Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων

Αποφάσεις ΔΣ

Για την αινιγματική πρόνοια του ΥΠΠΟΑ απέναντι στην επιδημία

 

Πιστή στις παραδόσεις της, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί με προκλητικό και διαστρεβλωμένο τρόπο την επιδημία του κορωναϊού, όπως άλλοτε, επί Σαμαρά, έκανε με τον λόφο Καστά, για να κτίσει την «εθνική» της πολιτική. Έτσι, μιλώντας για «ασύμμετρη απειλή» προσπαθεί να παρακάμψει το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας συρρικνώνεται και περιορίζεται, για να αυξηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και κερδοφορία στην υγεία. Τώρα, εν καιρώ επιδημίας, αναδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η ζωή και η υγεία μας αποτελεί εμπόρευμα, όταν δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες θέσεις ΜΕΘ διαθέσιμες ανά την χώρα. Όταν οι ίδιοι οι, ολιγάριθμοι και εξαντλημένοι, εργαζόμενοι των νοσοκομείων της υγειονομικά «οχυρωμένης» χώρας μας δεν έχουν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά να χρησιμοποιήσουν. Όταν η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον έλεγχο εξάπλωσης του ιού και αποτρέπει τους νοσούντες, εκτός από τους πολύ βαριά, να εξεταστούν αν είναι φορείς ή όχι του κορωναϊού, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει «αντιδραστήρας».

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός διατυμπανίζει την κοινωνική μέριμνα της κυβέρνησής του με το «μένουμε σπίτι», ενώ στην πραγματικότητα έχει αδράξει την ευκαιρία να εντείνει τον «πόλεμο» απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Έτσι, την ίδια στιγμή που απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις, επιτρέπει τις «συναθροίσεις» στους χώρους δουλειάς, θεωρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας καθαρά ατομική υπόθεση. Την ίδια στιγμή που έχουν απολυθεί πάνω από 41.000 εργαζόμενοι εντός λίγων ημερών, μιλά για προστασία από τις απολύσεις, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από το εργατικό κόστος και μετακινώντας το στα δημόσια ταμεία. Η μαύρη εργασία έχει ήδη διογκωθεί, αφού εκατοντάδες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν και καμία πρόθεση για ελέγχους δεν έχει εκδηλωθεί.

Στα έργα, τα κατ’ ευφημισμόν δημόσια, που ρυθμίζονται από την ιδιωτική κερδοφορία, συνήθως δεν υπάρχει καμία πρόνοια για στοιχειώδη μέτρα υγειονομικής και ατομικής προστασίας, την ίδια στιγμή που υπάρχει «πρόνοια» για εντατικοποίηση της εργασίας. Είναι εμπαιγμός να αποφασίζεται διευρυμένο ωράριο στα καταστήματα τροφοδοσίας, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, αντί να περιορίσουν την προσέλευση στα σούπερ-μάρκετ και την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο μόλυνσης. Και επιπλέον δώρο της κυβέρνησης στην εργοδοσία: την απαλλάσσει από το να αναρτά τις υπερωρίες των εργαζομένων στην ΕΡΓΑΝΗ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους. Ενδιαφέρεται μόνο να μη γίνει απότομα αντιληπτή η τραγική ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας σε εγκαταστάσεις, προσωπικό, φάρμακα και υλικά.

Με την ίδια λογική, η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με έγγραφο (συνημμένο 1) προς τις κατά τόπους ΕΦΑ, δεν ενδιαφέρθηκε να αναστείλει, έστω και για μια εβδομάδα, τη λειτουργία των υπηρεσιών του, αλλά προσπαθεί να εγγυηθεί τη συνέχιση λειτουργίας τους, με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, χωρίς να μπορεί να γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις αντιληπτό από τις ΕΦΑ, αν συμπεριλαμβάνεται όλο το προσωπικό ή μέρος του. Θεωρούμε αυτονόητη την πρώτη ερμηνεία, επί τη βάσει της αρχής της μη διάκρισης των εργαζομένων. Θεωρούμε επίσης αυτονόητη την υποχρέωση κάθε υπηρεσίας για δίκαιο και ισότιμο, αναλογικό επιμερισμό των αναγκαίων εργασιών και υπηρεσιών από το σύνολο του μονίμου, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ προσωπικού (θυμίζοντας εξάλλου πως, με τα προ 2ετίας δεδομένα, οι μόνιμοι, οι ΙΔΑΧ και οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι αρχαιολόγοι διαιρούνται αριθμητικά ισομερώς, με 500 περίπου συναδέλφους να συγκροτούν κάθε κατηγορία).

Έτσι, κατ’ουσίαν, δεν υπάρχει καμία σχετική οδηγία για το έκτακτο αρχαιολογικό προσωπικό που εργάζεται στο πεδίο, είτε στα λεγόμενα «δημόσια» έργα, είτε στα ιδιωτικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με τους έκτακτους, που κατά κύριο λόγο απασχολούνται στο πεδίο, να συνεχίζουν κανονικά να εργάζονται. Την ίδια στιγμή, ούτε για όσους εργάζονται εντός των εγκαταστάσεων των κατά τόπους υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ είτε εκτός αυτών, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πλευρά του υπουργείου. Σε αντίθεση, λοιπόν, με τις εκκλήσεις των γιατρών για εφαρμογή καραντίνας, το ΥΠΠΟΑ φαίνεται να εκτιμά ότι δεν μπορεί να συμβάλει με ισότιμο και καθολικό τρόπο στην προστασία των εργαζομένων του και στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το μόνο που προτάσσει είναι η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του, αξιοποιώντας για αυτό και τη μορφή της εξ αποστάσεως και της εκ περιτροπής εργασίας και τις τηλε-διασκέψεις. 

Ο ΣΕΚΑ καλεί την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αναμετρηθεί με τις ευθύνες της επικινδυνότητας που θέτει η πανδημία του κορωναϊού και να προχωρήσει άμεσα σε ισότιμη προστασία των εργαζομένων, μόνιμων, ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, του ΥΠΠΟΑ αναστέλλοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών του για εύλογο χρονικό διάστημα.

ΑΝ, ωστόσο, αναλαμβάνει την ευθύνη να εγγυηθεί για την υγεία των εργαζομένων του και αν αποφασίσει να συνεχίσει την κανονική λειτουργία των υπηρεσιών του, τότε να αναλάβει και την ευθύνη να εγγυηθεί

  • μέτρα υγειονομικής προστασίας (απολύμανση χώρων, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κτλ.) τόσο στις υπηρεσίες του όσο και στα εργοτάξια,  «δημόσια» και ιδιωτικά. Σημειώνουμε ότι η πρόσβαση στο πόσιμο νερό ή σε καθαρές τουαλέτες, κυρίως σε περιπτώσεις εργασίας συναδέλφων ΙΔΟΧ σε ιδιώτες εργολάβους, πολλές φορές μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.
  • να προστατεύσει τους εργαζομένους, κυρίως εκείνους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από απολύσεις, πάγωμα μισθοδοσίας, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και να εμποδίσει την εξάπλωση των φαινομένων μαύρης και αδήλωτης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, με τις προσλήψεις-μπαλώματα να πολλαπλασιάζονται την περίοδο αυτή και με τους εργολάβους να υποκαθιστούν με παράνομο τρόπο τους εργαζομένους, οι οποίοι κάνουν χρήση των αδειών και των δικαιωμάτων τους.
  • να καλύψει με πλήρη και ισότιμο τρόπο, όλους τους εργαζόμενους στον τομέα του ΥΠΠΟΑ (με άδειες, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία) τις ημέρες έξαρσης της επιδημίας και των παράλληλων γενικών περιορισμών. Να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που τυπικώς δεν έχουν δικαίωμα κανονικής αδείας (πχ. συνάδελφοι με μήνες σύμβασης μπροστά τους χωρίς υπόλοιπο κανονικής αδείας).

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, άμεσα να προβεί σε μαζικές, μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της σημαντικής αποστολής του το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, παραμένουν πάγια τα αιτήματά μας για μόνιμες και σταθερές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να αντιμετωπιστεί η γιγαντωμένη υποστελέχωσή του.

 
 

--

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΕΚΑ

Η στάση μας απέναντι στην απόσπαση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε δύο ημέρες έπειτα από τη «λήψη της προειλημμένης απόφασης» της πλειοψηφίας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, ο Σύλλογός μας σημείωνε:

«Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες θα διαμορφώσει τη στάση του απέναντι στο νέο δεδομένο της απόφασης του ΚΑΣ, με σταθερό γνώμονά του την προάσπιση των αρχαίων μνημείων και των σύγχρονων εργαζομένων στον Πολιτισμό. Σε ό,τι μας αφορά, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, και καμία ψηφοφορία δεν έχει ολοκληρωθεί: στο αμέσως προβλεπτό μέλλον, καθένας και καθεμία από εμάς, θα κληθούμε τοις πράγμασι να επιλέξουμε στάση, θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε, ανάμεσα στο στρατόπεδο της απόσπασης και στο στρατόπεδο της κατά χώραν διατήρησης». (21-12-29)

Ως αρχαιολόγοι κάποιες φορές έχουμε εργαστεί, εργαζόμαστε, και πιθανώς θα εργαστούμε και στο μέλλον, σε μεγάλα έργα για τα οποία δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε υπερήφανοι ή ενθουσιασμένοι. Θα μπορούσαμε να θυμίσουμε την περίπτωση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, ενάντια στην προοπτική ανέγερσης του οποίου ο Σύλλογός μας εξέδιδε ανακοίνωση στις 26-06-18. Σήμερα εργάζονται σε αυτό συνάδελφοι αρχαιολόγοι, στις προδρομικές εργασίες και έρευνες.

Ο Σύλλογός μας, επίσης, δεν έχει κανέναν λόγο να είναι ικανοποιημένος επειδή στο πρώην Ελληνικό, στη θέση του πνεύμονα της Αττικής τον οποίο υπόσχονταν η πολιτεία, θα κατασκευαστεί καζίνο, με τα πρώτα εκτρωματικά μάλιστα σχέδιά του να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ας μην αναφερθούμε κι εδώ στην απόφαση του ΚΑΣ για το ελληνικό, με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικής ζώνης ενός ελάχιστου τμήματος 280 στρεμμάτων, επί συνόλου 6.500. Και εδώ, θα εργαστούν αρχαιολόγοι.

Η πλέον απαιτητική, βρώμικη, ανθυγιεινή, επικίνδυνη, κοπιαστική, και ταυτόχρονα αφανής εργασία πάντοτε πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται από τους επί συμβάσει αρχαιολόγους, παρά τις ενστάσεις μας για τη χρησιμότητα ή ωφέλεια των έργων αυτών, για την κοινωνική τους αναγκαιότητα ή για την προτεραιότητα που τους δόθηκε, για την περιβαλλοντική ζημιά ή για την ταχύτητα και τους γενικούς όρους υπό τους οποίους οι αρχαιότητες εξασφαλίστηκαν μόνο τυπικά. Είναι η υπόθεση της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης μία από τις περιπτώσεις αυτές; Μήπως να κλείσουμε τα μάτια και να πούμε ότι μπορεί και στην περίπτωση αυτή, να γίνει αυτό που έγινε λίγες εκατοντάδες μέτρα παρά πέρα, στον σταθμό της Αγίας Σοφίας;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

έχοντας ζήσει στο πετσί μας τις ανασκαφές και για τα έργα αυτά, και για πολλά άλλα μικρότερα, γνωρίζουμε καλά ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και ότι δεν χωρούν απόλυτοι κανόνες και κοινές συνταγές για όλες τις περιπτώσεις.

Αναγνώστηκαν εισηγήσεις καθηγητών πανεπιστημίου, εισηγήσεις οι οποίες, από αυστηρά επιστημονική άποψη, αρχαιολογική και νομική, επιχειρηματολογούν υπέρ της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Παρουσιάστηκε ο μακρύς κατάλογος των φορέων και των συλλογικοτήτων εκείνων, οι οποίοι τίθενται, από το δικό του μετερίζι ο καθένας, ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, θα χρειαστεί να τοποθετηθούμε κι εμείς, αναγνωρίζοντας ότι η υπόθεση της τύχης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου έχει αντικειμενικά αναχθεί σε κοινωνικό ζήτημα, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της επίσημης πολιτείας, που θα αποβούν άκαρπες, να το υποβαθμίσει.

Πρέπει να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση φρόντιζε τις ημέρες του ΚΑΣ και των Συνεντεύξεων Τύπου, να επιχειρεί να κρατά την υπόθεση τόσο θαμμένη, όσο εναγώνια δρομολογούσε την απόσπαση, μέσα από το «αντικειμενικό» και «πολιτικώς ανεξάρτητο» Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όμως από αυτήν εδώ την πόλη, και από το βήμα της ΔΕΘ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε «εκθέσει» με τις εξαγγελίες του, και είχε αποκαλύψει, την υποτιθέμενη επιστημονική ταυτότητα του ΚΑΣ.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι, ακριβώς τις ημέρες του ΚΑΣ και των Συνεντεύξεων Τύπου, το ΥΠΠΟΑ «ξέθαβε» ξανά την Αμφίπολη και την Πύλο, ίσα-ίσα για να δώσει μέσω των Δελτίων Τύπου του ένα πρόσχημα και να αποσπάσει την προσοχή των ΜΜΕ από διεργασίες ανάδειξης της υπόθεσης του σταθμού Βενιζέλου.

Το βέβαιο είναι ότι η κοινωνία που παρακολουθεί την τύχη των αρχαιοτήτων σήμερα βουβά, αλλά με λανθάνουσα αγωνία, όσο και οι μελλοντικές γενιές, δεν θα μας κρίνουν για αυτά που είπαμε, αλλά γι’ αυτά που πράξαμε.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θεωρούμε ότι προκειμένου να τοποθετηθούμε στο ζήτημα της απόσπασης αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, πρέπει να σταθμίσουμε κατά πόσον, δια της οδού αυτής, υπηρετούμε τη βαθύτερη ανθρωπιστική αποστολή της αρχαιολογίας, κατά πόσον εργαζόμαστε σε όφελος της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε, ή σε βάρος της. Την στάθμιση αυτή την έχουμε κάνει.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, έχοντας συνείδηση της κοινωνικής αποστολής μας, καλούμε τα μέλη μας να μην εργαστούν στην απόσπαση των αρχαιοτήτων στη Βενιζέλου.

Αν πάρουμε την απόφαση αυτή, θα μας τιμωρήσουν με επιθέσεις λάσπης.

Είμαστε συνηθισμένοι, εργαζόμαστε μέσα στη λάσπη, κινούμαστε μέσα στη λάσπη, εισπνέουμε και εκπνέουμε λάσπη. Δεν θα φοβηθούμε λίγη ακόμη! Στην πραγματικότητα, δεν μπορούν να μας τιμωρήσουν με εργασιακή και κοινωνική κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που ήδη μας έχουν φέρει.

Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα κατηγορηθούμε ως «εχθροί της ανάπτυξης».

Απαντάμε: αν αυτή είναι η ανάπτυξή τους, ναι, είμαστε εχθροί της. Δεν θα ξεπατώσουμε την ιστορία του τόπου υλοποιώντας σχεδιασμούς του ποδαριού, που το μόνο που πιστοποιούν είναι το ήθος εκείνων που τα συνέταξαν μέσα σε μια νύχτα, υπό το βάρος πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Αν πάρουμε αυτήν την απόφαση, θα προσθέσουμε ανεργία στην ανεργία μας.

Δεν θα σβήσουμε το παρελθόν, ζημιώνοντας το παρόν και το μέλλον του τόπου για λίγους μήνες εργασίες μας! Δεν θα δώσουμε τη χαρά αυτή σε εκείνους που μας έχουν κάνει εδώ και χρόνια εργασιακούς ομήρους, που ειδικά στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μάς κυνήγησαν νομικά, μας μήνυσαν επειδή εργαστήκαμε ή επειδή μείναμε άνεργοι, μας έβαλαν σε εργασιακή κατάψυξη, χτύπησαν τη συλλογική μας σύμβαση, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας!

Ως Σύλλογος θεωρούμε ότι, ενάντια στο ξερίζωμα της καρδιάς της βυζαντινής, κοσμικής Θεσσαλονίκης, στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας θα μετρήσει η επιταγή της ίδιας της ουσίας της αρχαιολογικής αποστολής μας.

 

Καλούμε τα μέλη μας, καλούμε όλους τους συναδέλφους αρχαιολόγους, να μην εργαστούν στην απόσπαση αρχαιοτήτων.

Καλούμε την τοπική κοινωνία, και τον ελληνικό λαό, να συμπαραταχθεί στον αγώνα και στο μέτωπο που ήδη έχει διαμορφωθεί, ενάντια στον τεμαχισμό της ιστορίας μας.


 

Πανελλαδική στάση εργασίας Σ.ΕΚ.Α.

την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου (11:00 μέχρι λήξη βάρδιας)

ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

 

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει  πανελλαδική στάση εργασίας για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 11:00 - λήξη βάρδιας, ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζομένους, απέναντι στην αντισυνδικαλιστική, αντεργατική, αντικοινωνική επίθεση που εξαπολύεται.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήδη κατάργησε τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» (επιτρέποντας ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας στους εργοδότες), ήδη κατάργησε τη «συνευθύνη εργοδότη-εργολάβου» (το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να αναζητηθούν ευθύνες στον κύριο ενός έργου, παρά μόνο στον ανάδοχο).

Σε μια περίοδο στην οποία ο Σύλλογός μας εντείνει την προσπάθειά του για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να βρεθούμε δίπλα στα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Να μην επιτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς διάλυσης του συνδικαλισμού και των σωματείων, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά κεκτημένα μας! Στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!

Συμμετέχουμε με στάση εργασίας στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρυχθεί από τα εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου.

Ενάντια:

-Στη δυνατότητα σύναψης τοπικών κλαδικών συμβάσεων κάτω από τις εθνικές κλαδικές, που ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» (με «ειδικό» μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς).

-Στη δυνατότητα εξαίρεσης (με αδιευκρίνιστους όρους) επιχειρήσεων από τις εθνικές κλαδικές συμβάσεις.

-Στην κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ.

-Στην κατάργηση της διαιτησίας και στην απαξίωση του ΟΜΕΔ.

-Στον έλεγχο και τη διαχείριση ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.

-Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα σωματεία.

 

 

Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα!

Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ!

σημείο συγκέντρωσης στην Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:30

 

24ωρη Πανελλαδική απεργία Σ.ΕΚ.Α. την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου

ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο

 

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα το οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Καλούμε σε συστράτευση όλους τους συναδέλφους, όλους τους εργαζομένους, απέναντι στην αντισυνδικαλιστική, αντεργατική, αντικοινωνική επίθεση που εξαπολύεται. Επισυνάπτουμε ενημέρωση από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η οποία περιγράφει αναλυτικά και συγκεκριμένα το εύρος της επίθεσης αυτής, και τις ρυθμίσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ήδη κατάργησε τον «βάσιμο λόγο απόλυσης» (επιτρέποντας ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια αυθαιρεσίας στους εργοδότες), ήδη κατάργησε τη «συνευθύνη εργοδότη-εργολάβου» (με ευθύνη, πλέον, μόνο του τελευταίου, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να αναζητηθούν ευθύνες στον κύριο ενός έργου, παρά μόνο στον ανάδοχο).

Σε μια περίοδο στην οποία ο Σύλλογός μας εντείνει την προσπάθειά του για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να βρεθούμε δίπλα στα κομμάτια της κοινωνίας που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Να μην επιτρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς διάλυσης του συνδικαλισμού και των σωματείων, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά κεκτημένα μας! Στην κοινή μας αυτή προσπάθεια, δεν περισσεύει κανένας συνάδελφος!

 

Να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο τερατούργημα!

Να υπογραφεί τώρα ΣΣΕ!

Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα: Πλατεία Κλαυθμώνος, 11:00

 

 

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ-ΕΡΓΑΣΙΚΟ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΚΑ

Προκήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη βάρδιας

την Τρίτη, 19/02/19, ημέρα συνάντησης αντιπροσωπειών ΣΕΚΑ-ΣΑΤΕ

 

Στις 23/01/19 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας του ΣΕΚΑ με τον μεσολαβητή του ΟΜΕΔ, στο πλαίσιο των επίσημων συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο Δεκέμβριο με τον ΣΑΤΕ, με διακηρυγμένο στόχο από την πλευρά μας την υπογραφή ΣΣΕ. Μολονότι σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με την πρώτη συνάντηση, παρόλα αυτά είναι φανερή η πρόθεση του ΣΑΤΕ αφενός να καθυστερήσει όσο μπορεί τη διαδικασία (φέρνοντας προσκόμματα, και καταθέτοντας στη συζήτηση αποπροσανατολιστικά, όσο και αβάσιμα, ερωτήματα που επιχειρούν να αμφισβητήσουν δομικά την υπογραφή μιας ΣΣΕ ανάμεσα στον ΣΕΚΑ και στον ΣΑΤΕ), αφετέρου να υποσκάψει τους ίδιους τους όρους εργασίας και αμοιβής των αρχαιολόγων, στην προοπτική της πρότασης ΣΣΕ η οποία θα κατατεθεί από την πλευρά του μεσολαβητή, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο μέρη.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη βάρδιας για την Τρίτη, 19/02/19, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη επίσημη συνάντηση ΣΕΚΑ-ΣΑΤΕ στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης στον ΟΜΕΔ, προκειμένου να υποστηρίξουμε την προσπάθεια υπογραφής ΣΣΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν αγωνιστικό παρών στην κεντρική κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ (πλατεία Βικτωρίας, αρ. 7, Αθήνα) στις 13:00, και στις κινητοποιήσεις μας στις άλλες πόλεις, στηρίζοντας με την παρουσία τους την κοινή μας προσπάθεια για υπογραφή ΣΣΕ που θα ισχυροποιεί και θα κατοχυρώνει τα εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματα!

 

Η υπογραφή ΣΣΕ είναι υπόθεση όλων μας!

Καταγγέλλουμε την παρελκυστική πολιτική του ΣΑΤΕ, την επιτηδευμένη χρονοτριβή σε βάρος των διαδικασιών, με την παράλληλη προσπάθεια υπόσκαψης των όρων της ισχύουσας ΣΣΕ και των δικαιωμάτων μας!

Απαιτούμε-Διεκδικούμε την άμεση υπογραφή ΣΣΕ!

 

Συγκεντρώσεις κινητοποίησης, Τρίτη 19/02, στις 13:00:

Αθήνα: έξω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, πλατεία Βικτωρίας, αρ. 7

Θεσσαλονίκη: Σιδηροδρομικός Σταθμός, Γραφεία Κοινοπραξίας Μετρό

Ηράκλειο: Δικαστήρια, Οδός Δικαιοσύνης (θα ακολουθήσει παρέμβαση

στα περιφερειακά γραφεία του ΣΑΤΕ στην οδό Δικαιοσύνης 21)

2ήμερο κινητοποιήσεων Σ.ΕΚ.Α.

Παναττική 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου

&

Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου

 

Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή από την κυβέρνηση είναι μειωμένος για το έτος 2019 κατά 1,2 δις ευρώ σε σχέση με εκείνον του 2018.

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη «έξοδο από τα μνημόνια», αυτοαναιρείται, καταθέτοντας στην κρίση των Βρυξελλών ...δύο προϋπολογισμούς, για να επιλέξουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας τον καταλληλότερο για λογαριασμό μας. Προφανώς, όσο και να επιχειρούν να το εξωραΐσουν ή να το κουκουλώσουν, το καθεστώς της επιτροπείας καλά κρατεί.

Ο προϋπολογισμός φτώχειας 2019, ο οποίος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκλητικά διαφημίζεται ως «ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός χωρίς μέτρα λιτότητας», έρχεται να ψηφιστεί πάνω στο ήδη βασανισμένο, ιδιαίτερα στην τελευταία 8ετία, σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Έρχεται να επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων και των λαϊκών νοικοκυριών, να ταπεινώσει ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο στη χώρα, να απλώσει την ανεργία, να αναπαράξει το καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης και λεηλασίας σε βάρος των ευρύτερων κομματιών του ελληνικού λαού.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημέρα κινητοποιήσεων, ώστε να μετατρέψουν την απεργία σε πανελλαδική - πανεργατική, αλλά υπέσκαψαν με τη στάση τους, ξανά, την ενότητα των εργαζομένων, τη μαζικότητα και τη δυναμική των ενιαίων απεργιακών αγώνων.

Μπροστά στη δύσκολη αυτή συγκυρία, οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν τις δικές τους πειστικές απαντήσεις. Ο δρόμος της πανεργατικής αντίστασης και της μαζικής αποτελεσματικής πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική περνά μέσα από την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από την υπεράσπιση της ταξικής ανεξαρτησίας των συνδικάτων κόντρα σε κρατικές επεμβάσεις σαν αυτές της Εφορίαςστην ΕΛΜΕ του Πειραιά, καιτης αστυνομίας σε εκλογές Εργατικών Κέντρων, κόντρα στην τρομοκρατία των εργαζομένων από την εργοδοσία τους, όπως στην περίπτωση της Κ/Ξ του Μετρό Θεσσαλονίκης που δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς συναδέλφων μας, απειλώντας τους με κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν με την παρουσία τους την κοινή μας προσπάθεια, για εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια. Ο Σ.ΕΚ.Α. καλεί σε 2ήμερο κινητοποιήσεων, προσθέτοντας τα δικά του ειδικά αιτήματα δίπλα στα αιτήματα όλου του αγωνιζόμενου λαού.

Παναττική 3ωρη στάση εργασίας την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) προκηρύσσει για την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018, 3ωρη παναττική στάση εργασίας (12:00-15:00). Να βρεθούμε όλοι στο πλευρό των 57 συναδέλφων μας στην ψηφιοποίηση κινητών μνημείων της ΔΔΕΑΜ οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο απόλυσης στο τέλος του Νοεμβρίου.

Να φύγουν οι ανάδοχοι, όχι οι εργαζόμενοι, απ τον Πολιτισμό!

Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κτήριο του ΥΠΠΟΑ

(οδός Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα) την Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, στις 13:00.

 

Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου

Ο Σύλλογός μας, εν όψει και της πρώτης συνάντησής του με τον Σ.Α.Τ.Ε. στο πλαίσιο της Μεσολάβησης, στις 6 Δεκεμβρίου, και κλιμακώνοντας την αγωνιστική πίεση για επανυπογραφή ΣΣΕ, συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τετάρτης, 28 Νοεμβρίου 2018 προκηρύσσοντας 24ωρη πανελλαδική απεργία με βασικά αιτήματα:

  • Υπογραφή νέας ΣΣΕ!

  • Να σταματήσουν οι νομικές διώξεις σε βάρος συναδέλφων μας στο Μετρό Θεσσαλονίκης!

  • Καμία απόλυση συναδέλφου στην ψηφιοποίηση!

  • Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στις προκηρύξεις του ΥΠΠΟΑ!

  • Άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων στο ΥΠΠΟΑ για να αντιμετωπιστεί το γιγαντωμένο πρόβλημα της υποστελέχωσής του, για να διασφαλιστεί η ανάδειξη και η προστασία των κινητών και σταθερών μνημείων της χώρας!

  • Καμία εκποίηση/εκχώρηση μνημείου, μουσείου, τόπου ιστορικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος!

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

Σημεία προσυγκεντρώσεων ΣΕΚΑ για την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, στις 11:00

Αθήνα: Σταδίου και Χρήστου Λαδά

Θεσσαλονίκη: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Κρήτη: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου