ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στις ανασκαφές του Αμυνταίου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανοιχτή απαξίωση της αξιοπρέπειας και της επιστημονικής συγκρότησης μας. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι απειλές, η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο υπεύθυνος του έργου απευθύνθηκε με απρεπείς και υποτιμητικές εκφράσεις προς τους εργαζόμενους, που συνοψίζονται στις εξής: «φυτρώσατε», «εδώ είναι το σπίτι μου», «θα την κλείσω την ανασκαφή».
Όλα αυτά συμβαίνουν:
•           Την ίδια στιγμή που πριν λίγες μέρες περιέφραξε με συρματόπλεγμα το χώρο των ανασκαφών, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προέβη σε μια τέτοια ενέργεια, θυμίζοντας άλλες εποχές και άλλους χώρους και επιπλέον εμποδίζοντας την άμεση απομάκρυνση των εργαζομένων σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη.
•           Την ίδια στιγμή που συστηματικά εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία της ανασκαφικής διαδικασίας και η απρόσκοπτη παρακολούθηση της επιστημονικής συνέχειας του έργου (συνεχείς μετατοπίσεις/αλλαγές συνεργείων/τετραγώνων).
•           Την ίδια στιγμή που είμαστε απλήρωτοι δύο μήνες, ενώ μόλις προχθές πληρωθήκαμε για τον Ιούλιο.
•           Την ίδια στιγμή που δεν μας αναγνωρίζεται το επίδομα επικινδυνότητας, ενώ εργαζόμαστε σε χώρο που παρουσιάζει επικινδυνότητα, λόγω καθίζησης και ρηγμάτων.
•           Την ίδια στιγμή που δημιουργούνται αρχαιολόγοι πολλών ταχυτήτων, με αρμοδιότητες που απομακρύνουν κάποιους από την επιστημονική τους κατάρτιση ή απομονώνουν κάποιες ιδιότητές της και δεν επιτρέπουν σε όλους να συμμετέχουν ισότιμα στην ανασκαφική διαδικασία.
•           Την ίδια στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί η αναγνώριση της αλλαγής κλιμακίου στους έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο.
•           Την ίδια στιγμή που η διάρκεια των συμβάσεων μας δεν συνάδει με τη διάρκεια του έργου και που δεν τηρείται πάντα και αυστηρά η σειρά προτεραιότητας του πίνακα κατάταξης σε όλους όσοι καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα.
Για όλες τις παραπάνω «στιγμές», που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα δύσκολη, ακόμα και αβάσταχτη, διαμαρτυρόμαστε και ζητάμε τον σεβασμό της ανθρώπινης και επιστημονικής μας υπόστασης, καθώς την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Καλούμε το ΥΠΠΟΑ να δώσει άμεσα λύσεις στο πρόβλημα και να σταματήσει να καμώνεται ότι δεν γνωρίζει. Το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές και είναι γνωστό σε όλους. Η μη επίλυσή του σημαίνει μόνο ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία, όπως και οι προηγούμενες, καλύπτουν την κατάσταση λόγω των μεγάλων τοπικών και οικονομικών συμφερόντων. Αυτό δεν θα περάσει έτσι. Απαιτούμε να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και δικαιώματα και θα τα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο.
 
Υπογράφοντες:

Αθανασίου Ευαγγελία
Ανδριανάκη Μαρία
Γερογιώργη Ευσταθία
Δουλκερίδου Σοφία
Θεοδωρίδης Νίκος
Θώμου Ιφιγένεια
Καζάκη Λίνα
Κακαβίτσα Ελευθερία
Καράμπελα Ευαγγελία
Κατσάκη Παγώνα
Κλωνάρης Διονύσιος
Κοκονάκη Αιμιλία
Κογκολίδης Ιωάννης
Κορμάζος Αθανάσιος
Κοτσώνης Ευάγγελος
Κουτούκου Τριάδα
Κουτσιοφύτη Αντωνία
Κυριαφίνη Δέσποινα
Κυρίτσης Φίλιππος
Λαγουδάκη Ειρήνη
Λαζαρίδου Μαγδαληνή
Λιάπη Ευαγγελία
Λιάπη Ιωάννα
Λιλής Γιώργος
Μαυροδάκου Πηνελόπη
Μπλέτσου Όλγα
ΜπουζήΕμμανουέλα
ΝεραντζάκηΑνδριάννα
Νταμπούδη Νικολέτα
Ντοβόλης Φώτης
Ορφανίδου Ευγενία
Παπαβασιλείου Φανή
Παπαδοπούλου Χριστίνα
Παπαζαχαρίου Έλλη
Πάπου Ελευθερία
Παπουτσής Δημήτρης
Πετρίδου Ιουλία
Πέτρου Γιάννος
Πετσάλνικος Ιωάννης
Πραντσίδου Μαρία
Σαμπούρ Γιώργος
Σαράντη Μαργαρίτα
Σέπκα Ελένη
Σιακάτη Σοφία
Σιούστη Σταυρούλα
Σκρεμμύδα Αγγελική
Σλαμπέας Περικλής
Στεργίου Ευαγγελία
Τάσκα Μαγδαληνή
Τόσκα Ολυμπία
Τρεμπίτσκα Αθηνά
Τσίγκα Μάγδα
Τσιόλα Ελένη Δ.
Τσούτα Ιωάννα
Φωτίου Στέλιος
Χαντζάρα Ναταλία

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις