδιώκουν να παγιώσουν την υποαπασχόληση και την επισφάλεια, διατηρώντας ηθελημένα σταθερά υψηλούς τους δείκτες ανεργίας, ενώ προσπαθούν να μας πείσουν ότι έτσι εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική. Και το χειρότερο όλων: προσπαθούν διακαώς να μας μετατρέψουν σε ικέτες για ένα μεροκάματο, για να συνηθίσουμε τη μιζέρια.

Συγκεκριμένα, οι πολιτικές αυτές θίγουν πλέον άμεσα τη διαχείριση, ανάδειξη και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς πλήττουν τόσο τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό, όσο και τους δημόσιους φορείς προάσπισης των παραπάνω. Πρόκειται για το υπ’αριθμόν 1 πρόβλημα που καλούμαστε να αντικρούσουμε, καθώς ολόκληρες πλέον υπηρεσίες στελεχώνονται και λειτουργούν με 5μηνο προσωπικό. Συνεπώς, δεν πρόκειται για μια πρόσκαιρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τον περιορισμό της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων, όπως η κυβερνητική και μνημονιακή πλευρά αναπαράγει. Η απλή αλήθεια είναι ότι τα 5μηνα προγράμματα αποτελούν παγίωση της εργασιακής ανασφάλειας και της χαμηλόμισθης, κάτω των 500 ευρώ, εργασίας. Ότι νομιμοποιούν την εργοδοτική υπερκμετάλλευση και παρανομία, καθώς απαγορεύεται το δικαίωμα στην απεργία και δεν προβλέπονται άδειες. Για τους αρχαιολόγους, μάλιστα, που εργάζονται μέσω των προγραμμάτων αυτών, η εργασία τους δεν συμπεριλαμβάνεται στην προϋπηρεσία τους και δεν ασφαλίζονται με τον κωδικό ενσήμων που αντιστοιχεί στον κλάδο μας.

Αντίστοιχα, στον επιχειρηματικό τομέα, με την ίδια λογική τα προγράμματα Voucherκαι μαθητείας συνιστούν το βασικό πολιορκητικό κριό για την κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, αφήνοντας έκθετους χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους, στη χαμηλόμισθη, επισφαλή και άνευ δικαιωμάτων εργασία. Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργοδότες, στο όνομα της “ανάπτυξής” τους, απομυζούν τεράστια κέρδη, καθώς απαλλάσσονται από εργοδοτικές εισφορές.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η διατήρηση της υψηλής ανεργίας, τα υπερκέρδη για τους εργοδότες, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, και η φτώχια για το λαό, η παγίωση της μιζέριας και της επισφάλειας, είναι στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου, όχι σύντομης, αλλά μακρόπνοης και διαρκούς λογικής.

Ειδικότερα, όμως, για τον τομέα της Αρχαιολογίας η εφαρμογή των 5μηνων προγραμμάτων έχει μια ακόμα διάσταση. Η πρόσληψη 5μηνων αρχαιολόγων από τους Δήμους και η αξιοποίησή τους στην επίβλεψη εκσκαφικών εργασιών, αφενός παραγκωνίζει τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων, αφετέρου επιδιώκει να απαξιώσει και να ακυρώσει τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ. Επιπλέον με τη μαζική πρόσληψη 5μηνων αρχαιολόγων αλλά και εργαζόμενων όλων των κλάδων από τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων η ανάδειξη, προστασία και μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς απαξιώνεται και οι κύριοι δημόσιοι φορείς αποπεράτωσης του έργου αυτού υποβαθμίζονται περαιτέρω.

Η στάση αναμονής επιταχύνει την χειροτέρευση των καταστάσεων. Ο μόνος τρόπος αντίστασης στον οδοστρωτήρα των 5μηνων προγραμμάτων στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες είναι οι μαζικοί, ενωτικοί και στοχευμένοι αγώνες, κάτι που οι συνάδελφοι μας στις υπηρεσίες δεν έχουν αρκούντως επιδιώξει. Είναι αποπροσανατολιστικό να ταυτίζεται το συμφέρον των εκτάκτων εργαζόμενων με το συμφέρον της υπηρεσίας ή με τα συμφέροντα των “αναπτυξιακών” προγραμμάτων. Επίσης, είναι τραγικό 5μηνοι αρχαιολόγοι, που εργάζονται ήδη στις  Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων να μη λαμβάνουν τα ένσημα εκείνα που ταυτίζουν την αρχαιολογική εργασία και να μην λαμβάνουν αναγνώριση της δουλειάς τους ως προϋπηρεσία.

Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ωστόσο, δεν προέκυψαν ξαφνικά. Στον καπιταλισμό η απελευθέρωση της εργασίας και η ελεύθερη αγορά, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η μείωση των μισθών, ο αγώνας για επιβίωση, εν γένει η συστηματοποίηση της εκμετάλλευσης αποτελεί κανόνα λειτουργίας του. Είτε, λοιπόν, πρόκειται για 5μηνα, είτε για Voucher, είτε για ΜΚΟ, είτε για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, είτε για 4ωρη απασχόληση το πρόβλημα είναι κοινό. Η ελαστικότητα της εργασίας, η καθήλωση των μισθών και η διαρκής ανασφάλεια υπάρχουν για να διατηρείται υψηλή η ανεργία και να κερδίζουν εις βάρος μας οι εργοδότες, εντείνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα.

Το ζήτημα, λοιπόν, των προγραμμάτων 5μηνης εκμετάλλευσης απαιτεί διαρκή και οργανωμένη πάλη, που δεν περιορίζεται στο πλαίσιο του Συλλόγου μας. Ως ΣΕΚΑ έχουμε την ευθύνη και τη δυνατότητα πρωτοβουλίας να καλέσουμε όλα τα σωματεία εργαζομένων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για κοινή πάλη ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας και στα 5μηνα προγράμματα.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας για να αγωνιστούμε υπό καλύτερους όρους ενάντια στην υποβάθμιση της αρχαιολογικής επιστήμης, την απελευθέρωση του επαγγέλματός μας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την ανεργία. Να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και το σύστημα που τις γεννά.

  • Απαιτούμε τώρα να σταματήσουν αυτά τα προγράμματα. Όσοι συνάδελφοι δουλεύουν ήδη, να γίνουν οι συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται επίσης να είναι ορισμένου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.
  • Άμεσες προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου προσωπικού στις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων και στις δημόσιες υπηρεσίες.
  • Όλες οι εργασίες ανάδειξης, προστασίας, τεκμηρίωσης και καταγραφής της πολιτιστικής κληρονομιάς να τελούνται αποκλειστικά με αυτεπιστασία των Υπηρεσιών Αρχαιοτήτων.
  • Ξεχωριστό, επαρκές, ετήσιο κρατικό κονδύλι για τον Πολιτισμό και τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων ικανό για την ικανοποίηση των παραπάνω.
Κατηγορίες: Δελτία τύπου

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Δελτία τύπου