Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

Όχι στον περιορισμό, όχι στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων!

Να προασπίσουμε τα συλλογικά, συνδικαλιστικά κεκτημένα μας!

 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με άρωμα 7ετίας, το οποίο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στη διοργάνωση και διεξαγωγή διαδηλώσεων. Επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στον συνδικαλισμό, να περιορίσει τις κινητοποιήσεις, τις πορείες, τα συλλαλητήρια, να φιμώσει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που βγαίνουν στον δρόμο διεκδικώντας.

Πρακτικώς, η κυβέρνηση και όλοι όσοι εξυπηρετούνται από αυτήν, δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους για τις συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις που θα γεννηθούν ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών και των βάρβαρων, εξοντωτικών μέτρων σε βάρος των ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας. Δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους για τις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, τις κινητοποιήσεις, και για τη δυναμική που μπορούν αυτές να αναπτύξουν.

 • Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, και η κυβέρνηση ΝΔ από 1η Ιουλίου 2020 θέτει σε εφαρμογή το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικά Δικαιούχων (ΚΜΠΔ), θέλοντας να φακελώσει, και ταυτόχρονα να συκοφαντήσει τα σωματεία, ελέγχοντάς τα με το ερώτημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και υπόθαλψης της τρομοκρατίας, την ώρα που η ίδια τα τρομοκρατεί με πρόστιμα που φτάνουν έως τα 60.000 ευρώ ανά σωματείο(!),
 • Αν σε πεδίο παγωμένο από συναθροίσεις και συγκεντρώσεις, στην καρδιά της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση επέλεξε, με συνοπτικές διαδικασίες και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να απελευθερώσει τη δυνατότητά της για επιστράτευση των απεργών, και να απομακρύνει από αυτήν το «αγκάθι» των απεργιών(!),
 • Αν σήμερα η κυβέρνηση φέρνει νόμο που ανάλογό του έχουμε να δούμε από το 1971, επιθυμώντας να περιορίσει, να ελέγξει, ή και να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, διατηρώντας τη δυνατότητα να οδηγεί στα δικαστήρια τους συντονιστές των κινητοποιήσεων(!),

αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε ως εργαζόμενοι ή άνεργοι, ως μέλη ενεργά του συλλόγου ή αποστασιοποιημένα από τις συνδικαλιστικές διαδικασίες, ως κομμάτια της κοινωνίας που δέχεται μεγάλες πιέσεις και ετοιμάζεται να δεχτεί αφόρητα περισσότερες, είναι η αλήθεια ότι οι αποφάσεις τους κρύβουν τους φόβους τους.

Όσοι έχουμε απαξιώσει τις συλλογικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, υπό το βάρος του κυρίαρχου αφηγήματος πως τάχα «δεν βγαίνει τίποτα», να διαβάσουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πόσο πολύ λογαριάζουν, πόσο πολύ φοβούνται τη δυναμική του μαζικού συνδικαλισμού.

 

Καλούμε τις μεγάλες ομοσπονδίες της χώρας, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να πάρουν θέση απέναντι στο επιχειρούμενο νέο νομοθετικό έκτρωμα.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα και όλες τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού ενάντια στον περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ειδικά απευθυνόμαστε στο ΕΚΑ και στην ΟΙΥΕ, στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα στα οποία υπάγεται ο ΣΕΚΑ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, ο Σύλλογός μας μαζί με το ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε δράσεις ενάντια στο ΚΜΠΔ, με την έκκλησή μας ακόμη να μην έχει βρει ανταπόκριση.

Εν προκειμένω θεωρούμε ότι πρέπει σύσσωμος ο συνδικαλισμός να βρεθεί στους δρόμους τουλάχιστον την ημέρα στην οποία η κυβέρνηση θα θέσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις για ψήφιση στη Βουλή.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε από κοινού προστατεύοντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και κεκτημένα μας.

Όχι στον περιορισμό, όχι στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων!

Δεν θα περάσει η φίμωση, δεν θα περάσει η τρομοκρατία σε βάρος των

συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων! Κάτω οι αντι-συνδικαλιστικοί νόμοι!


επιτελικό κράτος αρίστων

 

 

Το φως της δημοσιότητας είδε πριν λίγες ημέρες η είδηση ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, κ. Κων. Λούλης, γνωστός υμνητής της χουντικής 7ετίας, κατέχει τη θέση του στο επιτελικό κράτος παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει καν πτυχίο πανεπιστημίου. Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση. Για να είμαστε ειλικρινείς, το γεγονός δεν μας εκπλήσσει.

Τρεις μόλις μήνες μετά την αξιοκρατική τοποθέτησή του στο υπουργείο Τουρισμού, ο Κων. Λούλης έκρινε σκόπιμο να προσλάβει τη σύζυγό του στο ίδιο υπουργείο, υπό την ιδιότητα της μετακλητής υπαλλήλου. Μάλιστα η πολιτεία μάς απέδειξε ότι, αν το επιθυμεί, εκδίδει ΦΕΚ για πρόσληψη εργαζομένου, μέσα σε 1 ημέρα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε αυτά τα γεγονότα μάς αιφνιδιάζουν.

Στο δικό μας υπουργείο όταν πρόκειται για συμβάσεις αρχαιολόγων, που ούτως ή άλλως είναι ελάχιστες και ολιγόμηνες, εκτός από το πτυχίο Ιστορίας/Αρχαιολογίας, η άριστη γνώση ξένης γλώσσας, η κατοχή πιστοποίησης ικανότητας χρήσης Η/Υ, και συχνά η γνωστική μεταπτυχιακή ειδίκευση, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, τις περισσότερες μάλιστα φορές όχι ικανές, για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας.

Αρκετές ΕΦΑ, καταστρατηγώντας τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, με την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, και με την ΕΔΕΠΟΛ σιωπηρή παρά την παραβίαση των προτύπων προκηρύξεων που η ίδια έχει διαμορφώσει, προχωρούν από κοινού κάποιες φορές, στην πραγματικότητα σε υπόδειξη, όχι επιλογή υποψηφίων, δημιουργώντας φωτογραφικές προκηρύξεις εργασίας. Αυτό το επιτυγχάνουν είτε μέσω της παράνομης αξίωσής τους για υπερ-εξ-ειδικευμένους τίτλους σπουδών, είτε μέσω της επίσης παράνομης χειρουργικής «διαδικασίας» αναγνώρισης τμήματος μόνο της προϋπηρεσίας των υποψήφιων. Άλλες φορές, εκούσια ή ακούσια, εκείνοι που υπολογίζουν τα μόρια των συναδέλφων να χρησιμοποιούν αυθαίρετα, υποκειμενικά κριτήρια.

Έτσι λοιπόν, οι «ΠΕ Αρχαιολόγοι με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων» ή οι «ΠΕ Αρχαιολόγοι με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων», δίνουν και παίρνουν στις προκηρύξεις, οι οποίες μαζί με τους πίνακες προσληφθέντων δημοσιεύονται συχνά δίχως την παραμικρή επίφαση τυπικότητας. Εννοείται ότι το ΥΠΠΟΑ, οι ΕΦΑ, και η ΕΔΕΠΟΛ επιλέγουν τις περισσότερες φορές να μην απαντήσουν καν στις σταθερές και -θεωρούμε- επιχειρηματολογημένες καταγγελίες μας.

Ατυχώς, μέσα στις ίδιες τις ΕΦΑ, αρκετοί μόνιμοι συνάδελφοί μας, θεωρούν πιο φυσιολογικό να στραφούν ενάντια στους συμβασιούχους αρχαιολόγους όταν οι τελευταίοι θα κινήσουν διαδικασίες ενάντια στις παράνομες ενέργειες των μονίμων προϊσταμένων των Εφορειών, παρά να στραφούν ενάντια στις φωτογραφικές προκηρύξεις. 

Θεωρούμε πολύ δύσκολη τη διαδικασία της συμβατικά «αξιοκρατικής» επιλογής υποψηφίων εργαζομένων, στο πλαίσιο ενός συστήματος που τρέφεται από τη δοσοληψία και τη διαπλοκή. Πρόκειται για προσοντολόγιο, για εμπόριο γνώσης και δεξιοτήτων, για άδικο και όχι αδιάβλητο σύστημα επιλογής προσωπικού.Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα επιμείνει στα πάγια αιτήματά του, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για άμεσα μαζικές προσλήψεις στο ΥΠΠΟΑ για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του, για προκηρύξεις χωρίς παράνομα προαπαιτούμενα και άδικους αποκλεισμούς συναδέλφων.


Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολύ-νομοσχέδιο!

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους

 

Πανελλαδική στάση εργασίας, Τρίτη 09 Ιουνίου, 12:00 έως λήξη βάρδιας

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, ενάντια στο αντι-εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο που πλήττει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο Σ.ΕΚ.Α. ενώνει τη φωνή του μαζί τους, και καλεί στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τρίτη 09 Ιουνίου στη 1 μμ., διεκδικώντας:

 

 • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
 •  Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος
 • Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία
 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό

Δουλειά στους ανέργους, όχι στις έκπτωτες ιδιωτικές εταιρείες!

 

Ο Σύλλογός μας πληροφορήθηκε με έκπληξη πριν λίγες εβδομάδες την υπουργική απόφαση που πρακτικώς αθωώνει τον ανάδοχο στο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στρώνοντας το έδαφος για την επιστροφή του. Η «IKNOWHOW», αφού δεν πέτυχε την αναστολή της απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ που κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία για λόγους ασυνέπειας ως προς τα χρονοδιαγράμματα και την παράδοση του υποέργου, προσέφυγε σε Διοικητικό Εφετείο εναντίον του ελληνικού δημοσίου, και πιθανώς η τύχη της προσφυγής της θα είχε ήδη κριθεί αν δεν μεσολαβούσε το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. Η τωρινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ προτίμησε να μη περιμένει την απόφαση του Εφετείου, και έσπευσε (στην χρονική καρδιά της πανδημίας) να αποκαταστήσει τον ανάδοχο.

Ο Σύλλογός θεωρεί ότι το πρόβλημα ΔΕΝ περιορίζεται στην συζήτηση για το «αν είναι συνεπής ή ασυνεπής η ανάδοχος εταιρεία». Μακάρι να περιοριζόταν σε αυτό, και χωρίς φυσικά να υποτιμούμε στο ελάχιστο τη σημασία να καταδειχθούν και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες. Ως ΣΕΚΑ, δεν θεωρούμε άσχετο με την υπόθεση το γεγονός ότι στις δεκάδες χιλιάδες ψηφιακές καταγραφές κινητών μνημείων του Πολιτισμού μας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από συμβασιούχους αρχαιολόγους μέσα σε ένα διάστημα πολλών ετών και οι οποίες αποτελούν προϊόν εξειδικευμένης, επίπονης όσο και απαιτητικής εργασίας, δεν μπορεί να έχει σήμερα πρόσβαση ούτε ένας πολίτης της χώρας. Οι συνάδελφοι εμποδίστηκαν από τεχνικούς λόγους (πέρα και έξω από την αρμοδιότητά τους) να οριστικοποιήσουν τις ψηφιακές καταγραφές, να τις εισαγάγουν σε πραγματικά ενεργή και λειτουργική βάση δεδομένων, και να τις προσφέρουν στον ελληνικό λαό, σύμφωνα με τον στόχο ολόκληρου του προγράμματος.

Και στο προκείμενο, πυρήνα του προβλήματος αποτελεί η ίδια η παρουσία αναδόχων ιδιωτικών εταιρειών στον Πολιτισμό, ανεξάρτητα από την συμβατική συνέπειά τους ή μη. Στο τελευταίο μάλιστα διάστημα παρατηρούμε, στο όνομα της «ανάπτυξης», να εκχωρούνται στον ιδιωτικό τομέα κομμάτια που μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητα βρίσκονταν στον έλεγχο του δημοσίου. Από τον λόφο του Φιλοπάππου και τον Εθνικό Κήπο που χαρίζονται σε ανώνυμες εταιρείες του Δήμου Αθηναίων, μέχρι τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες που δίνονται «μπόνους» στα συμφέροντα καταδυτικού τουρισμού, και από τις πολιτιστικές διαδρομές στην Κρήτη και σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας που περνούν στα χέρια «ευρωπαϊκών σωματείων», μέχρι την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση του εθνικού πολιτιστικού μας πλούτου, ένα ακόμη δημόσιο αγαθό όπως ο Πολιτισμός (όπως η Υγεία, η Παιδεία, κλπ.) ιδιωτικοποιείται, εργολαβοποιείται, εμπορευματοποιείται. Στην πραγματικότητα, ευτελίζεται και ξεπουλιέται, με χειροπιαστό κέρδος για συγκεκριμένους ιδιώτες, και σίγουρα όχι σε όφελος του ελληνικού λαού.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο η νυν όσο και οι προηγούμενες, αντί να βρεθούν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους και καλύπτοντας το δίκαιο αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, αντιδικούν (όπως και εν προκειμένω) και επιχειρηματολογούν ενάντια στην ηθική και εργασιακή αποκατάσταση των εργαζομένων.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο η νυν όσο και οι προηγούμενες, αντί να βρεθούν στα δικαστήρια υπηρετώντας τις ανάγκες του ίδιου του υπουργείου αλλά και του τομέα του Πολιτισμού εν γένει, τα επισκέπτονται μόνο για να …αποκαταστήσουν τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών (όπως και εν προκειμένω), δίνοντας στις τελευταίες τον …πρώτο λόγο στο έργα του Πολιτισμού.

Εκ μέρους του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) ζητάμε συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, επιθυμώντας να επαναφέρουμε τη συζήτηση στο πραγματικά επίδικο, την συνέχιση της εργασίας των αρχαιολόγων στο έργο της ψηφιοποίησης, δηλαδή την υλοποίηση της αναγκαίας προϋπόθεσης για να μπορέσει να δώσει αποτελέσματα το πολύ σημαντικό έργο της καταγραφής των κινητών μνημείων.

Από την πλευρά του ΣΕΚΑ, μαζί με τον πρόεδρο, θα παρασταθούν η αντιπρόεδρος και η γραμματέας του Συλλόγου, πρώην εργαζόμενες στην ψηφιοποίηση, ενός έργου το οποίο, όσο ήταν ενεργό, απασχολούσε το 25% του συνολικού αριθμού των αρχαιολόγων υπό καθεστώς αυτεπιστασίας.

Καταδίκη του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει τον νέο περιβαλλοντόκτονο νόμο, που συζητήθηκε στη Βουλή εν μέσω πανδημίας και τελικά ψηφίστηκε στις 5/5/2020.

Τον δήθεν περιβαλλοντικό νόμο τον έγραψαν οι ίδιοι οι βιομήχανοι, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρηματιών για ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση και περισσότερες επενδύσεις.

Ο νέος νόμος, με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ, παραδίδει βουνά, λίμνες, δάση και θάλασσες βορά στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, μπροστά και στη νέα καπιταλιστική κρίση.

Ανάμεσα σε άλλα, νομιμοποιεί αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις, επαναφέρει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων για 30 χρόνια και διατηρεί τις καταπατήσεις ακόμα και μέσα σε ρέματα. Ακυρώνει το όποιο καθεστώς προστασίας σε περιοχές Natura και επιταχύνει την αδειοδότηση επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Έχουν το θράσος να βαφτίζουν «περιβαλλοντική προστασία» τις εξπρές αδειοδοτήσεις κάθε είδους, που θα ανατίθενται και σε ιδιώτες, τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες σε κάθε βουνοκορφή και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά με τα οποία γεμίζει η χώρα, την κατάργηση -μέσα σε μια νύχτα- του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

Απαιτούμε τη μη εφαρμογή του. Στεκόμαστε στο πλευρό περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων. Διεκδικούμε πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και των αναγκών των εργαζομένων.

Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο!

 

 Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) στέκεται στο πλευρό των εκπαιδευτικών, ενάντια στο αντι-εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο που πλήττει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Όπως καταγγέλλουν οι ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, η κυβέρνηση, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου άλλα και  τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών κατέθεσε με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς διάλογο και εν μέσω πανδημίας, αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, αποφάσισε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών, και ψήφισε αιφνιδιαστικά εκπρόθεσμη τροπολογία για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων μαθητών και εκπαιδευτικών καθώς και τις αρχές που διέπουν την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία.

Το αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων εκπαιδευτικών ενάντια στην τροπολογία της «ηλεκτρονικής κλειδαρότρυπας» δεν είναι συντεχνιακό. Είναι αίτημα που άπτεται θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, που σχετίζεται με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης στις σχολικές τάξεις είναι τμήμα της μετατροπής των ελεύθερων κοινωνιών σε στρατόπεδα παρακολούθησης και της επικράτησης της λογικής του reality show με κίνδυνο να ισοπεδωθούν συνταγματικές ελευθερίες, εργασιακά δικαιώματα, αλλά, κυρίως, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ, καλούν όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Τετάρτη 13 Μαΐου στη 1 μμ.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, χαιρετίζοντας την εκπαιδευτική κινητοποίηση, διεκδικεί μαζί τους:

 • Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
 • Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος
 • Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία
 • Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό