Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Ανακοινώσεις

Καταγγέλλουμε τις απολύσεις, την τρομοκρατία και την προσπάθεια απαξίωσης έως και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας από την εταιρεία TransAdriaticPipeline (TAP), ιδιοκτήτη του κατασκευαζόμενου ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου σε αγαστή συνεργασία-συνενοχή με το ΥΠΠΟΑ.

 

Οι απειλές σε συναδέλφους, οι απολύσεις, ενώ ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται, αλλά και η προσπάθεια με κάθε τρόπο να «τελειώνουμε» με τα αρχαία έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες από τον ΤΑΡ, μέσω και του υπεύθυνου αρχαιολόγου της εταιρείας για το αρχαιολογικό έργο, «συναδέλφου» Κ.Θ.

Συγκεκριμένα, ο ΤΑΡ πιέζει συνεχώς για να προχωρήσει το έργο γρήγορα, προβαίνοντας καθημερινά σε μια σειρά βαρβαρότητες σε βάρος εργαζομένων και αρχαιοτήτων: απειλές για απολύσεις και επιθετική συμπεριφορά προς συναδέλφους αρχαιολόγους και εργατοτεχνίτες, εκβιασμοί να δουλέψουν γρηγορότερα(;) γιατί αλλιώς δεν θα συνεχίσουν στο έργο και θα αντικατασταθούν, κατηγορίες προς συναδέλφους για επιτηδευμένη καθυστέρηση ώστε να παρατείνουν την παραμονή τους στο έργο(!), παρεμβάσεις στην ανασκαφική μεθοδολογία και υποδείξεις για το πού και πώς θα γίνει ανασκαφή, πιέσεις να παραδοθούν τμήματα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφικές εργασίες, συνεχής απαξιωτική αντιμετώπιση των ανασκαφικών ευρημάτων, εκτεταμένη χρήση μηχανικών μέσων (JCB) ακόμα και μέσα σε νεολιθική θέση(!) ή για την αποδόμηση αρχαιοτήτων, όπως σε βυζαντινούς αγωγούς στον Πεντάλοφο, αποδομήσεις πριν από την απόφαση του ΚΑΣ, εκβιασμοί προς τους μόνιμους συναδέλφους να τελειώνουν γρήγορα διότι διαφορετικά θα μετατεθούν ή δεν θα προτιμηθούν για θέσεις ευθύνης.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει οξυνθεί σε βαθμό επικίνδυνο: αρχαιολογικές θέσεις εγκαταλείπονται προτού ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα για να περάσει ο αγωγός με αποτέλεσμα την καταστροφή των αρχαιοτήτων, θέσεις με αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν περνάνε από το ΚΑΣ -όπως ορίζει ο νόμος- γιατί χαρακτηρίζονται αυθαίρετα «ασήμαντες», συνάδελφοι απολύονται ενώ υπάρχει ακόμη ενεργό έργο (π.χ. στον Ν. Θεσσαλονίκης) χωρίς την σύμφωνη γνώμη ή και την ενημέρωση των εφορειών, εργασίες γίνονται χωρίς την επίβλεψη αρχαιολόγων με αποτέλεσμα την καταστροφή αρχαιοτήτων, όπως συνέβη για παράδειγμα σε ρωμαϊκό νεκροταφείο του νομού Κιλκίς και άλλα παρόμοια. Με τις πρακτικές αυτές καταστρατηγείται έως καταπατάται ο αρχαιολογικός νόμος κατ’ εξακολούθηση, ενώ οι συμφωνίες του Υπουργείου με την εταιρία που προβλέπουν χρόνο μετά τις ανασκαφές για την μελέτη υλικού έχουν προφανώς μονομερώς ακυρωθεί.

Σε όλα αυτά το ΥΠΠΟΑ είτε κάνει πως δεν βλέπει είτε πιέζει και αυτό την κατάσταση για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο τον ΤΑΡ. Ιδιαίτερα καταγγέλλουμε τις πιέσεις και προς τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους από το ΥΠΠΟΑ να τηρούν τα «συμφωνηθέντα»-απαιτήσεις του ΤΑΡ.

Η υλοποίηση της γραμμής της εταιρείας αποδεικνύει ότι ο πακτωλός χρημάτων για τη διαφήμισή της είναι το παραπέτασμα προκειμένου να κρυφτούν οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, συνολικά για το έργο, και ειδικότερα και για τους εργαζόμενους στο αρχαιολογικό κομμάτι.

Η πραγματικότητα διαψεύδει αμείλικτα τόσο την διαφημιστική προπαγάνδα της εταιρείας όσο και την προπαγάνδα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για δίκαιη ανάπτυξη. Οι 10.000 θέσεις εργασίας που υπόσχονταν δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση στο προσωπικό που εργάζεται, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους δουλεύουν μόνο για λίγους μήνες.

Η εντατικοποίηση της εργασίας με τα 10ωρα και 12ωρα, οι συνεχείς πιέσεις και απειλές συνοδεύονται από χαμηλούς μισθούς σε εργάτες, χειριστές, οδηγούς ενώ και οι αρχαιολόγοι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αμείβονται με το σύνολο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι οι μισθοί που δίνονται δεν αφορούν 40 ώρες δουλειάς αλλά τουλάχιστον 60 ή και περισσότερες την εβδομάδα.

Τα παραπάνω δείχνουν τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «ανάπτυξη» και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για την οποία παλεύουν κυβέρνηση και λοιπά αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων, Χ.Α.): φτηνοί εργαζόμενοι, αναλώσιμοι και με προσωρινή δουλειά, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στο πλαίσιο του συστήματος και της λειτουργίας του αστικού κράτους και ο τομέας του Πολιτισμού έχει προσδεθεί πλήρως στις ανάγκες ανάπτυξης του κεφαλαίου, δηλαδή στις ανάγκες παγίωσης της εκμετάλλευσης και της αδικίας σε βάρος των εργαζομένων όσο και των μνημείων. Η ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες αυτές αντανακλάται πεντακάθαρα στην επιβοηθητική στάση του ΥΠΠΟΑ απέναντι στους επενδυτές και την αδιάφορη στάση απέναντι σε εργαζόμενους και αρχαιότητες. Στις μεγάλες κατασκευαστικές επενδύσεις το κεφάλαιο αντιμετωπίζει πάντα την αρχαιολογία σαν αγκάθι και το ΥΠΠΟΑ συνεπικουρεί. Για το λόγο αυτό οι προσλήψεις και οι απολύσεις του προσωπικού, το ύψος της μισθοδοσίας, το εργασιακό καθεστώς αλλά ακόμα και η μονομερής παύση των εργασιών, γίνονται από τους ίδιους τους εργολάβους, με τις αντίστοιχες ΕΦΑ να αδιαφορούν επιδεικτικά (βλ. ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, ΤΑΡ, β΄ φάση ΔΔΕΑΜ). Σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της επένδυση στο Ελληνικό, το ΥΠΠΟΑ φροντίζει να διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, υπογράφοντας διμερή μνημόνια με τον ιδιοκτήτη του έργου και καταπατώντας τον αρχαιολογικό νόμο, που τείνει να γίνει κηδειόχαρτο.

Όταν, όμως, πρόκειται για την ανάδειξη μνημείων μέσω μελετητικών γραφείων και όχι μέσω των ίδιων των υπηρεσιών του υπουργείου ή όταν πρόκεται για την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιοτήτων, το ΥΠΠΟΑ ευαισθητοποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι η υπουργός εμφανίζεται συνεχώς με τον κ. Μπένο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στις επισκέψεις της, προβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την αντίληψή της για τις αρχαιότητες και το αρχαιολογικό έργο του υπουργείου του οποίου προΐσταται.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται, πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιλέξει πλευρά και αυτή δεν είναι σίγουρα με τη μεριά των εργαζομένων ούτε με τη μεριά των αρχαιοτήτων.

Ο Σ.ΕΚ.Α. καταγγέλλει τις απαράδεκτες πρακτικές του TAP. Καταγγέλλει την πολιτική του ΥΠΠΟΑ που ευαισθητοποιείται για τις αρχαιότητες όταν και η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει συμφέρον, ενώ αδιαφορεί για τους εργαζόμενους στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία προς τους εργαζόμενους.
  • Να ανακληθούν οι απολύσεις σε όσα σημεία οι εργασίες σε ανασκαφές και επιβλέψεις συνεχίζονται.
  • Να μην υπάρχει παρέμβαση του ΤΑΡ στο αρχαιολογικό έργο.
  • Να ερευνώνται ενδελεχώς και επιστημονικά όλες οι θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε όλο το πλάτος της ζώνης εργασίας του έργου (ROW).
  • Να ολοκληρώνεται η έρευνα με την καταγραφή και τεκμηρίωση του αρχαιολογικού υλικού μετά το τέλος της ανασκαφής από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην ανασκαφή.
  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υψώσουν ανάστημα και να αποκρούσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς. Να είναι σε επαφή με το Σωματείο μας. Κανείς μόνος του.

Καλούμε και τους μόνιμους συναδέλφους να αντισταθούν. Το ότι είναι κρατικοί υπάλληλοι δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσουν το πλαίσιο που τους επιβάλλει το ΥΠΠΟΑ. Να απαιτήσουν και από τον ΣΕΑ να πάρει θέση και να οργανώσουν την πάλη τους.

 

Οπλιζόμαστε όλοι με επιμονή και αποφασιστικότητα.

Οργανώνουμε τον αγώνα μας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Με συσπείρωση στο Σωματείο μας, με συμμετοχή και αλληλεγγύη.


Ο δυσάρεστος απολογισμός της 3ης Οκτωβρίου

Ένας εργατοτεχνίτης στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου του ΤΡΑΜ Αθήνας βρίσκεται από προχτές, 03/10, σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη στην εντατική μονάδα νοσοκομείου για την ίδια του τη ζωή, καθώς κατά την εκτέλεση εργασιών βρέθηκε καταπλακωμένος από πέτρες και χώμα παρειάς που κατέρρευσε. Ένα ακόμη εργατικό «ατύχημα»; 

Όλοι όσοι γνωρίζουν τους δύσκολους όρους και συνθήκες εργασίας, τους εντατικοποιημένους ρυθμούς και την κορύφωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα μεγάλα, καταρχάς, και σε όλα τα έργα εν γένει, για την ικανοποίηση των εργολαβικών χρονοδιαγραμμάτων, καταλαβαίνουν ότι τα «ατυχήματα» τέτοιου είδους θα γίνονται ολοένα και συχνότερα, με νομοτελειακό τρόπο.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τα (εκ των πραγμάτων) ελλιπή μέτρα ασφαλείας, και θεωρεί συνυπόλογους τόσο τον Κύριο του Έργου (Αττικό Μετρό ΑΕ) όσο και την κατασκευαστική εταιρεία, που εκ του νόμου είναι υπόλογοι αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους εργοταξιακούς χώρους, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τις οδηγίες του οποίου εργάζονται οι συνάδελφοι, και το οποίο τελικά θέτει -όπως δυστυχώς αποδεικνύεται- πολλές φορές σε θανάσιμο κίνδυνο το προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, χωρίς να μπορεί να προστατεύσει, να απαιτήσει, ούτε καν να εγγυηθεί για την ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων.

Στεκόμαστε στο πλευρό του εργατοτεχνίτη που σήμερα δίνει κυριολεκτικά αγώνα επιβίωσης και απαιτούμε από τους εμπλεκόμενους φορείς τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους τόσο σε πολιτικό όσο και νομικό και κυρίως σε ηθικό επίπεδο! Δε χρειάζεται να υπάρξουν άλλα τέτοια περιστατικά, δε χρειάζεται να θρηνήσουμε θύματα για να συγκινηθεί το υπουργείο Πολιτισμού, ο μοναδικός και ουσιαστικός εργοδότης μας.

Ζητάμε να σταματήσει το ΥΠΠΟΑ να καλύπτει και να ενισχύει με την ανοχή του τα εξοντωτικά προγράμματα και χρονοδιαγράμματα, αλλά και τους γενικούς επαχθείς όρους εργασίας που επιβάλλουν οι μεγάλες τεχνικές-κατασκευαστικές εταιρίες και οι εργολάβοι τους σε βάρος των εργαζομένων. Να επιβάλει το ΥΠΠΟΑ την τήρηση μέτρων ασφαλείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού της Υπηρεσίας.

Άλλοτε πρόκειται για ορυχεία που κυριολεκτικά καταρρέουν (Αμύνταιο), άλλοτε για εργοτάξια στα οποία ανιχνεύονται τοξικά-θανατηφόρα στοιχεία (ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σε εργοτάξιο του οποίου εντοπίστηκε υδράργυρος), άλλοτε για σκάμματα που διανοίγονται σε επικίνδυνα μεγάλο βάθος (εν προκειμένω, εργασίες για το ΤΡΑΜ Αθήνας): μία ματιά μόνο σε πολύ πρόσφατα περιστατικά πιστοποιεί ότι το αρχαιολογικό προσωπικό στο πεδίο εκτίθεται συχνά σε πολύ σημαντικούς κινδύνους.

Προφανώς μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που προχτές, επίσης, κορύφωναν κάθε πίεση για την παράκαμψη της αρχαιολογίας, ενώ ταυτόχρονα έκαναν την υπόκλισή τους στους «επενδυτές» του Ελληνικού και σε όλους σχεδόν τους όρους που έθεταν οι τελευταίοι, έχουν δώσει ήδη επαρκέστατα δείγματα γραφής.

Το ΚΑΣ λοιπόν κήρυξε αρχαιολογική ζώνη μια έκταση 280 στρεμμάτων, από μια συνολική επιφάνεια άνω των 6.000 στρεμμάτων. Το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κινήθηκαν σε μια γραμμή που κυμάνθηκε από διακηρύξεις σε όλους τους τόνους για την ανάγκη «επίσπευσης» της έναρξης της επένδυσης (με προκλητικούς όρους «προστασίας» του «επενδυτή») και παραβίασης ακόμα και αυτής της αρχαιολογικής νομοθεσίας, μέχρι την ευθεία επίθεση στα …συμφέροντα που εξυπηρετούν οι αρχαιολόγοι (οι οποίοι δε ζήτησαν κάτι περισσότερο από την εφαρμογή του υφιστάμενου αρχαιολογικού νόμου).

Απέναντι σε μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο που αδυνατούν να προστατέψουν τόσο τους εργαζόμενους (και) στον Πολιτισμό, όσο και τους ίδιους τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ενισχύουμε τις πιέσεις μας για να ανασχεθεί η αντι-κοινωνική, αντι-πολιτιστική πολιτική τους.

Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό! Το ΥΠΠΟΑ να αναλάβει τις ευθύνες του!

Όχι στην εκποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς! Όχι άλλο ξεπούλημα στο βωμό της «ανάπτυξης»!

Κάτω τα αντικοινωνικά μέτρα και σχεδιασμοί, να αποδοκιμαστούν οι πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και αρχαιότητες!


Κάλεσμα σε Τακτική Γενική Συνέλευση στην Αθήνα

 την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 στην  Αθήνα, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136 (στάση ηλεκτρικού «Θησείο»). 


Ημερήσια Διάταξη

- Εργασιακά ζητήματα (Μετρό, ΤΑΠ, έργα αυτεπιστασίας)

- Οικονομικά θέματα 

- Διεκδίκηση ΣΣΕ Σ.ΕΚ.Α.Όσα μέλη μας επιθυμούν να προτείνουν κάποιο θέμα για να ενταχθεί στη ημερήσια διάταξη, παρακαλούνται να το δηλώσουν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου () έως την Κυριακή 08/10/2017.

        

Επιπλέον, ζητάμε από τα μέλη μας που επιθυμούν να παραστούν στη Συνέλευση να δηλώσουν συμμετοχή έως την Κυριακή 08/10/2017 προκειμένου να διαμορφώσουμε εικόνα, ώστε να συμβάλουμε ως Σύλλογος, όσο το δυνατόν, στα έξοδα μετακίνησης.

Καθώς ο Σ.ΕΚ.Α. είστε εσείς, τα μέλη του, η παρουσία σας είναι απαραίτητη.

«Διπλασιάζεται η ποινή για τους βανδάλους

που καταστρέφουν ή βεβηλώνουν αγάλματα ή μνημεία»

Διπλασιάζεται η ποινή για τους βανδάλους που καταστρέφουν ή βεβηλώνουν αγάλματα ή μνημεία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σ. Κοντονής. Μάλιστα διευκρίνισε ότι μετά την νομοθετική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας (θα έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους), η ποινή φυλάκισης ενός έτους που ισχύει σήμερα, θα διπλασιαστεί και θα φτάσει τα δύο έτη.

Εξαιρετικά, λοιπόν, νέα για τα νεότερα μνημεία του τόπου, αυτά δηλαδή που έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τα αρχαιότερα μνημεία: οι απανταχού μικροί βάνδαλοι θα κυνηγηθούν και θα παταχθούν, για να μην αποτελειώσουν, να μη δώσουν τη χαριστική βολή στα μικρά και μεγαλύτερα μνημεία εγκατάλειψης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Αν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου «Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» για να προστατευτεί αυτό το κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, δεν κολυμπούσε στους ωκεανούς της υποκρισίας και του αποπροσανατολισμού, ίσως να υπήρχε κάποιο -ελάχιστο έστω- νόημα να την εξετάσουμε περισσότερο.

Δεν υπάρχει.

Αν η κυβέρνηση και τα επιτελεία των υπουργείων της, είχαν ειλικρινές ενδιαφέρον να προστατέψουν τα μνημεία μας, καταρχάς δεν θα στραγγάλιζαν την κοινωνία με το τρίτο μνημόνιο και επιπρόσθετα δεσμά εξάρτησης και υποτέλειας. Δεν θα γονάτιζαν τον ελληνικό λαό με νέα βάρβαρα μέτρα, με ληστρικές φοροεπιδρομές, με απανωτές λεηλασίες σε μισθούς και συντάξεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεν θα εφορμούσαν σε εργασιακά και λοιπά δικαιώματα αιώνων, δεν θα καταβύθιζαν το βιοτικό επίπεδο. Δεν θα εκχωρούσαν εθνική κυριαρχία και δεν θα ξεπουλούσαν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, κερδοφόρες επιχειρήσεις, πόρους, με μια λέξη, τα πάντα. Ας συμφωνήσουμε ότι ανεξαίρετη προϋπόθεση για να είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τα μνημεία του τόπου μας, είναι, ακριβώς, να επιβιώσουμε ως κοινωνία, να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε.

Όμως, οι εγχώριοι ειδήμονες και μεγαλοσχήμονες φαίνεται ότι εντοπίζουν και περιορίζουν αλλού το πρόβλημα, και επιλέγουν να τα βάζουν μόνο με τους μικρούς βανδάλους.

Παράλληλα, με κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν στην ελληνική κοινωνία πόσο καταστροφική είναι κάθε αντίσταση -γενικώς- αλλά και πόσο επιζήμιοι είναι -ειδικώς- όσοι εναντιώνονται στη σχεδιασμένη από την κυβέρνηση και τους κηδεμόνες της «ανάπτυξη» και «επενδύσεις» και παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες -υπό τους όρους που σχεδιάζονται/επιβάλλονται και με τους όρους που υλοποιούνται-  καταστρέφουν βαθύτατα, ακόμη περισσότερο, τον λαό και τη χώρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση «επένδυσης» είναι και ο περιβόητος «Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού - Αγίου Κοσμά». Με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ρητώς ορίζεται ότι η ανεύρεση αρχαιοτήτων αποτελεί «γεγονός αποζημίωσης» του επενδυτή (!). Αν βρεθούν αρχαία, είμαστε υπόλογοι! Πρόκειται, πιθανώς, για απόφαση - παγκόσμια πρωτοτυπία, και τουλάχιστον για χώρα που επισήμως δεν είναι αποικία. Αν τυχόν η επένδυση καθυστερήσει επειδή η LamdaDevelopment βρει πιο πολλές αρχαιότητες από εκείνες που αναμένονται -σε μια ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστή για την κατοίκησή της ανά τους αιώνες, από τα νεολιθικά χρόνια έως τη βυζαντινή περίοδο- έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, πρακτικώς από τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου!

Όσοι -εργαζόμενοι στον Πολιτισμό και μη- μίλησαν για σκανδαλώδη σύμβαση «παραχώρησης» του Ελληνικού, κατηγορήθηκαν ότι μπλοκάρουν την ανάπτυξη (!).

Κι όταν κάποτε οι «επενδύσεις» φέρνουν καταφανώς την καταστροφή, όπως συνέβη στην περίπτωση του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, και πάλι οδηγούμαστε στο αυτό συμπέρασμα, ότι περίπου για όλα τα δεινά του τόπου φταίνε οι εργαζόμενοι και στον Πολιτισμό. Εν προκειμένω, η γιγαντιαία κατολίσθηση, με αποκόλληση μαζών της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, και ζημία της τάξεως του 1 δις ευρώ, που προκλήθηκε, σχεδόν ευθέως αποδόθηκε στις ...αρχαιολογικές εργασίες... Φαίνεται δηλαδή ότι για την κατολίσθηση που σημειώθηκε υπαίτιοι και υπόλογοι είναι τα αρχαία και οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν και μάλιστα με την έγκριση των ίδιων των μηχανικών του έργου σε βάθος 50 έως 200 εκατοστών για να φέρουν στο φως τα προϊστορικά κατάλοιπα της θέσης, ενώ οι σαρωτικές, αδηφάγες εκσκαφές για την εξόρυξη λιγνίτη που τρώνε τη γη σε βάθος δεκάδων μέτρων, δεν συνδέονται με την κυριολεκτική αλλαγή του χάρτη της περιοχής.

Όμως, οι υποστηρικτές της «ανάπτυξης» με κάθε κόστος και μια σειρά από ΜΜΕ τα οποία ασπάζονται τις ίδιες λογικές, θεωρούν ότι έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπιστεί η «αρχαιολογική δικτατορία»· σύμφωνα με αυτούς, πρέπει να περιοριστεί -έως και να απαγορευτεί- η υποχρέωση και η θεωρητικώς κεκτημένη μέχρι σήμερα δυνατότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας να ελέγχει μία θέση για να εντοπίσει τυχόν κινητές ή σταθερές αρχαιότητες και να τις προστατεύσει πριν την αποδώσει στα χέρια των «επενδυτών». Η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς είναι, λίγο πολύ, χαμένος χρόνος και χαμένο χρήμα. Στην εποχή του 3ου ή του 4ου μνημονίου, σίγουρα είναι πολυτέλεια.

Στις πιέσεις αυτές, σχεδόν πάντοτε οι Εφορείες Αρχαιοτήτων πλέον υποκύπτουν, χωρίς μάλιστα να δώσουν τη δική τους μάχη. Οι Εφορείες της Πόλης και της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης παρέδωσαν τα κλειδιά των προσλήψεων - απολύσεων του προσωπικού της αρχαιολογίας στις δύο κοινοπραξίες που κατασκευάζουν το Μετρό Θεσσαλονίκης και τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι Κύριοι των έργων συμπεριφέρονται σαν να …κάνουν και χάρη που επιτρέπουν την, αριθμητικά μειωμένη, πλέον, παρουσία προσωπικού της αρχαιολογίας, το οποίο κατά τα άλλα καλείται να αντιμετωπίσει με επιστημονική ευθύνη και συνέπεια τις αυξημένες ανάγκες περίσωσης και προστασίας μοναδικών αρχαίων μνημείων.

Σε αναμονή της «νομοθετικής αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας» ώστε να κυνηγηθούν οι μικροί βάνδαλοι και καταστροφείς των μνημείων του τόπου μας, επιτρέπεται άραγε να περιμένουμε κάποια παράλληλη-ανάλογη αυστηροποίηση ποινών γι’ αυτούς που ξεπουλούν και εγκαταλείπουν στην τύχη τους ολόκληρες εκτάσεις με προϊόντα της πολιτισμικής μας κληρονομιάς; Θα υπάρξει άραγε κάποια πρόνοια της Δικαιοσύνης γι’ αυτούς που καταστρέφουν ή καταδικάζουν στην αφάνεια τις αρχαιότητες πριν καν επιτραπεί στους εργαζόμενους του Πολιτισμού να τις εντοπίσουν και να τις αναδείξουν; Δίπλα στην τιμωρία των μικρών, μπορούμε να προσβλέπουμε στην τιμωρία των μεγάλων βανδάλων;

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 13/09, ημέρα συνεδρίασης του ΚΑΣ για το Ελληνικό, μπροστά από το ΥΠΠΟΑ
 
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) καλεί τα μέλη του στην Αθήνα, σε παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο του ΥΠΠΟΑ στην οδό Μπουμπουλίνας 22, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 16:30, οπότε και θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του ΚΑΣ που διακόπηκε την προηγούμενη Τρίτη. Αντικείμενο και της νέας συνεδρίασης θα είναι η έγκριση ή μη του ΣΟΑ (Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Μαζί με τον ΣΕΑ, μαζί με τους συλλόγους και τους εργαζομένους στον Πολιτισμό, μαζί με όλα τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διεκδικούν, διαμαρτυρόμαστε για τις μεθοδεύσεις παράκαμψης του Αρχαιολογικού Νόμου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ σε βάρος των αρχαιοτήτων σε Ελληνικό-Άγιο Κοσμά, σε βάρος συνολικά της αρχαιολογίας και της προστασίας των μνημείων του τόπου.
Λέμε όχι στο ξεπούλημα της χώρας, και στην εγκατάλειψη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς!
Λέμε όχι στην «ανάπτυξη» εκείνη που ισοδυναμεί με την εξαθλίωση των εργαζομένων και την κατερείπωση της χώρας!
 
Δίνουμε αγωνιστικό παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 13/09, στις 16:30, μπροστά στο κτήριο του ΥΠΠΟΑ!

Συμμετοχή του ΣΕΚΑ στην κινητοποίηση της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καλεί όλα τα μέλη του να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση και πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου, ημέρας εγκαινίων της ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το κοινωνικά εξοντωτικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, σχεδιάζει να δώσει νέα πλήγματα στους εργαζομένους με την υλοποίηση των περιβόητων 95 «προαπαιτουμένων» μέχρι το τέλος του 2017.

Κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν να νομοθετήσουν ώστε να γίνει δύσκολη η προκήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην κατάργηση των όποιων υφισταμένων περιορισμών στις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, ενώ δρομολογούν, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία καθώς καιτην κατάργηση της δυνατότητας έκδοσης Διαιτητικών Αποφάσεων μέσω ΟΜΕΔ.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με πάγιο και κύριο αίτημά του τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, καλεί σε αγωνιστική απάντηση στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των κηδεμόνων της. Η συσπείρωσή μας στον Σύλλογο είναι ο ουσιαστικότερος τρόπος για να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας, ενάντια στα αντεργατικά και αντικοινωνικά νομοθετήματα.

Ο ΣΕΚΑ, στο πλαίσιο σχετικής εγκυκλίου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), καλεί όσα μέλη επιθυμούν μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και να επιστρέψουν από αυτή με τρένο, με καλυμμένα τα έξοδα της μετακίνησής τους, να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.

Αναχώρηση το Σάββατο 9/9 από Αθήνα στις 07:18 (αμαξοστοιχία IC 50) και επιστροφή από Θεσσαλονίκη την ίδια ημέρα με αναχώρηση στις 23:00 (αμαξοστοιχία 601).

Εφόσον το επιτρέψει η διαθεσιμότητα των εισιτηρίων, θα καλυφθούν και όλα τα μέλη μας που επιθυμούν να επιβιβαστούν/αποβιβαστούν στους ενδιάμεσους σταθμούς (ΣΚΑ, Οινόη, Θήβα, Λειβαδιά, Λειανοκλάδι, Δομοκός, Παλαιοφάρσαλος, Λάρισα, Κατερίνη, Πλατύ).

Συγκεντρώσεις συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου και στο τηλέφωνο 6977509501 μέχρι την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ώρα τις 14:00.

Σημείο προσυγκέντρωσης του ΣΕΚΑ για την πορεία στη ΔΕΘ θα είναι η Καμάρα, στις 18:00.