επιτελικό κράτος αρίστων

 

 

Το φως της δημοσιότητας είδε πριν λίγες ημέρες η είδηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κ. Κων. Λούλης, γνωστός υμνητής της χουντικής 7ετίας, κατέχει τη θέση του στο επιτελικό κράτος παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει καν πτυχίο πανεπιστημίου. Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση. Για να είμαστε ειλικρινείς, το γεγονός δεν μας εκπλήσσει.

Τρεις μόλις μήνες μετά την αξιοκρατική τοποθέτησή του στο υπουργείο Τουρισμού, ο Κων. Λούλης έκρινε σκόπιμο να προσλάβει τη σύζυγό του στο ίδιο υπουργείο, υπό την ιδιότητα της μετακλητής υπαλλήλου. Μάλιστα η πολιτεία μάς απέδειξε ότι, αν το επιθυμεί, εκδίδει ΦΕΚ για πρόσληψη εργαζομένου, μέσα σε 1 ημέρα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε αυτά τα γεγονότα μάς αιφνιδιάζουν.

Στο δικό μας υπουργείο όταν πρόκειται για συμβάσεις αρχαιολόγων, που ούτως ή άλλως είναι ελάχιστες και ολιγόμηνες, εκτός από το πτυχίο Ιστορίας/Αρχαιολογίας, η άριστη γνώση ξένης γλώσσας, η κατοχή πιστοποίησης ικανότητας χρήσης Η/Υ, και συχνά η γνωστική μεταπτυχιακή ειδίκευση, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, τις περισσότερες μάλιστα φορές όχι ικανές, για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας.

Αρκετές ΕΦΑ, καταστρατηγώντας τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, και με την ΕΔΕΠΟΛ σιωπηρή παρά την παραβίαση των προτύπων προκηρύξεων που η ίδια έχει διαμορφώσει, προχωρούν από κοινού κάποιες φορές, στην πραγματικότητα σε υπόδειξη, όχι επιλογή υποψηφίων, δημιουργώντας φωτογραφικές προκηρύξεις εργασίας. Αυτό το επιτυγχάνουν είτε μέσω της παράνομης αξίωσής τους για υπερ-εξ-ειδικευμένους τίτλους σπουδών, είτε μέσω της επίσης παράνομης χειρουργικής «διαδικασίας» αναγνώρισης τμήματος μόνο της προϋπηρεσίας των υποψήφιων. Άλλες φορές, εκούσια ή ακούσια, εκείνοι που υπολογίζουν τα μόρια των συναδέλφων να χρησιμοποιούν αυθαίρετα, υποκειμενικά κριτήρια.

Έτσι λοιπόν, οι «ΠΕ Αρχαιολόγοι με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων» ή οι «ΠΕ Αρχαιολόγοι με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων», δίνουν και παίρνουν στις προκηρύξεις, οι οποίες μαζί με τους πίνακες προσληφθέντων δημοσιεύονται συχνά δίχως την παραμικρή επίφαση τυπικότητας. Εννοείται ότι το ΥΠΠΟΑ, οι ΕΦΑ, και η ΕΔΕΠΟΛ επιλέγουν τις περισσότερες φορές να μην απαντήσουν καν στις σταθερές και -θεωρούμε- επιχειρηματολογημένες καταγγελίες μας.

Ατυχώς, μέσα στις ίδιες τις ΕΦΑ, αρκετοί μόνιμοι συνάδελφοί μας, θεωρούν πιο φυσιολογικό να στραφούν ενάντια στους συμβασιούχους αρχαιολόγους όταν οι τελευταίοι θα κινήσουν διαδικασίες ενάντια στις παράνομες ενέργειες των μονίμων προϊσταμένων των Εφορειών, παρά να στραφούν ενάντια στις φωτογραφικές προκηρύξεις. 

Θεωρούμε πολύ δύσκολη τη διαδικασία της συμβατικά «αξιοκρατικής» επιλογής υποψηφίων εργαζομένων, στο πλαίσιο ενός συστήματος που τρέφεται από τη δοσοληψία και τη διαπλοκή. Πρόκειται για προσοντολόγιο, για εμπόριο γνώσης και δεξιοτήτων, για άδικο και όχι αδιάβλητο σύστημα επιλογής προσωπικού.Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα επιμείνει στα πάγια αιτήματά του, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για άμεσα μαζικές προσλήψεις στο ΥΠΠΟΑ για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του, για προκηρύξεις χωρίς παράνομα προαπαιτούμενα και άδικους αποκλεισμούς συναδέλφων.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις