Λαθραία, σε ένα νομοσχέδιο για το ελληνόφωνο τραγούδι («Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού…») το υπουργείο Πολιτισμού εισάγει νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρα 27 και 30) οι οποίες αλλάζουν οβιδιακά τον τρόπο με τον οποίο ως τώρα εκτελούνται οι αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές στη χώρα.

Φαίνεται ότι, μετά την Παιδεία και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την Υγεία και τα ιδιωτικά χειρουργεία, σειρά έχει ο Πολιτισμός και οι ανασκαφές από ιδιώτες.

Εννοείται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις ειδικότητες που εργάζονται στις ανασκαφές, και σε αντίθεση με τις κατηγορηματικές διατυπώσεις του Αρχαιολογικού Νόμου 4858/21 για διενέργεια ανασκαφών αποκλειστικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και τις συνταγματικές πρόνοιες για την κρατική υποχρέωση προστασίας των μνημείων και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, το άρθρο 27 του νομοσχεδίου θεσμοθετεί ότι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ στο εξής μέσω των «αρμόδιων οργανικών μονάδων τους» θα μπορούν να πραγματοποιούν σωστικές ανασκαφές «με αυτεπιστασία και απολογιστικά».

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλουμε την απόπειρα παράκαμψης του Συντάγματος και του Αρχαιολογικού Νόμου, και ζητάμε η διενέργεια των ανασκαφών να παραμείνει αποκλειστικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με ενίσχυση και βελτίωση του θεσμού της αυτεπιστασίας. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των άρθρων 27 και 30. Συντονίζουμε με σωματεία και ενώσεις στον χώρο του Πολιτισμού τον βηματισμό μας ενάντια στο νομοσχέδιο, ενάντια στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στην υπόσκαψη των εργασιακών μας δικαιωμάτων, ενάντια στην εργολαβοποίηση και τουριστικοποίηση του Πολιτισμού.

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Διαδώστε το

Τελευταίες ανακοινώσεις

Περισσότερα άρθρα στην κατηγορία: Ανακοινώσεις

  • Δημοσιεύτηκε στις: 7 Μαρτίου 2025

    Σε συνέχεια των δυναμικών, παλλαϊκών, εμφανώς αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που άνθισαν με τη μεγαλειώδη απεργία της περασμένης εβδομάδας, ο Σύλλογος Εκτάκτων [...]

  • Δημοσιεύτηκε στις: 5 Μαρτίου 2025

    Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες αρχαιολόγους που ενώθηκαν με τους εργαζόμενους, ανέργους, επαγγελματίες, αγρότες και φοιτητές στα ανθρώπινα ποτάμια που κύλησαν σε [...]

  • Δημοσιεύτηκε στις: 5 Μαρτίου 2025

    Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων αποχαιρετά με οδύνη τη συνάδελφο, φίλη και μέλος του συλλόγου Αναστασία Καγιούλη.Συλλυπητήρια στους οικείους της και [...]

  • Δημοσιεύτηκε στις: 3 Μαρτίου 2025

    Η διοίκηση του υπουργείου Πολιτισμού έχει κατορθώσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να παραλλάσσει και να εμπλουτίζει την πολιτική που ασκεί, [...]