ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ή ΔΕΣΜΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ;

Μόλις 9 χρόνια χρειάστηκε το Υπουργείο Πολιτισμού για να προβεί στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού με τον τραγελαφικό αριθμό των 34 θέσεων ΠΕ Αρχαιολόγων, καταρρίπτοντας έτσι μεν κάθε είδος ρεκόρ συνέπειας και επιμέλειας, υποβαθμίζοντας δε την ίδια την υπόστασή του και τον ρόλο του. Παράλληλα, σαν καλός και πιστός μαθητής, εφαρμόζει με τον καλύτερο τρόπο τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και πάλι οι αριθμοί δεν βγαίνουν…

Ακολουθώντας πιστά τις πολιτικές επιταγές δημιουργεί δεσμά υποτέλειας στους χρόνια έκτακτους αρχαιολόγους, τους νέους επιστήμονες, τους επιστήμονες που έπονται, οι οποίοι επιζητούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο και φυσιολογικό δικαίωμά τους, τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Ο φυσικός και μόνος εργοδότης του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων καθιερώνει τις ελαστικές μορφές εργασίας σε μια υποστελεχωμένη και πλέον αποδεκατισμένη αρχαιολογική υπηρεσία. Μια αρχαιολογική υπηρεσία αδύναμη απέναντι στις πολιτικές επιταγές των διαφορετικών κυβερνήσεων, που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία μιας δεξαμενής ψηφοφόρων και την εξυπηρέτηση των μεγάλων κεφαλαίων και κεφαλών. Μια αρχαιολογική υπηρεσία που παίζει πλέον σε όλα τα επίπεδα με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του κομπάρσου. Μια αρχαιολογική υπηρεσία που υπάρχει μέχρι να διαλυθεί ή μέχρι να ενταχθεί ως γραφείο διεκπεραίωσης υπό την σκέπη ενός άλλου υπουργείου…

Και μέσα σε όλα αυτά υπερτονίζουν ως μαγική τη λέξη «αξιοκρατία» για να καλύψουν τις ανάγκες του δημόσιου τομέα, για να τηρήσουν πιστά και δουλικά το επιβληθέν 1/5 στις προσλήψεις, για να πάρουν τους «καλύτερους», για να δώσουν κίνητρα στους επιστήμονες να γυρίσουν στη χώρα τους. Στη συνταγή αυτή, λοιπόν, ο “καλύτερος” αρχαιολόγος επιλέγεται βάσει υποκειμενικών κριτηρίων, προσθέτουν την εξειδίκευση, ρίχνουν προαπαιτούμενα προσόντα (άριστη ξένη γλώσσα, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών) και κλείνουν με την εντοπιότητα!!! Κριτήρια που ακυρώνουν τα πτυχία και τα προσόντα μας, που απέχουν μακράν από τις πραγματικές ανάγκες του υποστελεχωμένου ΥΠΠΟΑ και την πραγματική σημασία της αρχαιολογικής επιστημονικής έρευνας. Προαπαιτούμενα  που επιτείνουν την εμπορευματοποίηση και εντατικοποίηση των σπουδών και που κύριο στόχο έχουν τον αποκλεισμό του δικαιώματος της μόνιμης εργασίας και τη διατήρηση της δυσλειτουργίας της υπηρεσίας. 

Στην γλώσσα την δική μας αξιοκρατία σημαίνει μόνιμη εργασία για όλους με μαζικές προσλήψεις.

Είναι προφανές ότι, λόγω της πολιτικά στοχευμένης αδιαφορίας έως αναλγησίας της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο διατείνεται ότι μόνο για το έτος 2017 ζήτησε 170 θέσεις αρχαιολόγων!!!, δεν δίνεται ηθελημένα πλέον εδώ και τόσα χρόνια μια οριστική λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Διατηρείται η εδραιωμένη εργασιακή ομηρία των αρχαιολόγων που καλύπτουν τα οργανικά κενά της υπηρεσίας με συμβάσεις, ενώ σε πολλές περισσότερες περιπτώσεις οι όμηροι έχουν ήδη εξοντωθεί και έχουν διωχθεί από τον χώρο του Πολιτισμού καθώς δεν τους προσέφερε τίποτα περισσότερο από ανεργία και απαξίωση.

Και ρωτούμε κ. Υπουργέ, αφού δεν υπάρχουν, ως φαίνεται, ανάγκες στο υπουργείο σας, γιατί συνεχίζετε και αιτείστε και χρησιμοποιείτε κρατικό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά κονδύλια και ιδιωτικές επιχορηγήσεις (μεγάλων και μικρών ιδιωτών) για την επίβλεψη εκσκαφικών εργασιών, διενέργεια ανασκαφικών και αρχαιολογικών εργασιών και την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με δανεικό κι αναλώσιμο προσωπικό;

Και ρωτούμε κ. Υπουργέ, αν δεν χρειάζεστε ΠΕ Αρχαιολόγους, γιατί επιτρέπετε την διατήρηση των αρχαιολογικών σχολών; Για να πείτε στους αποφοίτους σε 9-10 χρόνια, όταν και πάλι ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων σήμερα, που διορίστηκε έπειτα από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες και μόνο, θα φύγει κατοχυρώνοντας το δικαίωμα σύνταξης, ότι οι ανάγκες του υπουργείου σας είναι στα 30 άτομα;;;

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει το Υπουργείο Πολιτισμού και εν πολλοίς την παράνομη και φωτογραφική προκήρυξη του ΑΣΕΠ 16Κ/2017 που αφορά στην πλήρωση τακτικού προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως ανήθικη και προσβλητική για τον κλάδο ΠΕ Αρχαιολόγων και εντελώς αναντίστοιχη στις πραγματικές ανάγκες της προστασίας, ανάδειξης και τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Απαιτεί σεβασμό στα πτυχία και τα προσόντα νέων και παλαιών εργαζόμενων στον πολιτισμό με έκδοση θέσεων για όλους. Καλεί όλα τα μέλη του να αντιδράσουν και να δείξουμε όλοι μαζί τη δύναμή μας απέναντι στην αδικία και στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας.

Εκπρόσωποι του ΔΣ του ΣΕΚΑ θα καταθέσουν το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, μαζί με έγγραφη καταγγελία της προκήρυξης 16Κ/2017 του ΑΣΕΠ τις αμέσως επόμενες ημέρες. Καλούμε τους συναδέλφους συλλογικά και μαζικά να υποστηρίξουμε και να δώσουμε το παρόν την επίδοση των κειμένων καταγγελίας:

·         στο ΥΠΠΟΑ, Μπουμπουλίνας 20-22, την Πέμπτη στις 14:00, αμέσως μετά την απεργιακή κινητοποίηση και πορεία του Συλλόγου, την ημέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας.

·         στο Υπουργείο Εσωτερικών, Βασιλίσσης Σοφίας 15, την Παρασκευή στις 11:00

·         στο ΑΣΕΠ, Πουλίου 6, στις 14:00, μετά την κινητοποίηση των συναδέλφων στην ψηφιοποίηση.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις