Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας ΣΕΚΑ (12:00 - λήξη βάρδιας),

αυτήν την Πέμπτη, 14-06-2018, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει 3ωρη (12:00 έως λήξη βάρδιας) Πανελλαδική Στάση Εργασίας, αυτήν την Πέμπτη, 14-06-2018, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Καταγγέλλουμε το πολυνομοσχέδιο και την κυβερνητική πολιτική, αποδοκιμάζουμε τα μεγαλόστομα κυβερνητικά ψεύδη για έξοδο από τα μνημόνια, τη διαιώνιση των πολιτικών τής λιτότητας, ανεργίας, εξάρτησης και υποτέλειας. Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όλοι στις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα!

Σημεία Προσυγκεντρώσεων ΣΕΚΑ, στις 13:00:

Αθήνα: Υπουργείο Εργασίας

Θεσσαλονίκη: Καμάρα

Κρήτη: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου


Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΕΚΑ με τον υφυπουργό κ. Στρατή στις 16/05/18
 
Την Τετάρτη, 16 Μαΐου, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Στρατής, δέχτηκε στο γραφείο του στο ΥΠΠΟΑ, αντιπροσωπεία του ΣΕΚΑ προκειμένου να συζητηθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο.
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΚΑ τοποθετήθηκε με κύρια σημεία:
·την υποστελέχωση του Υπουργείου και των ανά την επικράτεια ΕΦΑ, η οποία, μεταξύ άλλων αναπαράγει την αδυναμία υλοποίησης και εποπτείας των αρχαιολογικών εργασιών.
·την άμεση ανάγκη μαζικών προσλήψεων προσωπικού, που θα διευκόλυνε το ΥΠΠΟΑ και τις ΕΦΑ στο έργο τους, με επισήμανση της ανάγκης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για όσους έχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου
·με την ευκαιρία αυτή έγινε τέθηκε και το ζήτημα της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού του ΑΣΕΠ 16Κ/2017 αναφορικά με το μικρό αριθμό των θέσεων για τους αρχαιολόγους, ενώ αναπτύχθηκαν τα προβλήματα με την εντοπιότητα και τις θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες, τα ζητήματα σχετικά με τον τρόπο καθορισμού των κριτηρίων, τις εξειδικεύσεις σε προϋπηρεσία και τη διάκριση σε Προϊστορικούς-Κλασικούς και Βυζαντινούς-Μεταβυζαντινούς αρχαιολόγους και τα συνακόλουθα προβλήματα στις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας από τις ΕΦΑ.
·τον απαράδεκτο και καθόλου σύννομο τρόπο σύνταξης προκηρύξεων από κάποιες ΕΦΑ, οι οποίες ορίζουν ως προαπαιτούμενο τα μεταπτυχιακά, καταργώντας ουσιαστικά το πτυχίο μας, καθώς και τον αυθαίρετο τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας και της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων.
·τα προβλήματα στη μισθοδοσία, στη μισθολογική μας κατάταξη και στο ξεπάγωμα των κλιμακίων
·τονίστηκε η ανάγκη να περιοριστούν οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και ο ρόλος που αναλαμβάνουν συχνά καταστρατηγώντας τον αρχαιολογικό νόμο και αυτά τα υπογεγραμμένα μνημόνια συνεργασίας και συναντίληψης, απολύοντας και προσλαμβάνοντας προσωπικό κατά την κρίση τους και παρεμβαίνοντας στη διάρκεια και στην εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών. Με αφορμή αυτό έγινε μνεία στα μεγάλα έργα του ΤΑΡ και του Μετρό Θεσσαλονίκης, με συγκεκριμένες αναφορές, προκειμένου να λειτουργήσουν μελλοντικά ως παράδειγμα προς αποφυγή.
·τους όρους υπό τους οποίους πρέπει να εκτελεστούν οι εργασίες σε Καστέλλι και Ελληνικό.
·ζητήθηκε ενημέρωση για την προοπτική συνέχισης του έργου της ΔΔΕΑΜ, που αφορά στην ψηφιοποίηση τω κινητών μνημείων του Υπουργείου.
 
Ο Υφυπουργός από την πλευρά του, παρουσία και της συνεργάτιδάς του, κυρίας Π. Χριστοδουλοπούλου, αναφέρθηκε σε κάθε θέμα ξεχωριστά, τονίζοντας ωστόσο ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και ότι για τα περισσότερα από τα θέματα που του τέθηκαν ήταν αναρμόδιος.
Ανέφερε ότι θα ζητήσει περισσότερη ενημέρωση για τα μεγάλα έργα, το καθεστώς υλοποίησης και εκτέλεσής τους και αναφορικά με τον ΤΑΡ πιθανολόγησε ότι στους Φιλίππους κάνουν τις προετοιμασίες, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες αφού βγει η απόφαση του ΣτΕ. Όσα του αναφέραμε για τις αυθαιρεσίες που έχουν παρατηρηθεί στο έργο αυτό, όπως π.χ. οι αρχαιολόγοι να απολύονται και οι αρμόδιες ΕΦΑ να το μαθαίνουν τελευταίες από το απολυμένο προσωπικό, του προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη και είπε ότι θα τις διερευνήσει. Το Μετρό Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται και κατά την άποψή του δεν μπορεί να γίνει κάποια παρέμβαση.
Για τα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν (Καστέλλι, Ελληνικό) τόνισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν με έλεγχο από τις ΕΦΑ, που πιθανώς το διασφαλίζει η αυτεπιστασία.
Επίσης, σχολίασε τον αυθαίρετο τρόπο έκδοσης προκηρύξεων από τις κατά τόπους ΕΦΑ, σχετικά με τα προαπαιτούμενα μεταπτυχιακά, τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και τον υπολογισμό των μορίων και ανέφερε ότι θα παραπέμψει το θέμα στους αρμοδίους της Γενικής Γραμματέως και της ΓΔΑΠΚ. Τόνισε ότι ο ΣΕΚΑ μπορεί να καταγγέλλει τις παράνομες προκηρύξεις κάνοντας χρήση των σχετικών, συγκεκριμένων άρθρων του οργανογράμματος.
Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, μισθοδοσίες και ξεπάγωμα κλιμακίου, δήλωσε αναρμόδιος, παρόλα αυτά τόνισε ότι θα παραπέμψει το θέμα στο αρμόδιο Οικονομικό και Διοικητικό Τμήμα του Υπουργείου.
Για την προκήρυξη 16Κ/2017 συμφώνησε ότι ο αριθμός των θέσεων ήταν μικρός, ζήτησε να μάθει τον ακριβή αριθμό των μονίμων και των συμβασιούχων αρχαιολόγων, τόνισε ότι η διάκριση σε κατηγορίες, Προϊστορικούς-Κλασικούς και Βυζαντινούς-Μεταβυζαντινούς αρχαιολόγους, έγινε με βάση το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και ζήτησε να του καταθέσουμε γραπτά τα σημαντικά σημεία της διαφωνίας μας.

Τέλος, για το έργο της ΔΔΕΑΜ ανέφερε ότι υπάρχει θετική διάθεση τόσο από την πλευρά του όσο και από την Προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης για τη συνέχισή του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα όποια οικονομικά κωλύματα μπορεί να προκύψουν. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι θα παράσχει τη στήριξή του όταν και αν του ζητηθεί.


24ωρη πανελλαδική απεργία, Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018

 

 

Η απεργία της 30ης Μαΐου βρίσκει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιδίδεται σε μια νέα κούρσα ασύστολης δημαγωγίας, σποράς νέων αυταπατών, για τη δήθεν «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την

 

επιτήρηση. Προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να ρίξει σκόνη, να επιχειρήσει να συγκαλύψει επικοινωνιακά τον νέο κύκλο αντιλαϊκών μέτρων που έπονται. Άλλωστε ΕΕ - ΔΝΤ - κυβέρνηση έχουν προ

 

πολλού δώσει τα χέρια και έχουν συνυπογράψει την επιβολή νέων φοροληστρικών και αντεργατικών μέτρων που συνθλίβουν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, και εκποιούν τη δημόσια περιουσία, με στόχο το

 

λεγόμενο κλείσιμο της περίφημης 4ης αξιολόγησης.

 

Στις 30 Μαΐου οι συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μετά από ένα μακρύ και πολύμηνο λήθαργο, αποφάσισαν την προκήρυξη νέας γενικής πανεργατικής απεργίας. Μάλιστα επιχειρούν να

 

εντάξουν την απεργιακή κινητοποίηση ως «πρώτη δράση» στα πλαίσια της «πανεθνικής ημέρας δράσης» της περίφημης «Κοινωνικής Συμμαχίας». Η τελευταία δεν είναι κάτι περισσότερο από σύμπραξη των

 

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τους εκπροσώπους των ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και επιμελητηρίων.

 

Απέναντι στις φιλοκυβερνητικές και φιλοεργοδοτικές δυνάμεις που συγκροτούν τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, η πραγματική απάντηση είναι η αποκάλυψη και η ανυποχώρητη σύγκρουση με τη

 

γραμμή της υποταγής που προβάλλουν, θέτοντας ταυτόχρονα μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τα πραγματικά συμφέροντα και αιτήματα των εργαζομένων στο επίκεντρο της

 

πάλης

 

Η πραγματική απάντηση είναι ο αγώνας για την αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στα συνδικαλιστικά όργανα και όχι η φυγή και ο αναχωρητισμός από τους αγώνες.

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία της Τετάρτης, 30 Μαΐου 2018, και καλεί τα μέλη του να υποστηρίξουν με την παρουσία

 

τους την απεργιακή κινητοποίηση.

 

Δίπλα στα πάγια αιτήματά μας, ενισχύουμε τη διεκδίκησή μας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

Όλοι στην απεργία της Τετάρτης, 30 Μαΐου!

 

 

Σημεία συγκεντρώσεων:

 

Αθήνα: Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), 11:00

 

Θεσσαλονίκη: Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκη 11:00

 

Κρήτη: Ηράκλειο, Καπετανάκειο, 10:00

Καταγγέλλουμε το συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ

σε βάρος του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καταγγέλλει το συνεχιζόμενο μαζικό έγκλημα που διαπράττεται και τις μέρες αυτές από το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού.

Οι αρχές του Ισραήλ συνόδευσαν την υλοποίηση της εμπρηστικής απόφασης των ΗΠΑ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με τη δολοφονία 60 Παλαιστινίων διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων Παλαιστίνιων μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τους 2.700!

ΗΠΑ και Ισραήλ, ανακινούν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους στην πολύπαθη περιοχή, ωστόσο οι πολιτικές τους δεν έχουν γνωρίσει ακόμη την απερίφραστη διεθνή καταδίκη. Και η ελληνική κυβέρνηση, προτιμάει να συνάπτει και να διαφημίζει τις οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, παρά να καταγγέλλει ανοιχτά το συνεχιζόμενο μαζικό έγκλημα, το όποιο γνωρίζει τις ημέρες αυτές νέα έξαρση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό!

Να σταματήσει τώρα το συνεχιζόμενο μαζικό έγκλημα του κράτους του Ισραήλ, το οποίο υλοποιείται με τις υποδείξεις και τον σχεδιασμό των ΗΠΑ!

Να μην παραδώσουν οι ΕΦΑ το κλειδί των προσλήψεων στον ΤΑΡ

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) έχει παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την Κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ να επιχειρεί να γίνει ο απόλυτος ρυθμιστής των προσλήψεων και των απολύσεων προσωπικού της αρχαιολογίας στο έργο του διαδριατικού αγωγού, παρακάμπτοντας την αρχαιολογική νομοθεσία αλλά και τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε τις εφορείες αρχαιοτήτων. Χαιρετίζουμε τις πρόσφατες ενέργειες της Εφορείας Καστοριάς, η οποία στάθηκε στο ύψος της αποστολής της, θυμίζοντας στους μεγαλοκατασκευαστές ότι η αρχαιολογική έρευνα, η ανασκαφή, οι αρχαιότητες, οι εργαζόμενοι, δεν θα γίνουν παιχνίδι στις ορέξεις της Κ/Ξ, δεν θα γίνουν τσιφλίκι του ΤΑΡ. Σημειώνουμε ότι ο ΣΕΚΑ, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης της 06-05-2018, διέγραψε από τη λίστα των μελών του τον Κ. Θεοδωρίδη, συντονιστή αρχαιολόγο στο έργο του ΤΑΡ, θεωρώντας ότι οι ενέργειές του αντιτίθενται στις αρχές και τους σκοπούς τού Συλλόγου.


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων παρακολουθεί σήμερα την Κ/Ξ να ετοιμάζεται να ξεκινήσει εργασίες στην περιοχή των Φιλίππων, χωρίς να έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν κάτοικοι των δήμων Καβάλας (προερχόμενοι κυρίως από τον πρώην δήμο Φιλίππων), Σερρών, Εμμανουήλ Παπά και Δοξάτου, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Καβάλας, διεκδικώντας την αλλαγή της σχεδιασμένης όδευσης του αγωγού. Επιχειρώντας να καλοπιάσει τους κατοίκους, η Κ/Ξ προσφέρει τώρα σαν αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση έργου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης, λειψυδρίας και πλημμυρών στην περιοχή Καβάλας-Φιλίππων. Η Κ/Ξ είχε στον πλευρό της ως, «συντονιστή» στις συσκέψεις με τοπικούς φορείς, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, ο οποίος λειτούργησε σαν άλλος εκπρόσωπος των συμφερόντων του ΤΑΡ.


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρεί ότι όλοι οι  αρχαιολόγοι μπορούν και πρέπει από κοινού να αντιταχθούν στις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών, να δώσουν κοινό αγώνα προάσπισης των αρχαίων μνημείων αλλά και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε πρώτα και κύρια -και αποτελεί ένα από τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου- ότι είτε πρόκειται για μικρό είτε για μεγάλο έργο οι εργασίες προστασίας, ανάδειξης, μελέτης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρέπει να υλοποιούνται άμεσα και αποκλειστικά από το ΥΠΠΟΑ και τις κατά τόπους ΕΦΑ. Συνεπώς, θεωρούμε ότι οι προσλήψεις του έκτακτου προσωπικού, που υλοποιεί τις παραπάνω εργασίες, είτε πρόκειται για μικρό είτε για μεγάλο έργο πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις κατά τόπους ΕΦΑ.

Πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας Σ.ΕΚ.Α.

αυτήν την Παρασκευή 11 Μαΐου

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 6ης Μαΐου, ο Συλλογός μας συμμετέχει στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, προκηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως λήξη του ωραρίου.

Διεκδικούμε την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Βασικό αίτημά μας η υπογραφή καινούριας ΣΣΕ. Με την αυτοπρόσωπη παρουσία μας στηρίζουμε τις αγωνιστικές αποφάσεις του Συλλόγου, ενισχύουμε εμπράκτως τις διεκδικήσεις μας.

Σημεία συγκέντρωσης:

Αθήνα, 13:00, Προπύλαια.

Συμπορευόμαστε με τους συναδέλφους μας του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ

Θεσσαλονίκη, 13:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Ηράκλειο, 12:30, Πλατεία Κορνάρου