Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 23 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag wbr invalid in Entity, line: 23 in /var/www/vhosts/seka.net.gr/httpdocs/s/plugins/content/imagegallery/imagegallery.php on line 45

Αποφάσεις ΔΣ

Τα μνημεία στα νύχια των πολιτικών σκοπιμοτήτων

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του ναού συμβόλου του βυζαντινού πολιτισμού και οικουμενικού μνημείου, σε τζαμί! Μετά την εκμετάλλευση και χρήση σαν μοχλού πίεσης των προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση του Ρ.Τ. Ερντογάν επιχειρεί το ίδιο με την ενέργεια αυτή, καλλιεργώντας τον τουρκικό εθνικισμό δια της θρησκευτικής οδού.

Ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας, υπέγραψε απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και προανήγγειλε μάλιστα την τέλεση της πρώτης μετά από πολλά χρόνια μουσουλμανικής προσευχής στο εσωτερικό της για την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020. Αιώνες ιστορίας επιχειρείται να συγκαλυφθούν, μαζί με τα ψηφιδωτά του ναού, ενώ υποβαθμίζεται το βυζαντινό και χριστιανικό παρελθόν του ναού, καθώς και η αιτία δημιουργίας της Αγίας Σοφίας ως ναού της Ορθοδοξίας.

Θυμίζουμε ότι ο ναός από το 1934 έχει μετατραπεί σε Μουσείο, ενώ το 1985 έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με κύριο μέλημα τη διάσωση των τοιχογραφιών και αποκάλυψη των ψηφιδωτών του ναού που είχαν για αιώνες ασβεστωθεί κατά την παλαιότερη χρήση. Τώρα, αντί για αναζήτηση μεθόδων για την ανάδειξη των ψηφιδωτών αριστουργημάτων της Αγίας Σοφίας, αναζητούνται μέθοδοι για την κάλυψή τους. Συμβαδίζουν το πολιτικό και το πολιτιστικό πισωγύρισμα.

Στην πρόσφατη ιστορία διαπιστώνεται πως η παγκόσμια κοινότητα ένιψε τας χείρας της μπροστά στους Γερμανούς κατακτητές που σύλησαν θησαυρούς παγκοσμίως από τις χώρες κατοχής τους, ενώ δεν παίρνει θέση απέναντι στο γιγαντωμένο φαινόμενο λεηλασίας και έκθεσης κλεμμένων μνημείων στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, Βρετανικό, Λούβρο κ.ά.. Ανέχθηκε τις διαρπαγές και καταστροφές μνημείων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, από τον αμερικανικό στρατό και τους συμμάχους του, και την μεταπώλησή τους σε οίκους δημοπρασιών, προκειμένου να κοσμήσουν ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως. Τα μνημεία αποστειρώνονται και υποβιβάζονται σε προϊόντα τέχνης, καθώς απογυμνώνονται από το πολιτισμικό, ιστορικό, αρχαιολογικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό τους υπόβαθρο, και ολοένα συχνότερα μετατρέπονται σε μέσα άσκησης πολιτικών πιέσεων, υπηρέτησης σκοπιμοτήτων και οικονομικών σχεδιασμών. Αποδεικνύεται ξανά ότι οι παγκόσμιοι οργανισμοί κατ’ επίφαση, ως φαίνεται, λειτουργούν για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, αφού δεν φαίνονται ικανοί καν να καταγγείλουν, πόσο μάλλον να αποτρέψουν, τη λεηλασία των θησαυρών του πολιτισμού και του πνεύματος.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι διττώς ανίκανη να υπερασπιστεί τα μνημεία του πολιτισμού, καθώς, αφενός, εγκαταλείπει κυριολεκτικώς στην τύχη τους όσα υπάρχουν εντός της επικράτειάς της, καθιστώντας σχεδόν υποκριτική την «αγωνία» της για τα εκτός συνόρων μνημεία. Αφετέρου, η πραγματική απάντηση στην εργαλειοποίηση των μνημείων και στην καλλιέργεια του εθνικισμού από τη γείτονα, ΔΕΝ είναι τα πολιτισμικά αντίποινα και η καλλιέργεια θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, εκδικητικότητας και εθνικισμού από την πλευρά μας, αλλά η ουσιώδης προάσπιση και προστασία των μνημείων.

Καταγγέλλουμε την πολιτική εκμετάλλευση των μνημείων του πολιτισμού, που φτάνει μέχρι την καταστροφή των τελευταίων!

Ενισχύουμε τις φωνές ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό, τον σκοταδισμό! Καμία απάντηση σε εθνικιστικά παραληρήματα της τουρκικής κυβέρνησης, μόνος στόχος η διάσωση των μνημείων και του πολιτισμού!

Απαιτούμε και προασπιζόμαστε την προστασία των αρχαίων μνημείων υπηρετώντας σήμερα τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού, την ελευθερία, την ειρήνη, τη φιλία των λαών!


 

Όχι στον περιορισμό, όχι στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων!

Όλοι στα απογευματινά συλλαλητήρια της Πέμπτης, 09-07-20!

 

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με άρωμα 7ετίας, το οποίο θέτει αυστηρές προϋποθέσεις στη διοργάνωση και διεξαγωγή διαδηλώσεων. Επιχειρεί να δώσει ένα ακόμη πλήγμα στον συνδικαλισμό, να περιορίσει τις κινητοποιήσεις, τις πορείες, τα συλλαλητήρια, να φιμώσει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας που βγαίνουν στον δρόμο διεκδικώντας.

Πρακτικώς, η κυβέρνηση και όλοι όσοι εξυπηρετούνται από αυτήν, δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους για τις συνδικαλιστικές, πολιτικές, κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις που θα γεννηθούν ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών και των βάρβαρων, εξοντωτικών μέτρων σε βάρος των ευρύτερων στρωμάτων της κοινωνίας. Δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο τους για τις απεργίες, τις συγκεντρώσεις, τις κινητοποιήσεις, και για τη δυναμική που μπορούν αυτές να αναπτύξουν.

Όσοι έχουμε απαξιώσει τις συλλογικές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις, υπό το βάρος του κυρίαρχου αφηγήματος πως τάχα «δεν βγαίνει τίποτα», να διαβάσουμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πόσο πολύ λογαριάζουν, πόσο πολύ φοβούνται τη δυναμική του μαζικού συνδικαλισμού.

Όχι στον περιορισμό, όχι στις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων!

Δεν θα περάσει η φίμωση, δεν θα περάσει η τρομοκρατία σε βάρος των

συλλογικών αγώνων και διεκδικήσεων! Κάτω οι αντι-συνδικαλιστικοί νόμοι!

 

Ο ΣΕΚΑ συμμετέχει στα απογευματινά συλλαλητήρια της Πέμπτης, 09-07-20, ενάντια στο νομοσχέδιο, καλώντας όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούμε από κοινού προστατεύοντας τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, και κεκτημένα μας.

Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 7 μμ.

Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου, 7 μμ.

Ηράκλειο: Πλατεία Λιονταριών, 7 μμ.

 

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τ.Θ. 30084

Τ.Κ. 10033, Αθήνα

Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: sekarchaeologists@gmail.comhttp://www.seka.net.gr


Για την αινιγματική πρόνοια του ΥΠΠΟΑ απέναντι στην επιδημία

 

Πιστή στις παραδόσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί με προκλητικό και διαστρεβλωμένο τρόπο την επιδημία του κορωναϊού, όπως άλλοτε, επί Σαμαρά, έκανε με τον λόφο Καστά, για να κτίσει την «εθνική» της πολιτική. Έτσι, μιλώντας για «ασύμμετρη απειλή» προσπαθεί να παρακάμψει το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας συρρικνώνεται και περιορίζεται, για να αυξηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοφορία στην υγεία. Τώρα, εν καιρώ επιδημίας, αναδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η ζωή και η υγεία μας αποτελεί εμπόρευμα, όταν δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες θέσεις ΜΕΘ διαθέσιμες ανά την χώρα. Όταν οι ίδιοι οι, ολιγάριθμοι και εξαντλημένοι, εργαζόμενοι των νοσοκομείων της υγειονομικά «οχυρωμένης» χώρας μας δεν έχουν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά να χρησιμοποιήσουν. Όταν η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον έλεγχο εξάπλωσης του ιού και αποτρέπει τους νοσούντες, εκτός από τους πολύ βαριά, να εξεταστούν αν είναι φορείς ή όχι του κορωναϊού, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει «αντιδραστήρας».

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει την κοινωνική μέριμνα της κυβέρνησής του με το «μένουμε σπίτι», ενώ στην πραγματικότητα έχει αδράξει την ευκαιρία να εντείνει τον «πόλεμο» απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Έτσι, την ίδια στιγμή που απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, επιτρέπει τις «συναθροίσεις» στους χώρους δουλειάς, θεωρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας καθαρά ατομική υπόθεση. Την ίδια στιγμή που έχουν απολυθεί πάνω από 41.000 εργαζόμενοι εντός λίγων ημερών, μιλά για προστασία από τις απολύσεις, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από το εργατικό κόστος και μετακινώντας το στα δημόσια ταμεία. Η μαύρη εργασία έχει ήδη διογκωθεί, αφού εκατοντάδες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και καμία πρόθεση για ελέγχους δεν έχει εκδηλωθεί.

Στα έργα, τα κατ’ ευφημισμόν δημόσια, που ρυθμίζονται από την ιδιωτική κερδοφορία, συνήθως δεν υπάρχει καμία πρόνοια για στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής και ατομικής προστασίας, την ίδια στιγμή που υπάρχει «πρόνοια» για εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι εμπαιγμός να αποφασίζεται διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα τροφοδοσίας, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αντί να περιορίσουν την προσέλευση στα σούπερ-μάρκετ και την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο μόλυνσης. Και επιπλέον δώρο της κυβέρνησης στην εργοδοσία: την απαλλάσσει από το να αναρτά τις υπερωρίες των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρεται μόνο να μη γίνει απότομα αντιληπτή η τραγική ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας σε εγκαταστάσεις, προσωπικό, φάρμακα και υλικά.

Με την ίδια λογική, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με έγγραφο (συνημμένο 1) προς τις κατά τόπους ΕΦΑ, δεν ενδιαφέρθηκε να αναστείλει, έστω και για μια εβδομάδα, τη λειτουργία των υπηρεσιών του, αλλά προσπαθεί να εγγυηθεί τη συνέχιση λειτουργίας τους, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, χωρίς να μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις αντιληπτό από τις ΕΦΑ, αν συμπεριλαμβάνεται όλο το προσωπικό ή μέρος του. Θεωρούμε αυτονόητη την πρώτη ερμηνεία, επί τη βάσει της αρχής της μη διάκρισης των εργαζομένων. Θεωρούμε επίσης αυτονόητη την υποχρέωση κάθε υπηρεσίας για δίκαιο και ισότιμο, αναλογικό επιμερισμό των αναγκαίων εργασιών και υπηρεσιών από το σύνολο του μονίμου, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ προσωπικού (θυμίζοντας εξάλλου πως, με τα προ 2ετίας δεδομένα, οι μόνιμοι, οι ΙΔΑΧ και οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι αρχαιολόγοι διαιρούνται αριθμητικά ισομερώς, με 500 περίπου συναδέλφους να συγκροτούν κάθε κατηγορία).

Έτσι, κατ’ουσίαν, δεν υπάρχει καμία σχετική οδηγία για το έκτακτο αρχαιολογικό προσωπικό που εργάζεται στο πεδίο, είτε στα λεγόμενα «δημόσια» έργα, είτε στα ιδιωτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με τους έκτακτους, που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στο πεδίο, να συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται. Την ίδια στιγμή, ούτε για όσους εργάζονται εντός των εγκαταστάσεων των κατά τόπους υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ είτε εκτός αυτών, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πλευρά του υπουργείου. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις εκκλήσεις των γιατρών για εφαρμογή καραντίνας, το ΥΠΠΟΑ φαίνεται να εκτιμά ότι δεν μπορεί να συμβάλει με ισότιμο και καθολικό τρόπο στην προστασία των εργαζομένων του και στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το μόνο που προτάσσει είναι η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του, αξιοποιώντας για αυτό και τη μορφή της εξ αποστάσεως και της εκ περιτροπής εργασίας και τις τηλε-διασκέψεις. 

Ο ΣΕΚΑ καλεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αναμετρηθεί με τις ευθύνες της επικινδυνότητας που θέτει η πανδημία του κορωναϊού και να προχωρήσει άμεσα σε ισότιμη προστασία των εργαζομένων, μόνιμων, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, του ΥΠΠΟΑ αναστέλλοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του για εύλογο χρονικό διάστημα.

ΑΝ, ωστόσο, αναλαμβάνει την ευθύνη να εγγυηθεί για την υγεία των εργαζομένων του και αν αποφασίσει να συνεχίσει την κανονική λειτουργία των υπηρεσιών του, τότε να αναλάβει και την ευθύνη να εγγυηθεί

  • μέτρα υγειονομικής προστασίας (απολύμανση χώρων, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κτλ.) τόσο στις υπηρεσίες του όσο και στα εργοτάξια,  «δημόσια» και ιδιωτικά. Σημειώνουμε ότι η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ή σε καθαρές τουαλέτες, κυρίως σε περιπτώσεις εργασίας συναδέλφων ΙΔΟΧ σε ιδιώτες εργολάβους, πολλές φορές μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
  • να προστατεύσει τους εργαζομένους, κυρίως εκείνους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από απολύσεις, πάγωμα μισθοδοσίας, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και να εμποδίσει την εξάπλωση των φαινομένων μαύρης και αδήλωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τις προσλήψεις-μπαλώματα να πολλαπλασιάζονται την περίοδο αυτή και με τους εργολάβους να υποκαθιστούν με παράνομο τρόπο τους εργαζομένους, οι οποίοι κάνουν χρήση των αδειών και των δικαιωμάτων τους.
  • να καλύψει με πλήρη και ισότιμο τρόπο, όλους τους εργαζόμενους στον τομέα του ΥΠΠΟΑ (με άδειες, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία) τις ημέρες έξαρσης της επιδημίας και των παράλληλων γενικών περιορισμών. Να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που τυπικώς δεν έχουν δικαίωμα κανονικής αδείας (πχ. συνάδελφοι με μήνες σύμβασης μπροστά τους χωρίς υπόλοιπο κανονικής αδείας).

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, άμεσα να προβεί σε μαζικές, μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της σημαντικής αποστολής του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, παραμένουν πάγια τα αιτήματά μας για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να αντιμετωπιστεί η γιγαντωμένη υποστελέχωσή του.

 
 

--

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

Η στάση μας απέναντι στην απόσπαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε δύο ημέρες έπειτα από τη «λήψη της προειλημμένης απόφασης» της πλειοψηφίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ο Σύλλογός μας σημείωνε:

«Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες θα διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στο νέο δεδομένο της απόφασης του ΚΑΣ, με σταθερό γνώμονά του την προάσπιση των αρχαίων μνημείων και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό. Σε ό,τι μας αφορά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, και καμία ψηφοφορία δεν έχει ολοκληρωθεί: στο αμέσως προβλεπτό μέλλον, καθένας και καθεμία από εμάς, θα κληθούμε τοις πράγμασι να επιλέξουμε στάση, θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε, ανάμεσα στο στρατόπεδο της απόσπασης και στο στρατόπεδο της κατά χώραν διατήρησης». (21-12-29)

Ως αρχαιολόγοι κάποιες φορές έχουμε εργαστεί, εργαζόμαστε, και πιθανώς θα εργαστούμε και στο μέλλον, σε μεγάλα έργα για τα οποία δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε υπερήφανοι ή ενθουσιασμένοι. Θα μπορούσαμε να θυμίσουμε την περίπτωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, ενάντια στην προοπτική ανέγερσης του οποίου ο Σύλλογός μας εξέδιδε ανακοίνωση στις 26-06-18. Σήμερα εργάζονται σε αυτό συνάδελφοι αρχαιολόγοι, στις προδρομικές εργασίες και έρευνες.

Ο Σύλλογός μας, επίσης, δεν έχει κανέναν λόγο να είναι ικανοποιημένος επειδή στο πρώην Ελληνικό, στη θέση του πνεύμονα της Αττικής τον οποίο υπόσχονταν η πολιτεία, θα κατασκευαστεί καζίνο, με τα πρώτα εκτρωματικά μάλιστα σχέδιά του να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ας μην αναφερθούμε κι εδώ στην απόφαση του ΚΑΣ για το ελληνικό, με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικής ζώνης ενός ελάχιστου τμήματος 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500. Και εδώ, θα εργαστούν αρχαιολόγοι.

Η πλέον απαιτητική, βρώμικη, ανθυγιεινή, επικίνδυνη, κοπιαστική, και ταυτόχρονα αφανής εργασία πάντοτε πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται από τους επί συμβάσει αρχαιολόγους, παρά τις ενστάσεις μας για τη χρησιμότητα ή ωφέλεια των έργων αυτών, για την κοινωνική τους αναγκαιότητα ή για την προτεραιότητα που τους δόθηκε, για την περιβαλλοντική ζημιά ή για την ταχύτητα και τους γενικούς όρους υπό τους οποίους οι αρχαιότητες εξασφαλίστηκαν μόνο τυπικά. Είναι η υπόθεση της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης μία από τις περιπτώσεις αυτές; Μήπως να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι μπορεί και στην περίπτωση αυτή, να γίνει αυτό που έγινε λίγες εκατοντάδες μέτρα παρά πέρα, στον σταθμό της Αγίας Σοφίας;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

έχοντας ζήσει στο πετσί μας τις ανασκαφές και για τα έργα αυτά, και για πολλά άλλα μικρότερα, γνωρίζουμε καλά ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και ότι δεν χωρούν απόλυτοι κανόνες και κοινές συνταγές για όλες τις περιπτώσεις.

Αναγνώστηκαν εισηγήσεις καθηγητών πανεπιστημίου, εισηγήσεις οι οποίες, από αυστηρά επιστημονική άποψη, αρχαιολογική και νομική, επιχειρηματολογούν υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Παρουσιάστηκε ο μακρύς κατάλογος των φορέων και των συλλογικοτήτων εκείνων, οι οποίοι τίθενται, από το δικό του μετερίζι ο καθένας, ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε κι εμείς, αναγνωρίζοντας ότι η υπόθεση της τύχης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου έχει αντικειμενικά αναχθεί σε κοινωνικό ζήτημα, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της επίσημης πολιτείας, που θα αποβούν άκαρπες, να το υποβαθμίσει.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση φρόντιζε τις ημέρες του ΚΑΣ και των Συνεντεύξεων Τύπου, να επιχειρεί να κρατά την υπόθεση τόσο θαμμένη, όσο εναγώνια δρομολογούσε την απόσπαση, μέσα από το «αντικειμενικό» και «πολιτικώς ανεξάρτητο» Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όμως από αυτήν εδώ την πόλη, και από το βήμα της ΔΕΘ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε «εκθέσει» με τις εξαγγελίες του, και είχε αποκαλύψει, την υποτιθέμενη επιστημονική ταυτότητα του ΚΑΣ.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι, ακριβώς τις ημέρες του ΚΑΣ και των Συνεντεύξεων Τύπου, το ΥΠΠΟΑ «ξέθαβε» ξανά την Αμφίπολη και την Πύλο, ίσα-ίσα για να δώσει μέσω των Δελτίων Τύπου του ένα πρόσχημα και να αποσπάσει την προσοχή των ΜΜΕ από διεργασίες ανάδειξης της υπόθεσης του σταθμού Βενιζέλου.

Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία που παρακολουθεί την τύχη των αρχαιοτήτων σήμερα βουβά, αλλά με λανθάνουσα αγωνία, όσο και οι μελλοντικές γενιές, δεν θα μας κρίνουν για αυτά που είπαμε, αλλά γι’ αυτά που πράξαμε.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρούμε ότι προκειμένου να τοποθετηθούμε στο ζήτημα της απόσπασης αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, πρέπει να σταθμίσουμε κατά πόσον, δια της οδού αυτής, υπηρετούμε τη βαθύτερη ανθρωπιστική αποστολή της αρχαιολογίας, κατά πόσον εργαζόμαστε σε όφελος της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε, ή σε βάρος της. Την στάθμιση αυτή την έχουμε κάνει.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής αποστολής μας, καλούμε τα μέλη μας να μην εργαστούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου.

Αν πάρουμε την απόφαση αυτή, θα μας τιμωρήσουν με επιθέσεις λάσπης.

Είμαστε συνηθισμένοι, εργαζόμαστε μέσα στη λάσπη, κινούμαστε μέσα στη λάσπη, εισπνέουμε και εκπνέουμε λάσπη. Δεν θα φοβηθούμε λίγη ακόμη! Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να μας τιμωρήσουν με εργασιακή και κοινωνική κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που ήδη μας έχουν φέρει.

Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα κατηγορηθούμε ως «εχθροί της ανάπτυξης».

Απαντάμε: αν αυτή είναι η ανάπτυξή τους, ναι, είμαστε εχθροί της. Δεν θα ξεπατώσουμε την ιστορία του τόπου υλοποιώντας σχεδιασμούς του ποδαριού, που το μόνο που πιστοποιούν είναι το ήθος εκείνων που τα συνέταξαν μέσα σε μια νύχτα, υπό το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα προσθέσουμε ανεργία στην ανεργία μας.

Δεν θα σβήσουμε το παρελθόν, ζημιώνοντας το παρόν και το μέλλον του τόπου για λίγους μήνες εργασίες μας! Δεν θα δώσουμε τη χαρά αυτή σε εκείνους που μας έχουν κάνει εδώ και χρόνια εργασιακούς ομήρους, που ειδικά στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μάς κυνήγησαν νομικά, μας μήνυσαν επειδή εργαστήκαμε ή επειδή μείναμε άνεργοι, μας έβαλαν σε εργασιακή κατάψυξη, χτύπησαν τη συλλογική μας σύμβαση, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας!

Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας.

 

Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, και τον ελληνικό λαό, να συμπαραταχθεί στον αγώνα και στο μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί, ενάντια στον τεμαχισμό της ιστορίας μας.

 

Πανελλαδική στάση εργασίας Σ.ΕΚ.Α.

την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (11:00 μέχρι λήξη βάρδιας)

ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

 

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει  πανελλαδική στάση εργασίας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 11:00 - λήξη βάρδιας, ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζομένους, απέναντι στην αντισυνδικαλιστική, αντεργατική, αντικοινωνική επίθεση που εξαπολύεται.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήδη κατάργησε τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» (επιτρέποντας ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας στους εργοδότες), ήδη κατάργησε τη «συνευθύνη εργοδότη-εργολάβου» (το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να αναζητηθούν ευθύνες στον κύριο ενός έργου, παρά μόνο στον ανάδοχο).

Σε μια περίοδο στην οποία ο Σύλλογός μας εντείνει την προσπάθειά του για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να βρεθούμε δίπλα στα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Να μην επιτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς διάλυσης του συνδικαλισμού και των σωματείων, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά κεκτημένα μας! Στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!

Συμμετέχουμε με στάση εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί από τα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Ενάντια:

-Στη δυνατότητα σύναψης τοπικών κλαδικών συμβάσεων κάτω από τις εθνικές κλαδικές, που ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» (με «ειδικό» μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς).

-Στη δυνατότητα εξαίρεσης (με αδιευκρίνιστους όρους) επιχειρήσεων από τις εθνικές κλαδικές συμβάσεις.

-Στην κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.

-Στην κατάργηση της διαιτησίας και στην απαξίωση του ΟΜΕΔ.

-Στον έλεγχο και τη διαχείριση ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.

-Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα σωματεία.

 

 

Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα!

Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ!

σημείο συγκέντρωσης στην Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:30

 

24ωρη Πανελλαδική απεργία Σ.ΕΚ.Α. την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζομένους, απέναντι στην αντισυνδικαλιστική, αντεργατική, αντικοινωνική επίθεση που εξαπολύεται. Επισυνάπτουμε ενημέρωση από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η οποία περιγράφει αναλυτικά και συγκεκριμένα το εύρος της επίθεσης αυτής, και τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήδη κατάργησε τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» (επιτρέποντας ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας στους εργοδότες), ήδη κατάργησε τη «συνευθύνη εργοδότη-εργολάβου» (με ευθύνη, πλέον, μόνο του τελευταίου, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να αναζητηθούν ευθύνες στον κύριο ενός έργου, παρά μόνο στον ανάδοχο).

Σε μια περίοδο στην οποία ο Σύλλογός μας εντείνει την προσπάθειά του για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να βρεθούμε δίπλα στα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Να μην επιτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς διάλυσης του συνδικαλισμού και των σωματείων, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά κεκτημένα μας! Στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!

 

Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα!

Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ!

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΚΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΚΑ