Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

7η Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ενώνουμε τις φωνές μας για ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας

 

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), στα πλαίσια την αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ, αλλά και στην επιτακτική απαίτηση της συγκυρίας, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ενώνει τη φωνή του με το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας που απαιτεί εδώ και τώρα ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας!

Στο πλευρό όλων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, των Συλλόγων Εργαζομένων, των Σωματείων και λοιπών φορέων του συνδικαλιστικού κινήματος, από κοινού διεκδικούμε:

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, υγειονομικών και λοιπού απαραίτητου προσωπικού. 

-Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία. 

 

 

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


Με πρόσχημα την επιδημία, εξαπολύουν πρωτόγνωρη επίθεση

σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα. Να μη περάσει!

 

Με πρόσχημα την έκτακτη συνθήκη της επιδημίας κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει πρωτόγνωρη επίθεση σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, με βέβαιο παρανομαστή ότι τα νέα αντικοινωνικά, αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα ΔΕΝ πρόκειται να αποδώσουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ αντιθέτως, θα συμβάλουν στην περαιτέρω καταβύθιση της γενικής κατάστασης των εργαζομένων αλλά και της οικονομίας της χώρας.

Πιο χαρακτηριστικά επισημαίνουμε τα πρόσφατα αυτά μέτρα:

Με την ΠΝΠ της 11.03.20, οι εργοδότες δεν δεσμεύονταιπλέον να ανεβάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση. Ως προς αυτά, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναστέλλεται, οπότε με τη σφραγίδα του νόμου τώρα οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν, να αλλάζουν ωράρια, να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες, κ.ά.

Με το κατάπτυστο άρθρο 9 της ΠΝΠ της 20.03.20, οι εργοδότες θα μπορούν να μειώσουν τον χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους έως και 2 εβδομάδες το μήνα κατ’ελάχιστο(βάζοντας τους εργαζομένούς τους να δουλεύουν τον μισό μήνα, είτε 2 βδομάδες συνεχόμενα και μετά αργία, είτε μία εβδομάδα δουλειά και την άλλη αργία εναλλάξ). Βέβαια, θα δίνουν και τον ανάλογο, μειωμένο κατά 50%, μισθό, ενώ ταυτόχρονα  κατά 50% μειώνονται και οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές.

Μολονότι το αντεργατικό αυτό μέτρο θα ισχύσει για το επόμενο 6μηνο (!), η απαγόρευση απολύσεων εν μέσω κορονοϊού (που νομικώς προβλέφθηκε μετά το κύμα δεκάδων χιλιάδων απολύσεων των πρώτων ημερών της επιδημίας), ισχύει μόνο για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου. Αλλά ακόμη και μέσα στον μήνα αυτόν, ας σημειωθεί με έμφαση ότι οι εταιρείες που θα προβούν στις εν λόγω δραματικές περικοπές μισθών, ούτως ή άλλως ΔΕΝ δεσμεύονται με οιονδήποτε τρόπο να διατηρήσουν τους ίδιους εργαζόμενους, αλλά μπορούν να προσλάβουν άλλους (προφανώς, φθηνότερους) στη θέση των απολυμένων, αρκεί να διατηρήσουν «τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας».

Η ίδια η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να απαντήσει πώς συνδέεται η επιδημία κορονοϊού με το διαβόητο άρθρο 12 της ΠΝΠ στις 20.3.20, σύμφωνα με το οποίο αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, έως τις 30 Απρίλη 2020. 

Την ώρα ακριβώς που η κυβέρνηση έχει κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας και έχει απαγορεύσει ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις (φυσικά, τα εργοστάσια και τα εργοτάξια λειτουργούν κανονικά, προφανώς ο κορονοϊός δεν φτάνει εκεί), πατώντας ακριβώς στην επιδημία, βρίσκει «ευκαιρία» και προετοιμάζει την κοινωνία για αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα δοκιμάζοντας τώρα την εφαρμογή τους. Ο κόσμος της εργασίας γνωρίζει ότι τα «προσωρινά» μέτρα στην πραγματικότητα έρχονται για να μείνουν! Μα ακόμη κι αν μείνουν έστω μία μέρα, είναι επιζήμια για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας!

Να μη περάσει η νέα επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά μας!

Να μη πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη νέα κρίση που έρχεται!


Ενημέρωση για τα μέτρα σχετικά με τον κορωνοϊό

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενημερώνεται άμεσα σχετικά με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Στο ίδιο πνεύμα, πραγματοποιούνται επαφές με το ΥΠΠΟΑ σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία και υγιεινή των εργαζομένων στις υπηρεσίες και τους φορείς αρμοδιότητάς του. Έχει ήδη σταλεί κείμενο προς το υπουργείο που περιλαμβάνει ερωτήματα αναφορικά με τη φύση των μέτρων και την ισότιμη εφαρμογή τους σε όλους τους εργαζόμενους. Ο σύλλογος θέτει τους προβληματισμούς και θα επιμείνει στην εφαρμογή μέτρων για την προστασία της υγείας όλων μας.

 

Καλούμε, τέλος, τα μέλη μας να ενημερώνουν το σύλλογο για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας τους αλλά και σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και καλούνται να θέτουν ερωτήματα σχετικά με την εργασία τους.

 

Ακολουθεί συνοπτική ενημέρωση για τα μέτρα μέχρι στιγμής:

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

 

-          800 ευρώ αποζημίωση (αρχές Απριλίου) σε εργαζόμενους που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή

-          Πλήρης κάλυψη από το Κράτος ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνταξιοδοτικών και υγείας των εργαζομένων και ασφαλιστικών εισφορών τους, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού

-          Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Μαρτίου, για 4 μήνες

-          Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται

-          Παράταση για ακόμη δύο (2) μήνες, καταβολής τακτικής επιδότησης ανεργίας, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σε όσους ανέργους λήγει το δικαίωμα λήψης επιδόματος στις 31 Μαρτίου

-          Μέτρα για απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας, άρση διοικητικών εμποδίων για επιχειρήσεις, υπηρεσίες και ιατρούς και προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και της δημόσιας υγείας

-          Καθιέρωση διευκολύνσεων για όλους τους πολίτες π.χ. εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση σε e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, μέσω επίσπευσης της ψηφιοποίησης βασικών λειτουργιών τους

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πράξη περιεχομένου (20-02-2020) θα εκδοθεί ΚΥΑ για τα πρόσθετα μέτρα προστασίας και υγιεινής στα εργοτάξια.

 

Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (11/3/2020 Αρ. Φύλλου 55:  Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του) ορίζεται άδεια ειδικού σκοπού, δικαίωμα χρήσης της οποίας έχουν:

Όσοι εργαζόμενοι έχουν παιδί έως 15 ετών.

-       Το ηλικιακό όριο παιδιού δεν υπολογίζεται σε περιπτώσεις φοίτησης σε ειδικά σχολεία.

-       Μπορεί να ληφθεί μέχρι τις 10 Απριλίου 2020

-       Για κάθε τρεις ημέρες αδείας ο εργαζόμενος θα κάνει χρήση μίας ημέρας από την κανονική άδειά του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας από την εργασία του ο υπάλληλος θα πληρώνεται κανονικά, με τα 2/3 του μισθού να καλύπτονται από τον εργοδότη και το 1/3 από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

-       Δεν μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ταυτόχρονα και οι δύο γονείς

Όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες. 

Συγκεκριμένα όσοι έχουν ήδη βαριές παθήσεις, όπως πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, καρκίνο ή είναι μεταμοσχευμένοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον ενώ έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν από το σπίτι.

Όσοι υπάλληλοι έχουν λάβει οδηγία ότι πρέπει να βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό (είτε επειδή παρουσιάζουν συμπτώματα είτε επειδή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)

Δικαιούνται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού χωρίς υποχρέωση να παραστούν σε υγειονομική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι δε θα επιτρέπονται απολύσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες επιχορηγούνται επειδή ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού.

(βλ. και https://www.kepea.gr/adeia-eidikou-skopou)

Β) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ

Δικαιούχοι:

-       Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται (Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λαμβάνονται μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης)

-       Όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

-       Οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020 αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31.3.2020.

Λοιπές πληροφορίες:

-       Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο και μη φορολογητέο.

-       Το μέτρο «καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας», μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.

-       Αν ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους δεν θα είναι δικαιούχος των ευνοϊκών μέτρων.

-       Ο εργαζόμενος θα πρέπει να δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

-       Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) (βλ. λίστα).

 

Γ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ένεκα των εκτάκτων συνθηκών, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει η απόλυση είναι άκυρη.

Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα, με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

 

Δ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ 2020

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να γίνει η καταβολή μεταγενέστερα, μαζί με το επίδομα καλοκαιριού. Όσοι εργοδότες μπορούν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν κανονικά το δώρο στους εργαζόμενούς τους.

Υπόχρεοι για την καταβολή του δώρου Πάσχα είναι όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή πλήττονται με δραστική μείωση του τζίρου τους ή λειτουργούν πλήρως και κανονικά.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

1. ΛΙΣΤΑ ΚΑΔ  2. ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΩΡΟΝΟΪΟΥ 3. ΠΝΠ 20-03-2020 4. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΩΡΟΝΟΪΟΥ (ΩΛΧΞ46ΜΤΛΚ-4Ε9)

--

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

Ενημέρωση Μελών

 

Α) Τακτική Γενική Συνέλευση ΣΕΚΑ στη Θεσσαλονίκη, 08/03/20

Το σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Σ.ΕΚ.Α.

- έλαβε την απόφαση να προσκαλέσει τα μέλη του να μην εργαστούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης (συνημμένο 1)

- ενέκρινε κείμενο ψηφίσματος καταδίκης του νέου ασφαλιστικού (συνημμένο 2)

- ενέκρινε κείμενο καταγγελίας του συνεδρίου της ΓΣΕΕ (συνημμένο 3)

- αναγνώρισε ως θέση του το κείμενο του ΔΣ του ΣΕΚΑ για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ (συνημμένο 4)

Το σώμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Σ.ΕΚ.Α.

- συζήτησε για τις εξελίξεις στο θέμα της προσπάθειας επανυπογραφής ΣΣΕ, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή του για αξιοποίηση και του θεσμού της Μεσολάβησης

- ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα του συμβιβασμού ανάμεσα στους 19 συναδέλφους-πρώην απολυμένους του Μετρό Θεσσαλονίκης και στην Κοινοπραξία

- καταψήφισε τα δύο κείμενα για το προσφυγικό που τέθηκαν σε ψηφοφορία

Για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των μελών μας, έχει ανατεθεί σε συναδέλφους σύνταξη νέων κειμένων για τα ακόλουθα θέματα:

- Προσφυγικό

- Συνέδριο ΑΕΜΘ

- Νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό

- Νομοσχέδιο για το καθεστώς σε Φιλοπάππου και Εθνικό Κήπο

Β) Σχετικά με τη διαδικασία επανυπογραφής ΣΣΕ

 

Ο αντισυμβαλλόμενος στην υπογραφή ΣΣΕ εργοδοτικός σύνδεσμος ΣΑΤΕ κατέθεσε στον ΣΕΚΑ στις 13/03/20 πρόταση ΣΣΕ, υπόψιν της Μεσολάβησης.

Η πρόταση του ΣΑΤΕ (συνημμένο 5) απορρίπτεται ομόφωνα από το ΔΣ του ΣΕΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη μεγάλη μείωση που προτείνει ο ΣΑΤΕ στα κλιμάκια (έναρξη από το μεικτό ποσό των 800 ευρώ για τους νέους συναδέλφους), ο εργοδοτικός σύνδεσμος εισηγείται πεδίο εφαρμογής της σύμβασης αποκλειστικά τα έργα τα οποία ανατίθενται βάσει των διατάξεων του Ν.4412/2016 (δημόσιες συμβάσεις). Δηλαδή, ο ΣΑΤΕ προτείνει μειώσεις στις απολαβές μας παρά το γεγονός ότι θα αφορούν σε έργα στα οποία οι εταιρείες-μέλη του δεν πληρώνουν οι ίδιες τους αρχαιολόγους, αλλά απλώς μεσολαβούν για την πληρωμή τους.

Η κακή πρόταση του ΣΑΤΕ δεν πτοεί, αλλά πεισμώνει τον Σύλλογο, ο οποίος θα συνεχίσει με όλους τους θεμιτούς τρόπους την πίεση για επανυπογραφή ΣΣΕ με αξιοπρεπείς όρους για τους επί συμβάσει αρχαιολόγους.

Δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ίδιο γεγονός της κατάθεσης πρότασης από την πλευρά του ΣΑΤΕ (με τον εργοδοτικό σύνδεσμο στο παρελθόν άλλοτε δομικά να αρνείται υπογραφή ΣΣΕ με τον Σύλλογό μας και άλλοτε να αναγνωρίζει στους αρχαιολόγους «τα ελάχιστα νόμιμα» με βάση την εθνική ΣΣΕ), το οποίο μάς φέρνει σε ένα -ακόμη δύσκολο, αλλά- αναβαθμισμένο πλαίσιο συζήτησης με την άλλη πλευρά, έπειτα από πολύχρονη συλλογική προσπάθεια.

 

1. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

2. ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

3. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ

4. ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΕ ΝΠΔΔ

5. ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΣΕ ΑΠΟ ΣΑΤΕ ΠΡΟΣ ΣΕΚΑ

 

--

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

Η Οικονομία του Πολιτισμού ή αλλιώς…

η Ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την «κληρονομιά» της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα, από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της, την πολιτική που θα εφαρμόσει στον Πολιτισμό: «Ο πολιτισμός […] πρέπει να έχει καθοριστική συμβολή στην εφαρμογή του νέου βιώσιμου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα μας». Και αλλού: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον πολιτισμό ως στρατηγικό αναπτυξιακό πόρο και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Οικονομία του Πολιτισμού».

Η μετατροπή, λοιπόν, ορισμένων μουσείων, των πιο δημοφιλών και πιο επικερδών, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) κατανοούμε για ποιους λόγους επιδιώκεται να τεθεί σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση. Δεν είναι, απλώς, η διάθεση να διορίζουν κομματικά στελέχη στα Διοικητικά Συμβούλια των μουσείων αυτών. Αυτό ούτως ή άλλως γίνεται από κάθε κυβέρνηση σε κάθε υπουργείο. Ούτε είναι η τάση να αποδεσμευτεί το κράτος από ζημιογόνα τμήματά του. Κανείς δε θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο δεν υπερκαλύπτει τα έξοδα του.

Σκοπός είναι η εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας στη διαχείριση των μουσείων μέχρι την, προσβλεπόμενη από την ελεύθερη αγορά, πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Τα ΝΠΔΔ διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία για την επιβολή ακόμα πιο αντεργατικού περιβάλλοντος από αυτό που ισχύει σήμερα στα κρατικά μουσεία. Έτσι, η εκχώρηση τμημάτων λειτουργίας, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, αλλά και η συντήρηση και η μελέτη των εκθεμάτων, σε εργολαβίες θα είναι εξαιρετικά πιο θεμιτή, καθώς σε αυτά τα μουσεία θα δίδεται έμφαση όχι στην κοινωνική τους αποστολή και την επιστημονική τους ακεραιότητα, αλλά στην εμπορική τους αποστολή και την επιχειρηματική τους ανάπτυξη. Με την ίδια λογική θα προσλαμβάνονται αρχαιολόγοι, σχεδιαστές, συντηρητές στο πλαίσιο συμβάσεων έργου με δελτία παροχής υπηρεσιών μετά από μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όχι πλέον ως μισθωτοί. Με αυτόν τον τρόπο το κόστος και η ποιότητα της εργασίας θα μειωθεί σημαντικά, το μπλοκάκι, που ουσιαστικά δε συμφέρει κανέναν εργαζόμενο, θα γιγαντωθεί.  Οι εργαζόμενοι θα χάσουν μισθό, τα μουσεία-επιχειρήσεις θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση όχι μόνο των επαγγελμάτων αυτών αλλά και την «απελευθέρωση» της Αρχαιολογίας ως επιστήμης. Η πρόσδεση των μουσείων στα γρανάζια της νεοφιλελεύθερης οικονομίας σημαίνει, συγχρόνως, «ελευθερία» στην προσέλκυση χορηγών από την τοπική, την εθνική ή και τη διεθνή σφαίρα της οικονομίας. Οι χορηγίες χαρακτηρίζονται ως καλοδεχούμενες στα καταστατικά λειτουργίας των ΝΠΔΔ. Έτσι, διάσημα ευρήματα μουσείων θα αξιοποιούνται για τη διαφημιστική καμπάνια διάφορων χορηγών. Και επειδή το ισχυρό κεφάλαιο διαπλέκεται πολυσχιδώς στις καπιταλιστικές οικονομίες, αναζητώντας τη μονοπωλιακή του ανάπτυξη, κατανοούμε ότι πολλοί από τους χορηγούς θα διαθέτουν και κατασκευαστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν έργα, στα οποία συχνά εντοπίζονται αρχαιότητες. Η εξίσωση είναι απλή: η προστασία και ανάδειξη των μνημείων θα ικανοποιούνται μόνο όποτε συμφέρει τους χορηγούς-κατασκευαστές.

Το περιεχόμενο των ΝΠΔΔ, ο επιτακτικός τρόπος εφαρμογής τους στον τομέα του Πολιτισμού και η πιλοτική εφαρμογή τους στα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, θυμίζει εξαιρετικά άλλες περιπτώσεις δημόσιων δομών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο αντιλαϊκές. Η λειτουργία των Πανεπιστημίων με επιχειρηματικά κριτήρια και η πρόσδεσή τους στις αγορές έχει οδηγήσει στο κυνήγι των χορηγιών, έχει στρέψει την έρευνα στα συμφέροντα των χορηγών, έχει αφήσει σχολές λιγότερο προσφιλείς στις επενδύσεις να μαραζώνουν και, κυρίως, έχει οδηγήσει στην επιβολή διδάκτρων και ανταποδοτικών κριτηρίων, εντείνοντας τις ταξικές αντιθέσεις στην εκπαίδευση. Μπορούμε, λοιπόν, να φανταστούμε τα λιγότερο δημοφιλή, κρατικά, μουσεία να μαραζώνουν ή να κλείνουν και το κόστος των εισιτηρίων να αυξάνεται. Αντίστοιχα, στην τραγική περίπτωση της ΔΕΗ, από τη στιγμή που το κράτος παραχώρησε τις λειτουργίες της διανομής και της διαχείρισης ενέργειας σε ιδιώτες, οι οποίοι συγχρόνως είναι και επενδυτές της «πράσινης ανάπτυξης», το κόστος του ρεύματος έχει αυξηθεί σημαντικά για τους καταναλωτές. Και σε αυτήν την περίπτωση η «απελευθέρωση» της ενέργειας ενισχύει την αδικία και τις ταξικές διαφορές στην κοινωνία, ενώ συγχρόνως επιβάλλεται με τον πιο ύπουλο και παράλογο τρόπο. 

Αναπόφευκτη εξέλιξη, λοιπόν, της παρείσφρησης της ιδιωτικής οικονομίας στη διαχείριση των μουσείων, θα είναι η ένταση των ταξικών αντιθέσεων και η περαιτέρω αποστασιοποίηση της πλειονότητας της κοινωνίας από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Η απόσχιση των πιο δημοφιλών μουσείων από το κράτος και το ΥΠΠΟΑ στο βωμό της αυτοτέλειάς τους στοχεύει στη μη ενιαία δημόσια διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ΥΠΠΟΑ αναγκαστικά θα συρρικνωθεί και θα καταλήξει μια ακόμα πιο γραφειοκρατική, επιτελική υπηρεσία. Μικρά περιφερειακά μουσεία θα θεωρούνται μη βιώσιμα και θα καταλήξουν κλειστά για το κοινό. Αυτή θα είναι ενδεχομένως και η κατάληξη των μικρών ή πιο απομακρυσμένων και ισχνότερα επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων. Η ίδια η υπουργός είπε ότι θα εφαρμοστούν πολιτικές «για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία: Κνωσός, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Δήλος, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Βεργίνα, Ακαδημία Πλάτωνος». Λαμβάνοντας υπόψιν και την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ για απόσπαση του μνημείου στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, κρίνουμε ότι σκοπός της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν είναι παρά η εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης επιταγής για μικρό και ευέλικτο κράτος στο βωμό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανάπτυξης.

Απέναντι σε αυτές τις άδικες, ταξικές και απολίτιστες πολιτικές, που τις βιώνουμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε πολλούς τομείς απαιτούμε πολιτιστική πολιτική αντίστοιχη προς τις ανάγκες του λαού:

 

  • Καμία μετατροπή μουσείου και αρχαιολογικού χώρου σε ΝΠΔΔ. Ο σχεδιασμός για ιδιωτικοποίησή τους να μείνει στα χαρτιά
  • Όχι στην «απελευθέρωση» της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
  • Γενναία ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού σε πολιτισμό, υγεία, παιδεία

·         Μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων από το ΥΠΠΟΑ

Κάλεσμα σε Τακτική Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη

την Κυριακή 08 Μαρτίου 2020

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020, στις 11:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης:

  • Οι εξελίξεις αναφορικά με την επανυπογραφή ΣΣΕ
  • Η στάση του Συλλόγου στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου.

Όσα μέλη μας επιθυμούν να προτείνουν κάποιο θέμα για να ενταχθεί στη ημερήσια διάταξη, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου () έως και την Πέμπτη 05/03/2020.


Παρακαλούμε τα μέλη μας εκτός Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να παραστούν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ΣΕΚΑ έως και την Παρασκευή 06/03/2020 προκειμένου να διαμορφώσουμε συνολική εικόνα των μετακινήσεων, ώστε να συμβάλουμε ως Σύλλογος, όσο το δυνατόν, στα έξοδα αυτά.

Καθώς ο Σ.ΕΚ.Α. είστε εσείς, τα μέλη του, η παρουσία σας είναι απαραίτητη.