Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση ενάντια στα πυρηνικά

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων προσυπογράφει το παρακάτω κείμενο, το οποίο ήδη στηρίζουν δεκάδες Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, καταδικάζοντας την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ - ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ-ΠΟΛΕΜΟΥΣ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

Είναι εκκωφαντική η σιωπή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις καταγγελίες περί μεταφοράς πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στη Βάση του Αράξου. Αυτή η σιωπή είναι ακόμα πιο ανησυχητική καθώς πρόκειται για μια Κυβέρνηση που δεν σταματά να παίρνει συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, το μεγάλο κεφάλαιο για την σταθερή στήριξη που προσφέρει στα σχέδια τους να αιματοκυλούν τους λαούς.

Ήδη, η σημερινή Κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δίνει Γη και Ύδωρ στα γεράκια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

·         Έκανε το Αιγαίο ΝΑΤΟική Λίμνη, καλώντας τους φονιάδες των λαών να περιπολούν στο Αιγαίο

·         Ανανέωσε την παραχώρηση της Βάσης της Σούδας στους Αμερικανούς, δίνοντας τους το πάτημα που θέλουν για να αιματοκυλούν τους λαούς της περιοχής.

·         Έχει παραδώσει λιμάνια, αεροδρόμια, την γη, τον αέρα και το νερό της Ελλάδας στους δολοφόνους των λαών για να πηγαινοφέρνουν τους στρατούς τους και προτείνει την δημιουργία νέων Βάσεων για το ΝΑΤΟ

·         Συμμετέχει ενεργά με Ελληνικές Δυνάμεις σε 13 ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης και δίνει χείρα βοηθείας σε κάθε επέμβαση των ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή

Τη στιγμή που η Κυβέρνηση τσακίζει μισθούς και μεροκάματα, πετσοκόβει συντάξεις και επιβάλλει βάρβαρους φόρους στον λαό, την ίδια στιγμή είναι μια από τις 4 χώρες παγκοσμίως που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς (τρίτη σε επίπεδο ΕΕ και πέμπτη στον κόσμο στην κούρσα των εξοπλισμών).

Από τη μια καταδικάζει τον λαό στην πείνα, και από την άλλη βάζει πάνω απ’ το κεφάλι του μια ωρολογιακή -πυρηνική- βόμβα που περιμένει να εκραγεί!

Σε μια περίοδο που οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, η κλιμάκωση των συγκρούσεων και η επιθετικότητα οξύνεται, όπως οξύνεται και η διαπάλη για τις αγορές, τους δρόμους μεταφορών και τις ενεργειακές πηγές, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η λεγόμενη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» είναι ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ για τους εργαζομένους και τον λαό.

ΣΤΟΠ στα Πυρηνικά Σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικανοί

ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες!

Όλοι στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Νοέμβρη!

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί όλα τα μέλη του στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις της χώρας να δώσουν αγωνιστικό παρών στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Πολυτεχνείου. Στη δύσκολη πολιτική συγκυρία, με τον μνημονιακό οικονομικό βρόγχο να στενεύει ακόμη περισσότερο στον λαιμό των πλατύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, με τους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς κηδεμόνες μας να ζητούν νέα αντιλαϊκά μέτρα, δίπλα στην απαίτησή τους για εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων και δρομολογημένων εξοντωτικών νομοθετημάτων, με τα πρωτοβάθμια σωματεία να καλούνται να δώσουν κυριολεκτικό αγώνα επιβίωσης κόντρα στον νέο συνδικαλιστικό νόμο που έρχεται να υλοποιήσει η «αριστερή» συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΕΚΑ καλεί τα μέλη του σε αγωνιστική συσπείρωση στον Σύλλογο, ενάντια στις αντικοινωνικές και αντεργατικές πολιτικές που σχεδιάζουν από κοινού σε βάρος μας η κυβέρνηση και οι ξένοι εντολείς της.

Στη θέση καλέσματος, η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, γραμμένη μία ημέρα πριν τη δολοφονική επέμβαση των αρμάτων μάχης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου της 16.11.73

Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε πως τα προβλήματα μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό τής Παιδείας και τη λειτουργία τού εκπαιδευτικού συστήματος, δε λύνονται χωρίς την αλλαγή τής συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης.

Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον Ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και ν’ αγωνιστεί μαζί τους, ως την τελική νίκη.

Η πλατειά κινητοποίηση του Ελληνικού λαού και η εκδήλωση συμπαράστασης απ’ όλες τις γωνιές τής Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να μας δυσφημίσουν.

Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή τής δικτατορίας.

Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα.

Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη Δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.


Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ΣΕΚΑ

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) βαδίζει στη δρομολογημένη διεκδίκηση υπογραφής καινούριας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και καλεί τα μέλη του σε αγωνιστική συσπείρωση στον Σύλλογο. Μπροστά στην προσπάθεια αυτή, ο Σ.ΕΚ.Α. επιθυμεί να ενημερώσει τους συναδέλφους για τα ακόλουθα:

α) Συγκέντρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων από τα μέλη μας

Το ΔΣ του ΣΕΚΑ ζητά από όλους τους συναδέλφους που έχουν εργαστεί με τη Συλλογική Σύμβαση του ΣΕΚΑ την τελευταία 4ετία να αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου () αντίγραφο της υπογεγραμμένης σύμβασή τους.

Το αρχείο με τις συμβάσεις που θα συγκροτηθεί αφενός θα αποτελέσει επιχείρημα προς το κύρια συμβαλλόμενο μέρος για την υπογραφή καινούριας ΣΣΕ (Σ.Α.Τ.Ε.) για την ισχύ και τη γενικευμένη αναγνώριση και αποδοχή της σύμβασης εργασίας μας σε όλη την επικράτεια, αφετέρου θα αξιοποιηθεί στο προσεχές διάστημα για την υποστήριξη όλων των μελών του Σ.ΕΚ.Α. που διεκδικούν να εργαστούν με τους όρους που προβλέπει η σύμβασή μας.

Προφανώς, όσο πιο πρόσφατες είναι οι συμβάσεις που θα μας αποσταλούν, τόσο πιο αξιοποιήσιμες καθίστανται. Σημειώνουμε ότι έχει αξία να προωθηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συλλόγου ακόμα και οι συμβάσεις εκείνες που έχουν υπογραφεί με όρους που ταυτίζονται ή προσεγγίζουν εκείνους που προβλέπει η σύμβαση του Συλλόγου μας, έστω κι αν ο ΣΕΚΑ δεν αναφέρεται ρητώς στις συμβάσεις αυτές.

Όλα τα προσωπικά στοιχεία των μελών μας που αναγράφονται στις συμβάσεις θα προστατευτούν και δεν θα κοινοποιηθούν σε τρίτους.

β) Ισχύς Συλλογικής Σύμβασης ΣΕΚΑ

Η Συλλογική Σύμβαση του Συλλόγου μας βρίσκεται σε ισχύ και αποτελεί το βασικό νόμιμο τρόπο, με τον οποίο αμείβονται οι εργαζόμενοι έκτακτοι αρχαιολόγοι που απασχολούνται σε ιδιωτικά έργα σε όλη την επικράτεια. Καθώς η σύμβαση δεν έχει ανανεωθεί και σύμφωνα με τις διατάξεις της Π.Υ.Σ. 6/2012, από τις 14 Μαΐου 2013 περικόπτονται μόνο ορισμένα επιδόματα και επ’ ουδενί καταργούνται οι όροι της. 

Συγκεκριμένα, βάσει της παρ. 4 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012), «4. Οι κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα λήξει ή θα καταγγελθεί, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Κανονιστικοί όροι Συλλογικής Σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του ν. 4046/2012. Με την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν από τους κανονιστικούς αυτούς όρους αποκλειστικώς οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα. Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Οι όροι του τρίτου εδαφίου που διατηρούνται, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή της νέας ή της τροποποιημένης ατομικής σύμβασης.» 

Συνεπώς, συνεχίζουν να ισχύουν οι κανονιστικοί όροι της Σ.Σ.Ε. του Σ.ΕΚ.Α. «που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας», τόσο για όσους ήδη εργάζονται, όσο και για τους νεοπροσληφθέντες, καθώς δεν γίνεται πουθενά τέτοιος διαχωρισμός. Οι όροι της Π.Υ.Σ. 6/ 2012 (ΦΕΚ38/Α/28-2-2012) πουθενά δεν επιβάλλουν υποχρεωτικά τον κατώτερο μισθό αυτοδικαίως σε όλους τους εργαζόμενους

Την ισχύ της σύμβασης του Σ.ΕΚ.Α. καταδεικνύει η κανονιστική δέσμευση της από μικρές και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που συνεχίζουν να την εφαρμόζουν κατά την πρόσληψη νεοπροσληφθέντων αρχαιολόγων, είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτικά έργα και μετά τη 14η Μαίου 2013, ημερομηνία τυπικής λήξης πολλών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Παραδείγματα προσλήψεων μετά τις 14/5/2013, όπου οι αποδοχές των αρχαιολόγων ορίζονται από τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ, αποστέλλει ο Σύλλογος σε κάθε ενδιαφερόμενο.

κωδικοποιημένα:

Η Συλλογική Σύμβασή μας ισχύει στο ακέραιο, και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι διεκδικούμε την επικαιροποιημένη υπογραφή της.

Σε ό,τι αφορά στις μεικτές αποδοχές μας, από τον σχετικό πίνακα που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας (http://www.seka.net.gr/s/o-sullogos-mas/ergasiaka) διευκρινίζουμε ότι ισχύουν όλα τα κλιμάκια κανονικά. Επαναλαμβάνουμε ότι τα έτη προϋπηρεσίας μας (και η τοποθέτησή μας στα αντίστοιχα κλιμάκια) υπολογίζονται με βάση το έτος λήψης πτυχίου, και όχι με βάση τα ένσημα και τις βεβαιώσεις που έχουμε συγκεντρώσει.

Στα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί τρία επιδόματα, εκείνα των «ξένων γλωσσών», «βιβλιοθήκης» και «αρχαιολογικών ερευνών».

Στην ιστοσελίδα μας, και στις ενότητες «ο Σύλλογός μας» > «εργασιακά», μπορούν επίσης να αναζητηθούν τόσο η θετική «γνωμοδότηση της ΓΣΕΕ» για την ισχύ της Συλλογικής σύμβασης του ΣΕΚΑ, όσο και ένα πρότυπο σύμβασης εργασίας «εξαρτημένης σχέσης μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

γ) Σύννομοι τρόποι και όροι εργασίας των έκτακτων αρχαιολόγων

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι προσλαμβάνονται για την εκτέλεση αρχαιολογικού έργου (επίβλεψη εκσκαφικών εργασιών, σωστική ανασκαφή, μελέτη, δημοσίευση κ.ά.):

Αντικείμενο της εργασίας του αρχαιολόγου αποτελεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία δεν αποτελεί και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο εργολαβίας. Η αρχαιολογική εργασία έχει επιστημονικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να παραδίδεται σαν έργο και κατ’ αποκοπή. Οι αρχαιολόγοι δεν είναι εργολάβοι, αλλά εργάζονται ως μισθωτοί υπάλληλοι με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας, με το ωράριο και τους κανονισμούς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, πραγματοποιώντας την ίδια εργασία με το μόνιμο προσωπικό της. Προσλαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, από την οποία και εποπτεύονται και στην οποία αναφέρονται, όπως ορίζει η νομοθεσία. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Ν3028/2002 «για τη διενέργεια σωστικής ανασκαφής ορίζεται από την Υπηρεσία αρχαιολόγος που έχει τουλάχιστον τριετή ανασκαφική εμπειρία», και επιπροσθέτως σύμφωνα με τον Ν4072/2012 «Η πρόσληψη του προσωπικού γίνεται από τον Κύριο του Έργου έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, και προσλαμβάνεται από αυτόν». Μάλιστα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 493/2006 του Δ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ρητά εξαιρούνται οι αρχαιολόγοι από τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης έργου. Το αίτημα για εργασία με έκδοση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών αποτελεί παράβαση του Αστικού Κώδικα, όπου στο άρθρο 648 δίδεται η έννοια της Σύμβασης εργασίας και στο άρθρο 681 η έννοια της σύμβασης έργου.

Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, την τρομοκρατία και την προσπάθεια απαξίωσης έως και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας από την εταιρεία TransAdriaticPipeline (TAP), ιδιοκτήτη του κατασκευαζόμενου ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου σε αγαστή συνεργασία-συνενοχή με το ΥΠΠΟΑ.

 

Οι απειλές σε συναδέλφους, οι απολύσεις, ενώ ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται, αλλά και η προσπάθεια με κάθε τρόπο να «τελειώνουμε» με τα αρχαία έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες από τον ΤΑΡ, μέσω και του υπεύθυνου αρχαιολόγου της εταιρείας για το αρχαιολογικό έργο, «συναδέλφου» Κ.Θ.

Συγκεκριμένα, ο ΤΑΡ πιέζει συνεχώς για να προχωρήσει το έργο γρήγορα, προβαίνοντας καθημερινά σε μια σειρά βαρβαρότητες σε βάρος εργαζομένων και αρχαιοτήτων: απειλές για απολύσεις και επιθετική συμπεριφορά προς συναδέλφους αρχαιολόγους και εργατοτεχνίτες, εκβιασμοί να δουλέψουν γρηγορότερα(;) γιατί αλλιώς δεν θα συνεχίσουν στο έργο και θα αντικατασταθούν, κατηγορίες προς συναδέλφους για επιτηδευμένη καθυστέρηση ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στο έργο(!), παρεμβάσεις στην ανασκαφική μεθοδολογία και υποδείξεις για το πού και πώς θα γίνει ανασκαφή, πιέσεις να παραδοθούν τμήματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφικές εργασίες, συνεχής απαξιωτική αντιμετώπιση των ανασκαφικών ευρημάτων, εκτεταμένη χρήση μηχανικών μέσων (JCB) ακόμα και μέσα σε νεολιθική θέση(!) ή για την αποδόμηση αρχαιοτήτων, όπως σε βυζαντινούς αγωγούς στον Πεντάλοφο, αποδομήσεις πριν από την απόφαση του ΚΑΣ, εκβιασμοί προς τους μόνιμους συναδέλφους να τελειώνουν γρήγορα διότι διαφορετικά θα μετατεθούν ή δεν θα προτιμηθούν για θέσεις ευθύνης.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει οξυνθεί σε βαθμό επικίνδυνο: αρχαιολογικές θέσεις εγκαταλείπονται προτού ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα για να περάσει ο αγωγός με αποτέλεσμα την καταστροφή των αρχαιοτήτων, θέσεις με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν περνάνε από το ΚΑΣ -όπως ορίζει ο νόμος- γιατί χαρακτηρίζονται αυθαίρετα «ασήμαντες», συνάδελφοι απολύονται ενώ υπάρχει ακόμη ενεργό έργο (π.χ. στον Ν. Θεσσαλονίκης) χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή και την ενημέρωση των εφορειών, εργασίες γίνονται χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγων με αποτέλεσμα την καταστροφή αρχαιοτήτων, όπως συνέβη για παράδειγμα σε ρωμαϊκό νεκροταφείο του νομού Κιλκίς και άλλα παρόμοια. Με τις πρακτικές αυτές καταστρατηγείται έως καταπατάται ο αρχαιολογικός νόμος κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι συμφωνίες του Υπουργείου με την εταιρία που προβλέπουν χρόνο μετά τις ανασκαφές για την μελέτη υλικού έχουν προφανώς μονομερώς ακυρωθεί.

Σε όλα αυτά το ΥΠΠΟΑ είτε κάνει πως δεν βλέπει είτε πιέζει και αυτό την κατάσταση για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τον ΤΑΡ. Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τις πιέσεις και προς τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους από το ΥΠΠΟΑ να τηρούν τα «συμφωνηθέντα»-απαιτήσεις του ΤΑΡ.

Η υλοποίηση της γραμμής της εταιρείας αποδεικνύει ότι ο πακτωλός χρημάτων για τη διαφήμισή της είναι το παραπέτασμα προκειμένου να κρυφτούν οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, συνολικά για το έργο, και ειδικότερα και για τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι.

Η πραγματικότητα διαψεύδει αμείλικτα τόσο την διαφημιστική προπαγάνδα της εταιρείας όσο και την προπαγάνδα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δίκαιη ανάπτυξη. Οι 10.000 θέσεις εργασίας που υπόσχονταν δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο προσωπικό που εργάζεται, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν μόνο για λίγους μήνες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας με τα 10ωρα και 12ωρα, οι συνεχείς πιέσεις και απειλές συνοδεύονται από χαμηλούς μισθούς σε εργάτες, χειριστές, οδηγούς ενώ και οι αρχαιολόγοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αμείβονται με το σύνολο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι μισθοί που δίνονται δεν αφορούν 40 ώρες δουλειάς αλλά τουλάχιστον 60 ή και περισσότερες την εβδομάδα.

Τα παραπάνω δείχνουν τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «ανάπτυξη» και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για την οποία παλεύουν κυβέρνηση και λοιπά αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α.): φτηνοί εργαζόμενοι, αναλώσιμοι και με προσωρινή δουλειά, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο πλαίσιο του συστήματος και της λειτουργίας του αστικού κράτους και ο τομέας του Πολιτισμού έχει προσδεθεί πλήρως στις ανάγκες ανάπτυξης του κεφαλαίου, δηλαδή στις ανάγκες παγίωσης της εκμετάλλευσης και της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων όσο και των μνημείων. Η ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες αυτές αντανακλάται πεντακάθαρα στην επιβοηθητική στάση του ΥΠΠΟΑ απέναντι στους επενδυτές και την αδιάφορη στάση απέναντι σε εργαζόμενους και αρχαιότητες. Στις μεγάλες κατασκευαστικές επενδύσεις το κεφάλαιο αντιμετωπίζει πάντα την αρχαιολογία σαν αγκάθι και το ΥΠΠΟΑ συνεπικουρεί. Για το λόγο αυτό οι προσλήψεις και οι απολύσεις του προσωπικού, το ύψος της μισθοδοσίας, το εργασιακό καθεστώς αλλά ακόμα και η μονομερής παύση των εργασιών, γίνονται από τους ίδιους τους εργολάβους, με τις αντίστοιχες ΕΦΑ να αδιαφορούν επιδεικτικά (βλ. ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ΤΑΡ, β΄ φάση ΔΔΕΑΜ). Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της επένδυση στο Ελληνικό, το ΥΠΠΟΑ φροντίζει να διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, υπογράφοντας διμερή μνημόνια με τον ιδιοκτήτη του έργου και καταπατώντας τον αρχαιολογικό νόμο, που τείνει να γίνει κηδειόχαρτο.

Όταν, όμως, πρόκειται για την ανάδειξη μνημείων μέσω μελετητικών γραφείων και όχι μέσω των ίδιων των υπηρεσιών του υπουργείου ή όταν πρόκεται για την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων, το ΥΠΠΟΑ ευαισθητοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός εμφανίζεται συνεχώς με τον κ. Μπένο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στις επισκέψεις της, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την αντίληψή της για τις αρχαιότητες και το αρχαιολογικό έργο του υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιλέξει πλευρά και αυτή δεν είναι σίγουρα με τη μεριά των εργαζομένων ούτε με τη μεριά των αρχαιοτήτων.

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του TAP. Καταγγέλλει την πολιτική του ΥΠΠΟΑ που ευαισθητοποιείται για τις αρχαιότητες όταν και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει συμφέρον, ενώ αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους.
  • Να ανακληθούν οι απολύσεις σε όσα σημεία οι εργασίες σε ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται.
  • Να μην υπάρχει παρέμβαση του ΤΑΡ στο αρχαιολογικό έργο.
  • Να ερευνώνται ενδελεχώς και επιστημονικά όλες οι θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλο το πλάτος της ζώνης εργασίας του έργου (ROW).
  • Να ολοκληρώνεται η έρευνα με την καταγραφή και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού μετά το τέλος της ανασκαφής από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανασκαφή.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υψώσουν ανάστημα και να αποκρούσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς. Να είναι σε επαφή με το Σωματείο μας. Κανείς μόνος του.

Καλούμε και τους μόνιμους συναδέλφους να αντισταθούν. Το ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν το πλαίσιο που τους επιβάλλει το ΥΠΠΟΑ. Να απαιτήσουν και από τον ΣΕΑ να πάρει θέση και να οργανώσουν την πάλη τους.

 

Οπλιζόμαστε όλοι με επιμονή και αποφασιστικότητα.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Με συσπείρωση στο Σωματείο μας, με συμμετοχή και αλληλεγγύη.

Ο δυσάρεστος απολογισμός της 3ης Οκτωβρίου

Ένας εργατοτεχνίτης στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου του ΤΡΑΜ Αθήνας βρίσκεται από προχτές, 03/10, σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη στην εντατική μονάδα νοσοκομείου για την ίδια του τη ζωή, καθώς κατά την εκτέλεση εργασιών βρέθηκε καταπλακωμένος από πέτρες και χώμα παρειάς που κατέρρευσε. Ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα»; 

Όλοι όσοι γνωρίζουν τους δύσκολους όρους και συνθήκες εργασίας, τους εντατικοποιημένους ρυθμούς και την κορύφωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα, καταρχάς, και σε όλα τα έργα εν γένει, για την ικανοποίηση των εργολαβικών χρονοδιαγραμμάτων, καταλαβαίνουν ότι τα «ατυχήματα» τέτοιου είδους θα γίνονται ολοένα και συχνότερα, με νομοτελειακό τρόπο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τα (εκ των πραγμάτων) ελλιπή μέτρα ασφαλείας, και θεωρεί συνυπόλογους τόσο τον Κύριο του Έργου (Αττικό Μετρό ΑΕ) όσο και την κατασκευαστική εταιρεία, που εκ του νόμου είναι υπόλογοι αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους εργοταξιακούς χώρους, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τις οδηγίες του οποίου εργάζονται οι συνάδελφοι, και το οποίο τελικά θέτει -όπως δυστυχώς αποδεικνύεται- πολλές φορές σε θανάσιμο κίνδυνο το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί να προστατεύσει, να απαιτήσει, ούτε καν να εγγυηθεί για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Στεκόμαστε στο πλευρό του εργατοτεχνίτη που σήμερα δίνει κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης και απαιτούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο σε πολιτικό όσο και νομικό και κυρίως σε ηθικό επίπεδο! Δε χρειάζεται να υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά, δε χρειάζεται να θρηνήσουμε θύματα για να συγκινηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, ο μοναδικός και ουσιαστικός εργοδότης μας.

Ζητάμε να σταματήσει το ΥΠΠΟΑ να καλύπτει και να ενισχύει με την ανοχή του τα εξοντωτικά προγράμματα και χρονοδιαγράμματα, αλλά και τους γενικούς επαχθείς όρους εργασίας που επιβάλλουν οι μεγάλες τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρίες και οι εργολάβοι τους σε βάρος των εργαζομένων. Να επιβάλει το ΥΠΠΟΑ την τήρηση μέτρων ασφαλείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού της Υπηρεσίας.

Άλλοτε πρόκειται για ορυχεία που κυριολεκτικά καταρρέουν (Αμύνταιο), άλλοτε για εργοτάξια στα οποία ανιχνεύονται τοξικά-θανατηφόρα στοιχεία (ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σε εργοτάξιο του οποίου εντοπίστηκε υδράργυρος), άλλοτε για σκάμματα που διανοίγονται σε επικίνδυνα μεγάλο βάθος (εν προκειμένω, εργασίες για το ΤΡΑΜ Αθήνας): μία ματιά μόνο σε πολύ πρόσφατα περιστατικά πιστοποιεί ότι το αρχαιολογικό προσωπικό στο πεδίο εκτίθεται συχνά σε πολύ σημαντικούς κινδύνους.

Προφανώς μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που προχτές, επίσης, κορύφωναν κάθε πίεση για την παράκαμψη της αρχαιολογίας, ενώ ταυτόχρονα έκαναν την υπόκλισή τους στους «επενδυτές» του Ελληνικού και σε όλους σχεδόν τους όρους που έθεταν οι τελευταίοι, έχουν δώσει ήδη επαρκέστατα δείγματα γραφής.

Το ΚΑΣ λοιπόν κήρυξε αρχαιολογική ζώνη μια έκταση 280 στρεμμάτων, από μια συνολική επιφάνεια άνω των 6.000 στρεμμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κινήθηκαν σε μια γραμμή που κυμάνθηκε από διακηρύξεις σε όλους τους τόνους για την ανάγκη «επίσπευσης» της έναρξης της επένδυσης (με προκλητικούς όρους «προστασίας» του «επενδυτή») και παραβίασης ακόμα και αυτής της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μέχρι την ευθεία επίθεση στα …συμφέροντα που εξυπηρετούν οι αρχαιολόγοι (οι οποίοι δε ζήτησαν κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του υφιστάμενου αρχαιολογικού νόμου).

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που αδυνατούν να προστατέψουν τόσο τους εργαζόμενους (και) στον Πολιτισμό, όσο και τους ίδιους τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενισχύουμε τις πιέσεις μας για να ανασχεθεί η αντι-κοινωνική, αντι-πολιτιστική πολιτική τους.

Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό! Το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει τις ευθύνες του!

Όχι στην εκποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς! Όχι άλλο ξεπούλημα στο βωμό της «ανάπτυξης»!

Κάτω τα αντικοινωνικά μέτρα και σχεδιασμοί, να αποδοκιμαστούν οι πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και αρχαιότητες!

Κάλεσμα σε Τακτική Γενική Συνέλευση στην Αθήνα

 την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 στην  Αθήνα, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136 (στάση ηλεκτρικού «Θησείο»). 


Ημερήσια Διάταξη

- Εργασιακά ζητήματα (Μετρό, ΤΑΠ, έργα αυτεπιστασίας)

- Οικονομικά θέματα 

- Διεκδίκηση ΣΣΕ Σ.ΕΚ.Α.Όσα μέλη μας επιθυμούν να προτείνουν κάποιο θέμα για να ενταχθεί στη ημερήσια διάταξη, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου () έως την Κυριακή 08/10/2017.

        

Επιπλέον, ζητάμε από τα μέλη μας που επιθυμούν να παραστούν στη Συνέλευση να δηλώσουν συμμετοχή έως την Κυριακή 08/10/2017 προκειμένου να διαμορφώσουμε εικόνα, ώστε να συμβάλουμε ως Σύλλογος, όσο το δυνατόν, στα έξοδα μετακίνησης.

Καθώς ο Σ.ΕΚ.Α. είστε εσείς, τα μέλη του, η παρουσία σας είναι απαραίτητη.