Για τις κινητοποιήσεις του ΣΕΚΑ
 
Την Πέμπτη, 15 Ιουνίου, ο ΣΕΚΑ πραγματοποίησε 24ωρη πανελλαδική απεργία, με κέντρα κινητοποιήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη.
Η ημερομηνία της απεργίας ορίστηκε με αφορμή την προγραμματισμένη για την ημέρα αυτή, εξέταση από την Επιθεώρηση Εργασίας στη Θεσσαλονίκη της καταγγελίας των δύο συναδέλφων μας στο ΜΕΤΡΟ, για την άδικη όσο και παράνομη απόλυσή τους. Στη Θεσσαλονίκη εξάλλου, για τον λόγο αυτόν, σημείο συγκέντρωσης του ΣΕΚΑ ορίστηκε το κτήριο της Επιθεώρησης Εργασίας, για να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση σε υπεράσπιση των συναδέλφων και των αιτημάτων μας. Στην Αθήνα, την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΕΚΑ και του ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ συναντούσε τον Διευθυντή Γραφείου της Υπουργού παρουσιάζοντας τα αιτήματα του ΣΕΚΑ και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, με συζήτηση η οποία εστίασε στην επιδείνωση όρων εργασίας αρχαιολόγων και προσωπικού στον Πολιτισμό, στην υποχώρηση και τις σοβαρές ευθύνες Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και στην εργολαβοποίηση του Πολιτισμού.
Ο ΣΕΚΑ, μέσα και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του προσπάθησε να αναδείξει το (ογκούμενο) σύνολο των προβλημάτων της έκτακτης αρχαιολογίας, διεκδικώντας να καταθέσει την αγωνιστική συμβολή του, μέσα στο γκρίζο μνημονιακό τοπίο, στην προσπάθεια ανάσχεσης της επίθεσης που δέχεται η έκτακτη αρχαιολογία, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Στα δίκαια αιτήματά του ο ΣΕΚΑ βρήκε στήριξη τόσο από τους μόνιμους αρχαιολόγους (ΣΕΑ) όσο και από το έκτακτο προσωπικό του υπουργείου (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), οι οποίοι μάλιστα προκήρυξαν στάση εργασίας για την ίδια ημέρα. Μετά από πρόσκλησή μας, Δελτία Τύπου σε υποστήριξη της απεργίας και των αιτημάτων μας εκδόθηκαν από τριτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους συνδικαλιστικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΙΥΕ), ενώ εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης προσήλθαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να υποστηρίξουν τις συναδέλφους του ΣΕΚΑ. Θεωρούμε ότι η ενότητα των εργαζομένων στη βάση των κοινών τους προβλημάτων, και η ανάπτυξη αγωνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στα σωματεία, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα του Συλλόγου μας, προτεραιότητα κάθε συλλόγου.
Οι κινητοποιήσεις μας, ανέδειξαν πολλές κρυμμένες δυνατότητές μας, καθώς πολλοί συνάδελφοι ενεργοποιήθηκαν στην κατεύθυνση της συλλογικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Αυτό αποτελεί ήδη μια πρώτη επιτυχία των κινητοποιήσεων.
Ο ΣΕΚΑ προσπάθησε -και μέσα από τα δελτία τύπου και τις οχλήσεις μας προς τα ΜΜΕ- να συμβάλει ώστε να αναδειχθούν στην κοινωνία τα προβλήματα στον χώρο του Πολιτισμού και της αρχαιολογίας, και στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσει και στο επόμενο διάστημα, σε μια περίοδο στην οποία πολύ εύκολα εκτοξεύεται λάσπη σε βάρος της αρχαιολογίας και των εργαζομένων σε αυτήν.
Από την πιο πρόσφατη ημέρα των κινητοποιήσεών μας κρατάμε (από τη Θεσσαλονίκη και την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας) τη δηλωμένη πρόθεση της Κοινοπραξίας του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης να προσλάβει τις δύο συναδέλφους ξανά στο έργο του ΜΕΤΡΟ (αναγνωρίζοντας εμμέσως -πλην σαφώς- το αδικαιολόγητο όσο και παράνομο της απόλυσής τους) και (από την Αθήνα και τη συνάντηση με τον Διευθυντή Γραφείου της υπουργού) τη δέσμευση του κου Πολίτη ότι θα προχωρήσει σε οργάνωση συνάντησης των εμπλεκομένων στο θέμα της ΔΔΕΑΜ, παρουσία εκπροσώπου του ΣΕΚΑ. Επίσης, σε προγραμματισμένη συνάντηση με τους προϊσταμένους των ΕΦΑ θα τεθούν τα ζητήματα των υποχωρήσεων και σοβαρών ευθυνών των ίδιων των Εφορειών.
 
Από την πιο πρόσφατη ημέρα των κινητοποιήσεών μας, όσο και έπειτα από κάθε δέσμευση ή υπόσχεση, κρατάμε, επίσης, μικρό καλάθι. Θεωρούμε ότι η συσπείρωση στον σύλλογο και η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας συνιστούν την ουσιαστικότερη πίεση ώστε οι όποιες λιγοστές δεσμεύσεις και υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και να μην παραμείνουν -όπως το έχουμε δει να συμβαίνει πολύ συχνά- «έπεα πτερόεντα».
Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις