Να σταματήσει τώρα η έκθεση των εργαζομένων στον υγειονομικό κίνδυνο!

 

Αυξάνονται οι καταγγελίες που φτάνουν στον Σύλλογο για τα ελλιπέστατα μέτρα υγειονομικής προστασίας των εργαζομένων, τόσο εκείνων που εργάζονται σε γραφεία ή αποθήκες Εφορειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών, όσο και εκείνων που εργάζονται στο πεδίο.

Θεωρώντας ως ουσιαστικό εργοδότη των αρχαιολόγων το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς του, καλούμε τις ΕΦΑ όλης της επικράτειας καθώς και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων.

Απαιτούμε από το ΥΠΠΟΑ:

 

  • να προστατευτούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ΙΔΟΧ από απολύσεις, πάγωμα μισθοδοσίας, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, και να εμποδιστεί η εξάπλωση των φαινομένων μαύρης και αδήλωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τις προσλήψεις-μπαλώματα να πολλαπλασιάζονται την περίοδο αυτή.
  • να καλυφθούν με πλήρη και ισότιμο τρόπο όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του Πολιτισμού (με άδειες, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία) τις ημέρες έξαρσης της επιδημίας και των παράλληλων γενικών περιορισμών.
  • να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας (απολύμανση χώρων, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κτλ.) τόσο στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ όσο και στα εργοτάξια, δημόσια και ιδιωτικά. Να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και σε καθαρές τουαλέτες, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις εργασίας συναδέλφων ΙΔΟΧ σε ιδιώτες εργολάβους, μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
  • στους χώρους που υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, οι ΕΦΑ ή οι Περιφερειακές Υπηρεσίες να επιβάλουν την πραγματοποίηση προληπτικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Όταν καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού, να επιβάλουν είτε 7ήμερη τουλάχιστον παύση εργασιών μετ’ αποδοχών, είτε την πραγματοποίηση προληπτικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, άμεσα να προβεί σε μαζικές, μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της σημαντικής αποστολής του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, παραμένουν πάγια τα αιτήματά μας για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να αντιμετωπιστεί η γιγαντωμένη υποστελέχωσή του.

 

Επισυνάπτεται η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/133/οικ.20764/7-11-2020) για τη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου με βάση τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών στις 06/11/2020.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις